ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ του 12ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ Animasyros στην Σύρο - της Μ. Κεμεντζετζίδου


ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ
του 12ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Animasyros
στην Σύρο

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
Μαρία Κεμεντζετζίδου / ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Μέσα σε ένθερμο κλίμα ενθουσιασμού και προσέλευσης κοινού και επισκεπτών και παρουσίας αρχών του νησιού, ξεκίνησε η έναρξη του 12ου διεθνούς φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την αντιπροσωπεία στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Η παρουσίαση της τελετής  έναρξης διεξήχθη από τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ και Πρόεδρο του Δ.Σ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αθηνών Βασίλη Καραμητσάνη ο οποίος έκανε μια εισαγωγή ενημέρωσης της πορείας του μεγάλου πολιτιστικού θεσμού που επί 12 συναπτά έτη διάγει επιτυχή πορεία με πολυπληθή συμμετοχή καλλιτεχνών και εθελοντών ώστε να έχει αναχθεί σε πολύ υψηλή θέση.


Μετά την αναφορά του στο ποικιλότροπο δρώμενο διεθνούς εμβέλειας εκλήθησαν εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης να απευθύνουν χαιρετισμό προς το κοινό.

  Ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Λεονταρίτης αφού απεύθυνε χαιρετισμό στους παρισταμένους έδωσε έμφαση στο νόημα και το σκοπό του φεστιβάλ που ως τέχνη εμψύχωσης δίνει την δυνατότητα σε καλλιτέχνες να συμμετέχουν ενεργά προβάλλοντας σημαντικά κοινωνικά θέματα, προωθώντας ισχυρές πανανθρώπινες αξίες και ενεργοποιώντας δημιουργικές δυνάμεις Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε πως εντάσσεται και η φετινή ενότητα του animagreen με κύρια θεματική το περιβάλλον και η προστασία του.


Εξ ίσου συμπλήρωσε ότι το διεθνές φεστιβάλ και αγορά κινουμένων σχεδίων animaSyros δίνουν την δυνατότητα στις φίλες και φίλους του Animation να ταξιδέψουν στο συναρπαστικό κόσμο του μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, μέσα από αφιερώματα, εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια εκθέσεις και πάρτυ.

Αναφερόμενος στην περιφέρεια Αιγαίου που αναγνωρίζει την σημασία του φεστιβάλ, το υψηλό επίπεδο καθώς και την ανεκτίμητη προσφορά στην τοπική κοινωνία δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει η περιφέρεια να προσφέρει την αμέριστη στήριξη της.

   Χαιρετισμό και ομιλία απεύθυνε και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος της Σύρου Νίκος Λειβαδάρας λέγοντας πως υποδέχονται με μεγάλη χαρά στο νησί το διεθνές 12ο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων και agora Animasyros ένα από τα πλέον φημισμένα φεστιβάλ του είδους με διεθνή εμβέλεια και απήχηση, ένα φεστιβάλ που γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και εδραιώθηκε στην γοητευτική πόλη του Ερμή την ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ των τεχνών και γραμμάτων.

Συνεχίζοντας την ενδιαφέρουσα ομιλία του στάθηκε στο γεγονός πως οι λάτρεις της τέχνης Animation θα απολαύσουν περισσότερες από 200 ταινίες σε ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα ενώ η φετινή ιδιαιτερότητά του Animasyros είναι ότι συστήνεται ως animagreen με θεματική αφιερωμένη στο περιβάλλον και στην αειφόρο ανάπτυξη περιλαμβάνοντας προβολές ευαισθητοποίησης στον κόσμο αφιερώματα, παρουσιάσεις και εκθέσεις.


Η κοινωνική διάσταση του φεστιβάλ που έχει πρωτεύοντα σημασία περνάει μηνύματα πως επρόκειτο για μια εντυπωσιακή τέχνη της εμψύχωσης που προσφέρεται για όλους.

Αναφερόμενος στη δομή έδωσε έμφαση στα εκπαιδευτικά εργαστήρια τα οποία εποπτεύονται υπό τον συντονισμό διακεκριμένων animators εκπαιδευτικών κινουμένων σχεδίων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς μυούν στην τέχνη του Animation άτομα της τρίτης ηλικίας,άτομα με αναπηρία, παιδιά εφήβους και όλη την οικογένεια.

Επισημαίνοντας εξίσου τον σπουδαίο ρόλο της αγοράς της ετήσιας επαγγελματικής συνάντησης των κορυφαίων επαγγελματιών του παγκόσμιου Animation είπε πως αυτό θα σταθεί και μια πνοή για τους νέους υποσχόμενους επαγγελματίες ώστε να μπορούν να αποκτήσουν δυνατότητα και πρόσβαση για επαγγελματική δικτύωση και δημιουργία συνεργειών  και συνεργασιών.

Κλείνοντας ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές συνδιοργανωτές χορηγούς συνεργάτες συμμετέχοντες & διαγωνιζόμενους.

    Στο βήμα εκλήθη να μιλήσει και η Διευθύντρια σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και σκηνοθέτιδα παράστασης Κατερίνα Πετσατώδη η οποία έκανε μια αναδρομή στο πως εδραιώθηκε η ιδέα συνύπαρξης και συνεργασίας με το animasyros πριν 6 χρόνια ώστε να δεθεί το Animation με το μουσικό θέατρο και την όπερα.
Υπογράμμισε τις δυσκολίες ανάπτυξης και υλοποίησης μιας τολμηρής ιδέας, μιας ιδέας που για αυτούς ήταν πρωτόγνωρη μεν αλλά όχι ακατόρθωτη αφού υπήρχε παράδειγμα επιτυχίας του παντρέματος Όπερας με Animation στο εξωτερικό.

Στις ευγενείς φιλοδοξίες τους το μεγάλο όνειρο τους ήταν να κάνουν μια κανονική παράσταση όπερ και εγένετο συν τω χρόνω όταν κατέληξε στα χέρια της «το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» που έγραψε η χαρισματική καλλιτέχνιδα Λένα Πλάτωνος το 1989.

Με παρότρυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της εναλλακτικής σκηνής της Λυρικής Αλεξάνδρου Ευκλείδη η ιδέα πήρε σάρκα και οστά καθιστώντας τους πρωτοπόρους στο είδος αυτό. Έτσι δόθηκαν 40 παραστάσεις στο κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τι είδαν λοιπόν οι θεατές στο Θέατρο Απόλλων

Είδαν ένα παραμύθι με πολλά χρώματα και παραστάσεις κινουμένων σχεδίων.
Επρόκειτο για μια εξαίρετη παράσταση  με σκηνοθέτιδα με σκηνογράφο με μουσικούς, ερμηνευτές, ηθοποιούς και τεχνικό προσωπικό να έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό επί σκηνής.
Η προσεγμένη παράσταση με ταλαντούχους νέους ηθοποιούς και καλαίσθητα κουστούμια προσαρμοσμένα στους υποδυόμενους ρόλους των ηθοποιών αποδεικνύει περίτρανα πως και στην Ελλάδα αυτό το είδος μπορεί να ευδοκιμήσει και να ακολουθηθεί από μικρούς και μεγάλους.
Στην εντυπωσιακή εικόνα της παράστασης προστίθενται το διαρκώς μεταβαλλόμενο εντυπωσιακά σκηνικό που μας ταξίδευε γλαφυρά στην χώρα με τα πολλά χρώματα.
Το εξαίρετο ψηφιακό φόντο έβγαινε γλαφυρά μέσα από τα καλοφτιαγμένα κινούμενα διαδοχικά σχέδια που μάγεψαν τους θεατές και έλυσαν κάθε απορία για το πως θα εναρμονιστεί όπερα με κινούμενα σχέδια.
Έτσι το κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν πρωταγωνίστησε με ένδυση όπερας και κινουμένων σχεδίων ταξιδεύοντας τον θεατή στην ιστορία του θλιμμένου Αυτοκράτορα που ανάκτησε χαρούμενη διάθεση έχοντας το πιο ωραίο κελάηδημα κοντά του.
Το Μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας που μελοποιήθηκε από την μουσικό πιανίστρια συνθέτρια ηλεκτρονικής και έντεχνης μουσικής Λένα Πλατωνος έχει κάνει το ταξίδι του πριν ένα χρόνο και έχει χαράξει μια επιτυχή πορεία με το κοινό να εκφράζει θετική κριτική.
 Στο φετινό φεστιβάλ Animasyros έκανε το θριαμβευτικό του ντεμπούτο εκτός Αθηνών η προβολή της ταινίας με εύηχους τόνους και με περίλαμπρη παρουσία εικόνων και πλοκής.
Η Λένα Πλατωνος παλαίμαχη καλλιτέχνιδα ασχολείται αδιάλειπτα με το είδος των παραμυθιών, να θυμήσω  την παιδική ραδιοφωνική  εκπομπή το «Εδώ Λιλιπούπολη» μια σειρά που διήρκεσε 4 χρόνια ( 1976-1980). Η εκπομπή αυτή είχε χαρακτηριστεί «θρυλική» από τους κριτικούς της τέχνης τόσο για την ποιότητα της όσο και για την επίδραση της σε μια περίοδο που όλα ακούγονταν σε κλασσική λαϊκή απόδοση.
Οι αλχημείες της στην μουσική ενότητα δεν πέρασαν απαρατήρητες αφού η πρωτότυπη μουσική ένδυση κυριάρχησε θριαμβευτικά.
Την καλλιτεχνική ομάδα ακολούθησε και η μεσόφωνος Λυδία Αγγελοπούλου η οποία από 1995 είναι μόνιμη μονωδός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχει εμφανιστεί σε τουλάχιστον 25 πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες και οπερέτες (Ο τροβαδούρος, Κάρμεν, Καβαλλερία ρουστικάνα, Αδριανή Λεκουβρέρ, Ο βαφτιστικός, Η νυχτερίδα, Ο βαφτιστικός, Οι απάχηδες των Αθηνών, Όνειρο καλοκαιριάτικης νύχτας του Περικλή Κούκου, Ριγολέττος, Αΐντα, Ζορμπάς κ.ά.

Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Εναλλακτικής Σκηνής και των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ.

Ενημερωτικά το φεστιβάλ έχει διάρκεια τριών ημερών. Την Κυριακή είναι η λήξη.


ΛΕΞΕΙΣΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ, Animasyros, Συρος, Κεμεντζετζιδου, ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ