Αρχαίο ναυάγιο φορτωμένο με αμφορείς ανακαλύφθηκε στην Μαγιόρκα! ΔΕΙΤΕ και βίντεο


Αρχαίο ναυάγιο
φορτωμένο με αμφορείς
ανακαλύφθηκε στην Μαγιόρκα!



Το ναυάγιο - το οποίο οι εμπειρογνώμονες χρονολογούν πριν από περίπου 1.700 χρόνια - ευρέθη στα ανοικτά των ακτών της Μαγιόρκα, τον Ιούλιο του 2019.
Με βάση μερικές από τις επιγραφές στους αμφορείς, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι χρησιμοποιήθηκαν για να αποθηκεύσουν έμβαμμα (σάλτσα) για ψάρια, λάδι και κρασί.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν θα είναι σε θέση να τους ανοίξουν, για να τους ελέγξουν, μέχρι να ολοκληρώσουν τις εργασίες συντήρησης.
Το ναυάγιο ευρέθη στα ανοικτά των ακτών της παραλίας Can Pastilla της Μαγιόρκα, όταν ο Felix Alarcón και η σύζυγός του είδαν κομμάτια κεραμικής στον βυθό. Μετά από διερεύνηση, οι αρχαιολόγοι βρήκαν το αρχαίο σκάφος, που είχε ταφεί στον βυθό της θάλασσας, μόλις λίγα μέτρα από την ακτή.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο αρχαιολόγος Sebastian Munar του Balearic Institute of Maritime Archaeology Studies εδήλωσε ότι οι αμφορείς ήταν τέλεια συντηρημένοι στο αμπάρι του πλοίου. Το σκάφος έχει μήκος περίπου 10 μ. και πλάτος 5 μ.
Το εμπορικό πλοίο θεωρείται ότι μετέφερε τα εμπορεύματά του ανάμεσα στην Μαγιόρκα και την ιβηρική ενδοχώρα.
Άγνωστοι οι λόγοι βύθισής του, δεδομένης της εξαιρετικής διατήρησης του εύθραυστου φορτίου!
Στην επιχείρηση βοηθά το ισπανικό ναυτικό και το εθνικό σώμα αστυνομικών δυτών.
Οι αμφορείς μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Μαγιόρκα.
«Οι αμφορείς ευρίσκονται τώρα σε πισίνες αφαλάτωσης. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες», δήλωσε η κ. Cika Coll, διευθύντρια της πολιτιστικής κληρονομιάς του συμβουλίου της Μαγιόρκα, CEN. «Μόλις είμαστε σε θέση να μεταφράσουμε τις επιγραφές, θα μάθουμε περισσότερα για τους εμπόρους, τα προϊόντα που μεταφέρουν και από πού προέρχονται»…

ΠΗΓΕΣ: Daily Mail, 27.9.2019, IBEAM (Instituto Balear de Estudios en Arqueología Marítima). ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.9.2019.

ΔΕΙΤΕ βίντεο ΕΔΩ.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΑΓΙΟΡΚΑ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΙΣΠΑΝΙΑ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣ: ναυαγιο, Μαγιορκα, 2019, επιγραφη, αμφορευς, αρχαιολογια, αποθηκευση, εμβαμμα, σαλτσα, ψαρια, λαδι, κρασι, ναυαγια, Καν Παστιγια, κεραμικη, βυθος, σκαφος, Βαλεαριδες, αμφορεας, αμπαρι, πλοιο, ιβηρια, φορτιο, ισπανια, ναυτικο, αστυνομικος δυτης, αφαλατωση, εμποριο, Mallorca
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ