«ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΕΝΗΛΙΚΩΝ» σεμινάριο στο ΦΡΟΝΕΙΝ με την δρ. Ευστ. Βαλιάντζα-Αφτιά


«ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΕΝΗΛΙΚΩΝ»
σεμινάριο στο ΦΡΟΝΕΙΝ
με την δρ. Ευσταθία Βαλιάντζα-Αφτιά

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
«ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΕΝΗΛΙΚΩΝ»
(Ασκήσεις ΑΑ)
Διδάσκουσα
Ευσταθία Βαλιάντζα-Αφτιά
Δρ. Μηχανικός Περιβάλλοντος και Νηπιαγωγός
Ιδρυτικό μέλος του Αριστοτελικού Ομίλου Αθηνών
Επισκέπτρια Καθηγήτρια με εντολή διδασκαλία επί διετίαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Μια σειρά 15 μαθημάτων για θέματα που ενδιαφέρουν όλους, αλλά ιδιαίτερα τους γονείς, με οδηγό τον φιλοσοφικό στοχασμό του Αριστοτέλους κυρίως, καθώς και την σύγχρονη επιστήμη με έμφαση σε ευρήματα των νευροεπιστημών του εγκεφάλου του 21ουαιώνος, δηλαδή της τελευταίας 20-ετίας.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται επί δίωρον, δύο φορές τον μήνα, και θα αναπτύσσονται ως εξής:
Α μέρος: Διάλεξη Συζήτηση επί του συγκεκριμένου εκάστοτε θέματος
Β μέρος: Γραπτές και προφορικές διανοητικές ασκήσεις (εγκεφάλου) σχετικές με το θέμα
Θέματα που θα αναπτυχθούν:
1.           Ψυχή και Νους
2.           Συλλογισμός
3.           Απόδειξη
4.           Αβεβαιότητα
5.           Αρετή/Αγαθόν/Όρια
6.           Φιλία
7.           Ευδαιμονία
8.           Επιτυχία
9.           Φύση
10.        Παιδεία/Αγωγή
11.        Μαθηματικά
12.        Διάλογος/Πειθώ
13.        Δημοκρατία
14.        Ελευθερία βουλήσεως
15.        Ποιητικός νους/Δημιουργική απασχόληση
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί, εφόσον συμπληρωθεί ένας ελάχιστος αριθμός 10 ατόμων, ώστε να λειτουργούν επαρκώς οι προφορικές διανοητικές ασκήσεις διαλόγου, που θα πραγματοποιηθούν στην τάξη.
Το συνολικό κόστος θα είναι 210 ευρώ (30 ευρώ τον μήνα για 7 μήνες) και θα καταβληθεί ως εξής: 100 ευρώ προκαταβολή, που θα δοθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2019 το αργότερον, και εξόφληση του υπολοίπου εντός του Ιανουαρίου 2020.
Ημέρα πραγματοποίησης του σεμιναρίου: Κάθε 1η και 3ηΤρίτη του μήνα 6-8 μ.μ.
Έναρξη μαθημάτων του σεμιναρίου : Τρίτη 5/11/2019 ώρα 6-8 μ.μ.

Σύντομο βιογραφικό της Διδάσκουσας:

H δρ. Ευσταθία Βαλιάντζα-Αφτιά είναι Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (1972) και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές (Μ.Sc.) στην Αμερική (Purdue University1974), στον τομέα της Μηχανικής του Περιβάλλοντος (Εnvironmental engineering). Είναι αριστούχος Διδάκτωρ Επιστημών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από τον Φεβρουάριο του 2009, και έχει διδάξει επί διετίαν (2011-2013), ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια με εντολή διδασκαλίας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα μαθήματα: «Φιλοσοφία των Τεχνικών Επιστημών» και «Περιβαλλοντικό Δίκαιο».
Μεγάλο μέρος της διδακτορικής διατριβής της, αφορά τους μηχανισμούς δομής και λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου.
To2008 απέκτησε και το πτυχίο της νηπιαγωγού, από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Νηπιακή Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ενώ κατά το χρονικό διάστημα 2009-2012 πραγματοποίησε, με την εποπτεία του καθηγητού της Παιδαγωγικής του ΤΕΑΠΗ κ. Κ. Χρυσαφίδη, μεταδιδακτορική έρευνα για την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών ερεθισμάτων εν γένει σε νήπια 3-5 ετών, με ενδιαφέροντα θετικά αποτελέσματα. Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίστηκαν σε ειδικές μετρήσεις, καθώς και σε πορίσματα των νευροεπιστημών του 21ουαιώνα για τον εγκέφαλο.
Η Δρ. Ευσταθία Βαλιάντζα-Αφτιά έχει διαρκή επαγγελματική δράση στην προστασία του περιβάλλοντος πάνω από 3 δεκαετίες, τόσο στον δημόσιο τομέα (15 έτη) όσο και στον ιδιωτικό (πάνω από 20 έτη). Κατά τύχην, είναι η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα Μηχανικός Περιβάλλοντος με μεταπτυχιακές σπουδές. Υπήρξε προϊσταμένη επί τριετίαν της πρώτης δημόσιας υπηρεσίας Περιβάλλοντος της χώρας (Πρόγραμμα Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος Αθήνας-ΠΕΡΠΑ), σύμβουλος περιβάλλοντος των υπουργών Τρίτση, Γεννηματά και Μαγκάκη, Ειδική Γραμματεύς Συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (επί υπουργίας Γ. Γεννηματά), προϊσταμένη μελετών περιβάλλοντος των εταιρειών ΝΑΜΑ Α.Ε, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., καθώς και της εταιρείας ΟΤΜ ΑΤΕ (Π. Βέττας).
Τα τελευταία 10 χρόνια, ασχολείται συνειδητώς και συστηματικώς με την περιβαλλοντική αγωγή παιδιών, και την σχετική συμβουλευτική και εκπαίδευση γονέων και νηπιαγωγών. Έχει διδάξει με καινοτόμα προγράμματα επίδειξης περιβαλλοντικής αγωγής στην Φύση και στην τάξη, σε προσχολικά παιδιά του Προσχολικού Κέντρου του Ταμείου των Υπαλλήλων της Τραπέζης Ελλάδος, της Σχολής Χίλλ, του παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου «Λιλιπούπολη» Πετρουπόλεως Αττικής, καθώς και σε εφήβους του Κολλεγίου Αθηνών.
Το πρόγραμμα «Αριστοτελικά παιχνίδια Λόγου και Λογικής στην Φύση» που πραγματοποίησε με τα προσχολικά παιδιά της «Λιλιπούπολης» σε 9 δάση και άλση της Αττικής (2016-2017), βραβεύτηκε ως καινοτομία περιβαλλοντικής εκπαιδεύσεως από τον θεσμό: EducationBusinessΑwards2017.
Ειδικά σεμινάρια Ασκήσεων Εγκεφάλου για υγιείς ενήλικες, ώστε να βελτιώσουν τις αντοχές τους, πραγματοποιεί κάθε χρόνο από το 2010 μέχρι σήμερα.
Η Δρ. Ευσταθία Βαλιάντζα-Αφτιά είναι μητέρα δύο παιδιών, μηχανικών με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, που σταδιοδρομούν στην Ελλάδα, γιαγιά 4 εγγονών και συγγραφεύς των βιβλίων:
            «Η ενέργεια του εγκεφάλου» Αθήνα, Εκδόσεις Καλέντη (2012)
            «Τhe enterprise and the environment» Έκδοση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1994)
            «Για την Φύση και τους Έλληνες με Οδηγό τον Όμηρο», Εκδόσεις Γεωργιάδη (2004)

Το προσωπικό της ενδιαφέρον είναι να βοηθήσει εκπαιδευτικούς και γονείς, ώστε να αυξήσουν τις αντοχές και την ψυχραιμία τους και να μπορέσουν να αντέξουν το βάρος των αλλαγών και βελτιώσεων, που απαιτεί η παιδεία των νηπίων και νέων σήμερα, με την προοπτική της ζωής στον 21ο αιώνα.


ΠΗΓΗ: ΦΡΟΝΕΙΝ.
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.9.2019.


ΛΕΞΕΙΣΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΑΣΚΗΣΗ, ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ, σεμιναριο, ΦΡΟΝΕΙΝ, Βαλιαντζα Αφτια, ενεργεια του εγκεφαλου, Φυση, Ελληνες, Ομηρος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ