Έξι υποθαλάσσια ηφαίστεια βρέθηκαν στα δυτικά της Σικελίας!


Έξι υποθαλάσσια ηφαίστεια
βρέθηκαν στα δυτικά
της Σικελίας!


Όταν το βραχώδες συγκρότημα έφτασε στην οθόνη του υπολογιστή του R/V OGS Explora, ο γεωφυσικός Emanuele Lodolo δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του! Μόλις 4 μίλια μακριά από την ακτή της Σικελίας, η ομάδα είχε… σκοντάψει επάνω σε ένα προηγουμένως άγνωστο ηφαίστειο με αρχαία ροή λάβας…

«Ήμασταν αρκετά έκπληκτοι, επειδή ήμασταν πολύ κοντά στην ακτή», λέει ο κ. Lodolo, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και Πειραματικής Γεωφυσικής της Ιταλίας.


Ονομάσθηκε Actea / Ακταία, Ακτή, είναι ένα από τα έξι ηφαίστεια (τα άλλα: Κλυμένη, Νέση, Ιάνασσα, Ιάνειρα, Δωρίδα), που ανακαλύφθηκαν προσφάτως, ενώ οι επιστήμονες χαρτογραφούσαν το υποθαλάσσιο τοπίο της «Σικελικής Μάγχης», στην νοτιοδυτική ακτή του νησιού. Ενώ η Actea είναι η πλησιέστερη προς την ακτή, όλες οι άλλες ηφαιστειακές δομές βρέθηκαν στην βορειοδυτική πλευρά του καναλιού, 14 μίλια από την ξηρά, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό «Marine Geology»

Πρόκειται για ένα κανάλι με έντονη κυκλοφοριακή κίνηση…
Πόσα μυστήρια εξακολουθούν να σιγοβράζουν κάτω από τη θάλασσα;


Δεν είναι η πρώτη φορά που χαρτογραφούνται υποθαλάσσια ηφαίστεια στα ύδατα της Ιταλίας… To 2016 είχαν βρεθεί άλλα 6 κοντά στον Βεζούβιο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, ΕΔΩ.

 ΛΕΞΕΙΣγεωφυσικη, Λοντολο, Σικελια, ηφαιστειο, λαβα, Ωκεανογραφια, Ιταλια, Ακτη, υποθαλασσιο ηφαιστειο, Σικελικη Μαγχη, καναλι, Κλυμενη, Νεση, Ιανασσα, Ιανειρα, Δωριδα, Ακταια, ΣΙΚΕΛΙΑ, ηφαιστεια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ