Κεφαλή με αινιγματικό χαμόγελο ευρέθη σε αρχαίο ελληνικό ναό της θεάς Αθηνάς! Η πρόδρομος της Μόνα Λίζα...


Κεφαλή με αινιγματικό χαμόγελο
ευρέθη
σε αρχαίο ελληνικό ναό
της θεάς Αθηνάς!

Η πρόδρομος της Μόνα Λίζα...

Μια αρχαία πέτρινη κεφαλή με αινιγματικό χαμόγελο ευρέθη στον Ναό της θεάς Αθηνάς, στην αρχαία ελληνική περιοχή της Παιστού (< Φαιστού;) / Ποσειδωνίας[1] / Paestum, κοντά στο Σαλέρνο, σύμφωνα με αρχαιολόγους.
Είναι έργο της ύστερης αρχαϊκής εποχής!
Φαίνεται ότι έχει κατασκευαστεί από το ίδιο υλικό, που είχαν φιλοτεχνηθεί και κάποια από τα διακοσμητικά στοιχεία του ναού, είπαν.


Το Paestum ήταν μια μεγάλη αρχαία ελληνική πόλη, στην ακτή του Τυρρηνικού πελάγους, στην Μεγάλη Ελλάδα / Magna Graecia, της νυν νότιας Ιταλίας! Ιδρύθηκε (τουλάχιστον) τον 7ο αι. π.Χ. από την Σύβαρι. Τα ερείπια του Paestum είναι γνωστά για τους τρεις αρχαίους δωρικούς ναούς της πόλεως (δυο της Ήρας και έναν της Αθηνάς!), που χρονολογούνται από το 600 έως το 450 π.Χ. και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Τα τείχη της πόλεως και το αμφιθέατρο είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτα! Το κατώτατο σημείο των τοίχων πολλών άλλων κατασκευών παραμένει! Καθώς και ασφαλτοστρωμένοι αρχαίοι δρόμοι! Ο χώρος είναι ανοικτός στο κοινό. Υπάρχει και ένα σύγχρονο εθνικό μουσείο, το οποίο περιέχει επίσης και τα ευρήματα από τον ελληνικό χώρο της Foce del Sele (ένα αρχαίο Ηραίον στο στόμιο του ποταμού Σήλη).

ΠΗΓΗ: ANSA, 12.9.2019.

Ακόμη ένα αινιγματικό χαμόγελο προστέθηκε στην Ιστορία της τέχνης, της αισθητικής, της πλαστικής... Που ζητεί αποκωδικοποίηση...
Ήδη γίνεται λόγος στο διαδίκτυο για την "πρώιμη Μόνα Λίζα"...

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.9.2019.
Γ. Λεκάκης "Σύχγρονης Ελλάδος Περιήγησις".


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Γι’ αυτήν την πόλη έγραψε ο Κ. Π. Καβάφης τους «Ποσειδωνιάτες»…


ΛΕΞΕΙΣ: πετρινη κεφαλη, αινιγματικο χαμογελο, Ναος Αθηνας, Παιστος, Φαιστος, Ποσειδωνια, Πεστουμ, Σαλερνο, αρχαικη εποχη, Τυρρηνικο πελαγος, Μεγαλη Ελλαδα, Ιταλια, Συβαρις, δωρικος ναος, Ηρα, Αθηνα, τειχη, θεατρο, τοιχος, ασφαλτος, δρομος, Ηραιο, στομιο, ποταμος Σηλης, Καβαφης, Ποσειδωνιατες, Ποσειδωνιαται, Μονα Λιζα, ντα Βιντσι, τζοκοντα, το χαμογελο της Τζοκοντα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ