Το ΦΑΡΑΓΓΙ της ΜΑΥΡΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ και το ΜΑΝΤΕΙΟ του ΟΔΥΣΣΕΑ στην ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ - της Σμ. Τσομπουλτή


Το ΦΑΡΑΓΓΙ της ΜΑΥΡΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ
και το ΜΑΝΤΕΙΟ του ΟΔΥΣΣΕΑ
στην ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Kείμενο-Φωτογραφίες: Σμύρνα Τσομπουλτή

Το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς βρίσκεται στο νομό Ευρυτανίας και απέχει περίπου 2 χλμ. από το χωριό Προυσό. Έχει πάρει το όνομά του από την περίφημη Μαύρη Σπηλιά, η οποία αποτελούσε καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, ενώ σώζεται μέχρι και σήμερα η λίθινη κατασκευή στην είσοδό της από την εποχή εκείνη.

Η ΜΑΥΡΗ ΣΠΗΛΙΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ και το ΜΑΝΤΕΙΟΝ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΩΣ...

Η σπηλιά αυτή βρίσκεται καλά κρυμμένη μέσα στο φαράγγι και αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σπηλαίου που το μεγαλύτερό του μέρος μένει ανεξερεύνητο λόγω των κατολισθήσεων που έχει υποστεί. Η προφορική παράδοση αναφέρει ότι στην αρχαιότητα οι Ευρυτάνες είχαν ιδρύσει μαντείο στο σπήλαιο αυτό προς τιμήν του Οδυσσέα, τον οποίο λάτρευαν για την ρωμαλεότητά του και την ελπίδα που τους έδινε η πολυκύμαντη ζωή του ότι ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει σε πολλαπλές δοκιμασίες επιστρατεύοντας τις κατάλληλες δεξιότητες.

Ιστορικές αναφορές για την παρουσία του Οδυσσέα στο χώρο της Αιτωλίας έχουμε από τον Πλούταρχο και τον Απολλόδωρο, ενώ ο Αριστοτέλης στην "Ιθακήσιων Πολιτεία" αναφέρει "Ευρυτάνες έθνος είναι της Αιτωλίας, ονομασθέν υπό Ευρύτου, παρ' οις μαντείον Οδυσσέως. Το δ' αυτό και Νίκανδρος φησίν εν Αιτωλικοίς", όπου είναι και το μοναδικό ιστορικό στοιχείο που έχουμε για το μαντείο του Οδυσσέα.

Βάθρα στο ΦΑΡΑΓΓΙ της ΜΑΥΡΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ...

Το αίσθημα πεζοπορώντας στο φαράγγι είναι μοναδικό…. μαγευτικό δάσος από πλατάνια και έλατα, ξύλινα γεφυράκια, τρεχούμενα νερά που σχηματίζουν καταρράκτες και βάθρες με κρυστάλλινα νερά, πλούσια φύση που οργιάζει σε ένα τοπίο βγαλμένο από παραμύθι… έχεις διαρκώς την αίσθηση ότι πίσω από τους κορμούς των δέντρων και τα πλούσια φυλλώματα κυκλοφορούν νεράιδες και ξωτικά…

 Δεν είναι τυχαίο που διατηρείται ο μύθος ότι νεράιδες εμφανίζονταν τα βράδια κοντά σε ποτάμια-πηγές και πλένονταν. Λένε ότι, όταν οι άνθρωποι των Ευρυτανικών χωριών άφηναν τα (συνήθως λευκά) άλογά τους στα χωράφια, την επόμενη μέρα έβρισκαν πλεγμένη τη χαίτη τους….

ΠΗΓΗ: ΒΙΣΑΛΤΗΣ, 16.9.2019.

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:
Ποιος θα συναρμολογήσει όλες αυτές τις λαϊκές παραδόσεις, για να χαρτογραφήσουμε την άγραφη Ιστορία (και) των μυθικών ηρώων μας;


ΛΕΞΕΙΣ: φαραγγι Μαυρης Σπηλιας, νομος Ευρυτανιας, Προυσος, Μαυρη Σπηλια, καταφυγιο, Τουρκοκρατια, γερμανικη κατοχη, λιθινη κατασκευη, σπηλαιο, Ευρυτανες, Οδυσσεας, Οδυσσευς, Αιτωλια, Πλουταρχος, Απολλοδωρος, Αριστοτελης, Ιθακησιων Πολιτεια, Ιθακη, Ευρυτος, μαντειον Οδυσσεως, Νικανδρος, Αιτωλικα, μαντειο Οδυσσεα, δασος, πλατανι, ελατο, ξυλινο γεφυρι, καταρρακτης, βαθρα, νεραιδα, ξωτικο, λευκο αλογο, χαιτη, Ευρυτανια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ