Αυθεντικό Δημοτικό Συμπόσιο στον Κονιάκο Δωρίδας, με την αναβίωση του γνήσιου δημοτικού τραγουδιού της Ορεινής Ρούμελης


Αυθεντικό Δημοτικό Συμπόσιο
στον Κονιάκο Δωρίδας,
με την αναβίωση του γνήσιου δημοτικού τραγουδιού της Ορεινής Ρούμελης

Για 7η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το καθιερωμένο πλέον Αυθεντικό Δημοτικό Συμπόσιο στον Κονιάκο Δωρίδας. Αναφερόμαστε στην Αναβίωση του Γνήσιου Ύφους του Δημοτικού Τραγουδιού της Ορεινής Ρούμελης, γεγονός που έχει ΠανΦωκική αλλά και Πανελλήνια εμβέλεια, όπως εμπνεύστηκαν την εκδήλωση ο Λαογράφος-Εθνομουσικολόγος κ.Κωνσταντίνος Μάρκος αλλά και το Δ.Σ. της Δ.Α. με τον τότε Πρόεδρο νυν Επίτιμο της Δ.Α. κ.Κωνσταντίνο Λιάπη.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου 2019 το απόγευμα στην κατάμεστη πλατεία του Κονιάκου που σκιάζουν αιωνόβια πλατάνια. Στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής οφείλονται συγχαρητήρια στο Δ.Σ της «Αδελφότητας Κονιακιωτών – ο Άγιος Γεώργιος» αλλά και στον Πρόεδρο αυτής κ.Δημήτριο Χολέβα, ο οποίος αποτελεί σημαντικός συνεργάτης της Δ.Α. στηρίζοντας κάθε προσπάθεια ενημέρωσης και δράσης που πραγματοποιείται στην περιοχή αλλά και στην Αθήνα, όπως επίσης και στον Πρόεδρο του χωριού κ.Νικόλαο Μάρκο. Το συντονισμό της παρουσίασης ανέλαβε το μέλος της Δ.Α. και κονιακίτης κ.Γεώργιος Μπαλατσούρας.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Δωρίδος αλλά και της Αντιπεριφέρειας Φωκίδας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος κ.Γεώργιος Καπετζώνης, ο επίτιμος Πρόεδρος της Δ.Α. κ. Κωνσταντίνος Λιάπης, ο Πρόεδρος του χωριού κ. Νικόλαος Μάρκος, ο επίτιμος Αρεοπαγίτης κ. Γεώργιος Μπούτσικος, το μέλος του Δ.Σ. της Δ.Α. κ. Δημήτρης Μπέσκος ο οποίος αναφέρθηκε αρκετά στο νόημα της αναβίωσης του γνήσιου ύφους του Παραδοσιακού Τραγουδιού της περιοχής μας αλλά και στη σημασία αυτής της εκδήλωσης για την προβολή όχι μόνο της Δωρίδας αλλά και της Φωκίδας εντασσόμενη ενδεχομένως στη λίστα των εθίμων ως Άϋλη Πολιτστική Κληρονομιά για την Unesco και ως συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή. Ακολούθησε η βράβευση για της συνεισφορά στο Δημοτικό Τραγούδι των Θανάση Βώττα και Σοφίας Βώττα.
Η εκδήλωση άρχισε με την εκφώνηση χαιρετισμού από τον κ. Κωνσταντίνο Μάρκο αναφερόμενος στη θεματολογία της φετινής αναβίωσης για τα ποιμενικά Δημοτικά Τραγούδια της Ορεινής Ρούμελης. Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση των τραγουδιών:
1) Η Βλάχα (Τα πήρανε τα πρόβατα), ομάδα τραγουδιστών από τον Κονιάκο
2) Φέρτε την κάπα την παλιά, Αλεξάνδρα Μίχου από Κονιάκο
3) 9.000 πρόβατα και 6.000 γίδια, ομάδα τραγουδιστών από το Νεοχώρι Υπάτης
4) Ο Μάρτης εικοσάρισε (Παναγιωτίτσα), Κωνσταντίνα Μάρκου από Κονιάκο
5) Κάπου βελάζουν τα πρόβατα (τα Μαμαλέϊκα), Λάμπρος Μάρκος από Κονιάκο
6) Ποιος είδε τέτοιο θαύμασμα, Δημήτριος Παναγιωτόπουλος από Μαλανδρίνο
7) Η Βουλγάρα, Αποστόλης Λιάπης από Κονιάκο
8) Μια βλάχα μια παλιόβλαχα, ομάδα τραγουδιστών από τον Κονιάκο


Ακολούθως με το πέρας της εκδήλωσης εμφανίστηκαν το χορευτικά τμήματα σε σύμπραξη της Αδελφότητας Κονιακιωτών και του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιδωρικίου υπό την καθοδήγηση των χοροδιδασκάλων Χρήστου Κρικέλα και Στεφανίας Λάκα αντίστοιχα. Ακολούθησε πλούσιο Δημοτικό Μουσικοχορευτικό Πρόγραμμα με τους Γιάννη Παπαδημητρίου στο κλαρίνο, και στο τραγούδι τη Σοφία Βώττα και την Ανδριάννα Μόκα.

ΠΗΓΗ: ΔΩΡΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ.


ΛΕΞΕΙΣ: Βλαχα, προβατα, δημοτικο τραγουδι, Κονιακος, καπα, προβατο, γιδια, γιδι, Νεοχωρι Υπατη, Μαρτης, Παναγιωτιτσα, βελασμα, Μαμαλεικα, θαυμασμα, Μαλανδρινο, Βουλγαρα, παλιοβλαχα, βλαχοι, Δημοτικο Συμποσιο, Δωριδα, Ορεινη Ρουμελη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ