Το Παλιόκαστρο και οι Άγιοι Φανέντες στην Σάμη Κεφαλονιάς κινδυνεύουν να αφανισθούν! Ενώ κοπάδια με ζώα βόσκουν και εντός του κάστρου!!!

Το Παλιόκαστρο
και οι Άγιοι Φανέντες
στην Σάμη Κεφαλονιάς
κινδυνεύουν να αφανισθούν! 

Ενώ κοπάδια με ζώα
βόσκουν και εντός του κάστρου!!!


ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη: Το Παλιόκαστρο της Σάμης. Ρημάζει.
Προφανώς όταν ο βασιλιάς της Ιθάκης, Οδυσσέας,
στην κυριότητα του οποίου ήταν και η Σάμη,
όταν θα ερχόταν στην Κεφαλονιά, θα διέμενε εδώ.
Πώς... "τυχαίνει και ρημάζουν" όλα όσα σχετίζονται
με την ελληνική Μυθολογία στην Ελλάδα;;;

Αφορμή στάθηκε πρόσφατη δημοσίευση άρθρου στο Kefalonia press (ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ ) που μας ώθησε να κάνουμε μια ακόμα περιήγηση στο Παλιόκαστρο και στους Αγίους Φανέντες!
Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του υπ. Πολιτισμού ότι «(…) Οι δύο ακροπόλεις της, η εκτεταμένη οχύρωση και η κλασική (σ.σ.: κλασσική) πόλη καταλαμβάνουν δύο λόφους, στις θέσεις «Παλαιόκαστρο» και «Άγιοι Φανέντες», οι οποίοι βρίσκονται ανατολικά του ομώνυμου σύγχρονου οικισμού.(…)».
Ο περίπατος σε αποζημιώνει από την θέα, αλλά σου μαυρίζει την ψυχή και θολώνει την λογική από την πλήρη αδιαφορία και εγκατάλειψη των δύο αυτών σημαντικών αρχαιολογικών χώρων.

Συγκεκριμένα:

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη: Οι Άγιοι Φανέντες. Σαν σκηνικό, που ξηλώνεται πια...
Αλήθεια, ποιοι ή τι φάνηκε εδώ, που τώρα καταρρέει;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ...

Α. Άγιοι Φανέντες

Το καθολικό του παλιού Μοναστηριού των Αγίων Φανέντων επίσης είναι ζήτημα χρόνου να σωριαστεί σε ερείπια. Τα ξύλινα υποστυλώματα τα οποία είναι από την δεκαετία του 2000 σάπισαν, αποσαρθρώθηκαν και τα περισσότερα, άγνωστα χέρια, τα έβγαλαν από την θέση τους.
Μέσα στο ιερό του ερειπωμένου καθολικού εκτός από τα σαπισμένα υποστυλώματα βλέπεις και το ψηφιδωτό του ιερού χωρίς το προστατευτικό κάλυμμα εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια…
Η ερειπωμένη ασκεπής εκκλησία του Άγιου Νικολάου με τις υπέροχες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα στον τοίχο του ιερού, έρμαιο παντός καιρού και ανθρώπου! Θέμα από παλιά γνωστό και άλυτο συγχρόνως!!
Τα κελιά των μοναχών και αυτά αφημένα στην τύχη τους.
Ο αρχαίος Πύργος που αποτελούσε τμήμα της πρώην Μονής αποσαρθρωμένος περιμένει την τύχη του δηλαδή να σωριαστεί τμήμα του,σε σωρό ερειπίων.
Με ιδιωτική χορηγία έχει γίνει η πλήρης μελέτη για την ολική αποκατάσταση των δύο ναών που ομόφωνα επίσης ενέκρινε το ΚΑΣ. Τώρα αν σκάλωσε το ζήτημα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ή στο Υπουργείο Πολιτισμού ή όπου αλλού και δεν εντάχθηκε σε πρόγραμμα είναι ζήτημα προς άμεση διερεύνηση. Ωστόσο μπορείτε να διαβάσετε εδώ και την άποψη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και ειδικά στην παράγραφο 6.
Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), σύμφωνα με την οποία έχει εκδοθεί και Υπουργική Απόφαση, είναι απολύτως δεσμευτική για τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Προφανώς, όμως, πάντα υπάρχει το περιθώριο μία Υπηρεσία του Υπουργείου, για δικούς της λόγους, να μην κινείται στην κατεύθυνση της υλοποίησης του έργου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ.

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη: Ο αρχαίος πύργος, που αργότερα αυθαίρετα "προστέθηκε"
στα κτίσματα της (πιο σύγχρονής του φυσικά) μονής...

 Β. Παλιόκαστρο

Πριν μερικά χρόνια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας ξεκίνησε το φιλόδοξο έργο της ανάδειξης του Παλιόκαστρου και πράγματι δημιουργήθηκαν περιπατητικά μονοπάτια, αποψιλώθηκε εξωτερικά και περιμετρικά ο χώρος μπροστά από το κάστρο, ήπια αναδείχθηκε ο εσωτερικός χώρος.
Ξεκίνησε η αποσυναρμολόγηση της σωζόμενης Β.Α πύλης με σκοπό την συντήρηση των λίθων και την επανατοποθέτησή τους στην αρχική θέση. Δυστυχώς η συντήρηση και αποκατάσταση της Πύλης έμεινε ημιτελής με το εργοτάξιο και το κοντέινερ να μετατρέπονται σε άλλου είδους ατραξιόν όπως θα δείτε στις φωτογραφίες

Τώρα όμως το Παλιόκαστρο κινδυνεύει να αφανισθεί! Τα κοπάδια με τα ζώα βόσκουν και εντός του κάστρου και με τις οπλές τους αποσάρθρωσαν μεγάλα τμήματα του τείχους που καταρρέει σιγά-σιγά! (*) Τα μονοπάτια εξαφανίσθηκαν σχεδόν από τον ίδιο λόγο όπως και τα τειχία διαφόρων ιστορικών περιόδων μισογκρεμισμένα και καταρρέοντα προς την απότομη πλαγιά Το φωτογραφικό υλικό μικρό δείγμα μόνο από την εκεί επιτελουμένη καταστροφή δείχνει Ti περιμένουμε ακόμα για να δράσουμε δυναμικά και να αποτρέψουμε την παντελή ισοπέδωσή του;
Ποια υπηρεσία έχει την ευθύνη προστασίας για τους παραπάνω χώρους και γιατί δείχνει αυτή την ολιγωρία;
Ο νέoς Δήμαρχος Σάμης αλλά και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα πρέπει να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση προκειμένου τόσο οι δυο ναοί όσο και το Παλιόκαστρο να διασωθούν.

ΠΗΓΗ: Kefalonia press, 5.9.2019.

ΣΧΟΛΙΑ Γ. Λεκάκη:
Η Σάμη (= ύψωμα) παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στον ελληνικό πολιτισμό. Εκ Σάμης η Σάμος. Και εκ Σάμου η Σαμοθράκη! Σχετίζεται με εποχές γιγάντων...

"Μικρή είναι η ζωή,
κι αν είδες, κι αν κατάλαβες είσαι τυχερός"...

(*) Δεν είναι ο μόνος αρχαιολογικός χώρος στον οποίο βόσκουν ανεξέλεγκτα διάφορα... ζώα... Το ίδιο συμβαίνει και στο ΛΥΚΑΙΟΝ ΟΡΟΣ, λ.χ. και αλλαχού...

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.9.2019.


ΛΕΞΕΙΣΠαλιοκαστρο, Αγιοι Φανεντες, Σαμη Κεφαλονιας, κοπαδια, καστρο, ακροπολις, οχυρωση, κλασσικη εποχη, Παλαιοκαστρο, καθολικο, ψηφιδωτο, Αγιος Νικολαος, τοιχογραφια, κελι, Πυργος, Μονη Φανεντων, ΚΑΣ, Κεφαλληνια, Πυλη, μονοπατι, τειχιο, Οδυσσεας, Ιθακη, μυθολογια, Λυκαιο, Λυκαιον
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ