Μεγαλιθικά Μνημεία στην Ελλάδα - Σε Θράκη-Σαμοθράκη, Πελοπόννησο-Μάνη, Κυκλάδες (Νάξο, Μύκονο, Τήνο), Δωδεκάνησα (Κω,), Στερεά Ελλάδα (Εύβοια-Κάρυστο-Στύρα, Αττική-Υμηττό, Αίγινα) - Σχέση με Σείριο - της Β. Βαρελά


Μεγαλιθικά Μνημεία
στην Ελλάδα

Σε Θράκη-ΣαμοθράκηΠελοπόννησο-Μάνη,
Κυκλάδες (Νάξο, Μύκονο, Τήνο),
Δωδεκάνησα (Κω,),
Στερεά Ελλάδα (Εύβοια-Κάρυστο-Στύρα, Αττική-ΥμηττόΑίγινα)...

Σχέση με Σείριο...

Της πολιτικού μηχανικού
Βασιλικής Βαρελά

Το μυστήριο των προϊστορικών μεγαλιθικών μνημείων και η Ελλάδα
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια αξιόλογη και ολοκληρωμένη έρευνα για τις μεγαλιθικές κατασκευές, παρά μόνο λίγες αναφορές για μενχίρ και ντολμέν.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αρχαίος πολιτισμός που υπήρχε κάποτε εδώ κατασκεύαζε μεγαλιθικά μνημεία.
Ίχνη μεγαλιθικών κατασκευών συναντάμε στη Θράκη, στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο, στη Νάξο, στη Μύκονο, στην Κω, στην Σαμοθράκη, στην Μάνη, κ.α.

Η θρυλική Πύλη του Ηλίου στην Ιερά Σαμοθράκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ αυτή κατασκευή και την ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ,
βλ. Γ. Λεκάκη "Σαμοθράκη, ιερά νήσος".

Αν και δεν είναι τόσο μεγάλες σε μέγεθος ή δεν φανερώνουν τη λειτουργικότητα τους, όπως αυτές στη Β.Δ. Ευρώπη, εν τούτοις έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των μεγαλιθικών κατασκευών.
Η χρονολόγησή τους έχει γίνει κυρίως με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών που ανακαλύφθηκαν κοντά τους και τοποθετούνται τουλάχιστον σε προϊστορική εποχή.

Η θέση ενός από τα πολλά ντολμέν της Σαμοθράκης,
στην Παλιομάντρα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ αυτή κατασκευή και την ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ,
βλ. Γ. Λεκάκη "Σαμοθράκη, ιερά νήσος".

Ο κόσμος δεν ξεκίνησε βέβαια με τα μνημεία της καταγεγραμμένης Ιστορίας, καθώς η ανθρώπινη δράση έβραζε ήδη από την προϊστορία.
Εκατοντάδες τοποθεσίες της οικουμένης φιλοξενούν την πρωτόγονη αυτή ανθρώπινη δραστηριότητα, με τη λειτουργικότητα και τους σκοπούς των «ιερών» αυτών να ξεπερνούν πολλές φορές τον σύγχρονο άνθρωπο.
Τα μνημεία των μεγαλιθικών πολιτισμών στέκουν σύμβολα του αεικίνητου ανθρώπινου πνεύματος, την ίδια ώρα που υπονομεύουν ανοιχτά τις γνώσεις μας για το παρελθόν μας ως ανθρωπότητα...
Στην Ελλάδα υπάρχουν Μεγαλιθικά Μνημεία σχεδόν σε όλη την επικράτεια.

ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ

Τα δρακόσπιτα είναι μεγαλιθικά κτίσματα φτιαγμένα από πέτρα και από τεράστιες πέτρινες πλάκες για σκέπη χωρίς προσθετικά υλικά, με βαθμιδωτή πυραμιδική στέγη.είναι άγνωστο από ποίους φτιάχτηκαν και τι σκοπό εξυπηρετούσαν.
Τα μεγαλιθικά αυτά κτίσματα που μία πλάκα μπορεί να ζυγίζει και δυο τόνους τα συναντάμε στην Νότια Εύβοια, Υμηττό, Τήνο, Αίγινα και αλλού στην Ελλάδα.
Προκαλούν πονοκέφαλο σε αρχαιολόγους και μηχανικούς, γιατί είναι γεωμετρικά τέλεια και η κατασκευή τους σχεδόν αδύνατη με την τεχνολογία της εποχής που κατασκευάσθηκαν.
Τα δρακόσπιτα έχουν πρόσφατα ερμηνευθεί ως κτίσματα θρησκευτικής σημασίας («οίκοι») όπου λατρευόντουσαν αρχαίες ελληνικές θεότητες, σαν φρυκτωριες και σαν αστεροσκοπεία.


1) Δρακόσπιτα της Νότιας Εύβοιας
Στη Νότια Εύβοια υπάρχουν περίπου 26 "Δρακόσπιτα" διάσπαρτα στα Στύρα και την ορεινή Καρυστία και το τελειότερο και καλύτερα συντηρημένο βρίσκεται στην κορυφή της Όχης.


Το 2002 και το 2004 αρχαιολόγοι επισκέφτηκαν το Μνημείο της Όχης και μεταξύ των άλλων ανέφεραν ότι:
"... . Ο προσανατολισμός του κτίσματος, ο μεγάλος άξονας του οποίου βρέθηκε να είναι ευθυγραμμισμένος με την ανατολή του Σείριου γύρω στο 1100 π.Χ., μια χρονολογία που δεν έρχεται σε αντίφαση με παλαιότερες αρχαιολογικές χρονολογήσεις βασισμένες σε τέχνεργα ανακαλυφθέντα στο εσωτερικό του".

Πύλη δρακόσπιτου στα Στύρα Ευβοίας.

Κατέληξαν λοιπόν σε αυτό το συμπέρασμα:
".. Πιθανότερη είναι η υπόθεση του ναού της Ήρας που ταυτόχρονα θα ήταν ένα «παρατηρητήριο των ουρανών», ένα αρχαίο αστεροσκοπείο.
Η άποψη του θρησκευτικού κτίσματος έχει υποστηριχθεί, εκτός από τον καθηγητή Ν. Κ. Μουτσόπουλο (1960, 1978-80, 1992), από τους A. Baumeister (1864), J. Girard (1851) και C. Bursian (1855)."

Δρακόσπιτο στο Νημποριό Ευβοίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ.


2) Δρακόσπιτο στον Υμηττό
Στο νότιο-δυτικό Υμηττό συναντάμε ένα τέτοιο περίεργο κτίσμα, ευρισκόμενο κοντά σε ένα αρχαίο λατομείο στη θέση ''Καράβι''.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ.




3) Δρακόσπιτο Ελλάνιου Όρους στην Αίγινα
Κάτω από την κορυφή του Ελλανίου (*) όρους της Αίγινας, σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων και σε αρκετά απομονωμένη περιοχή κοντά στο χωρίο Σφεντούρι, στέκουν τα μυστηριώδη ερείπια ενός δρακόσπιτου.

(*) σ.σ.: Γ. Λεκάκης: Θυμίζω ότι το Ελλάνιον Όρος της Αιγίνης, είναι μια από τις πιθανές πρώτες κοιτίδες των Ελλήνων και μια από τις πιθανές ετυμολογίες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ και ΕΔΩ.




4) Δρακόσπιτα στην Τήνο (Για τα οποίο βρήκα ελάχιστες πληροφορίες, πιθανόν να υπάρχουν πάνω από ένα όμως).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ και ΕΔΩ.



Εκτός από Δρακόσπιτα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και άλλου είδους μεγαλιθικές κατασκευές όπως ντολμέν και τειχεία στη Σαμοθράκη, Θράκη και νήσο Κω, μεγαλιθικα κτήρια στην Μάνη, κλπ.


Το μυστήριο των μεγαλιθικών κατασκευών στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο είναι σαγηνευτικό.
Υπάρχει σύνδεση όλων αυτών των κατασκευών με έναν άγνωστο πολιτισμό;
Πότε και από ποιους κατασκευάσθηκαν;
Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι Αρχαιολογία σαν επιστήμη, θα υποστεί μεγάλες ανατροπές αν μελετηθεί σε βάθος αυτό το θέμα.
Κυρίως η χρονολόγησή της απαρχής του ανθρώπινου πολιτισμού που φαίνεται να χάνεται στα βάθη της προϊστορίας αντίθετα με τις επικρατούσες θεωρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ακόμη:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣΜεγαλιθικα Μνημεια, Ελλαδα, Βαρελα, προιστορια, μεγαλιθικο μνημειο, μενχιρ, ντολμεν, Θρακη, Ευβοια, Πελοποννησος, Ναξος, Μυκονος, Κως, Σαμοθρακη, Μανη, ιερο, ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ, δρακοσπιτο, πετρινη πλακα, πυραμιδα, Υμηττος, Τηνος, Αιγινα, αρχαιολογια, μηχανικη, οικος, φρυκτωρια, αστεροσκοπειο, Στυρα, Καρυστια, Οχη, προσανατολισμος, ανατολη του Σειριου, Σειριος, Ηρα, Μουτσοπουλος, Καραβι, Ελλανιο Ορος, Ελλανιον, Σφεντουρι, Τοιχεια, τειχια, μενιρ, Καρυστος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ