ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ για τους 48 Έλληνες ήρωες απολεσθέντες του πληρώματος του υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3) στους Οθωνούς


ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ για τους 48
Έλληνες ήρωες απολεσθέντες
του πληρώματος
του υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3)
στους Οθωνούς


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος με πρωτοβουλία της Ε.Α.Α.Ν τελέσθηκε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 στο ακριτικό νησί Οθωνοί / Οθρωνοί των Διαποντίων νήσων το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο εις ένδειξη τιμής και μνήμης του απολεσθέντος πληρώματος του Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3) την 29η Δεκεμβρίου 1940 κατά την περιπολία του στην ευρύτερη περιοχή, αν και η βύθισή του έγινε γνωστή την 10η Ιανουαρίου 1941.

Η βύθιση του υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3) έγινε μετά την προσβολή Ιταλικής νηοπομπής και βύθιση του οπλιταγωγού Sardegna. Το ΠΡΩΤΕΥΣ εντοπίστηκε και εμβολίστηκε από το Ιταλικό τορπιλοβόλο Antares με αποτέλεσμα να βυθιστεί αύτανδρο παρασύροντας στον υγρό του τάφο τα 48 μέλη του ηρωικού του πληρώματος.


Την σεμνή τελετή τίμησαν με την παρουσία τους: η περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η Δήμαρχος Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων Μερόπη Υδραίου, ο βουλευτής της Ν.Δ και συνάδελφος ε.α Στ. Γκίκας, ο Αντιδήμαρχος Οθωνών Δ. Κατέχης, ο Υποδιοικητής του ΝΑ.Σ.ΚΕ Πλωτάρχης Σπ. Γκόγκας Π.Ν ως εκπρόσωπος του Διοικητού ΝΑ.Σ.ΚΕ, ο Υπολιμενάρχης Πλωτάρχης Κ. Περετούλης Λ.Σ ως εκρόσωπος του Λιμενάρχη Κέρκυρας, ο Πρόεδρος του Ο.Λ.ΚΕ Γ. Στεφανίδης, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν Αντιναύαρχος Θεόδωρος Γερούκης Π.Ν ε.α, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν Αντιναύαρχος Σπυρίδων Περβαινάς Π.Ν ε.α, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Αντιναύαρχος Παναγιώτης Ραδίτσας Π.Ν ε.α, ο Πρόεδρος του παραρτήματος Ε.Α.Α.Ν Κέρκυρας Αρχιπλοίαρχος Δ. Κουτσοδόντης Π.Ν ε.α, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Υποπλοίαρχος Γεώργιος Στεφόπουλος Π.Ν ε.α, τα μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Κ. Κανταρέλης – Κ. Γεωργάτος – Β. Γεωργάτος, οι απόστρατοι συνάδελφοι Κ. Φλόκας – Σπ. Κολοβός – Ι. Φακιολάς – Χ. Κανταρέλης – Α. Νικολάκης – Σπ. Βέργης – Αλ. Βέργης – Δ. Αγάθος – Αν. Μαζαράκης – Ν. Μέξας – Θ. Ηλιάδης – Ι. Δραπανιώτης – Γ. Αθανασίου – Στ. Σκιαδόπουλος και πλήθος κατοίκων του ομώνυμου ακριτικού νησιού των Οθωνών.


Μετά την καθιερωμένη αρχιερατική λειτουργία αναφέρθηκαν στο γεγονός ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν και ο Πρόεδρος του ΕΛΛ. Σ.Υ/Β, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο παρακείμενο μνημείο πεσόντων του υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3) από: τον πρόεδρο της Ε.Α.Α.Ν, την περιφερειάρχη Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων, την Δήμαρχο Κέρκυρας, τον Στ. Γκίκα, τον εκπρόσωπο του Διοικητού ΝΑ.Σ.ΚΕ, τον εκπρόσωπο του Λιμενάρχη, τον πρόεδρο του ΕΛΛ.Σ.Υ/Β και τον Αντιδήμαρχο Οθωνών.

Η ανάκρουση του Εθνικού ύμνου και του θούριου των υποβρυχίων έγινε με την ευγενικώς προσφερθείσα παρουσία της φιλαρμονικής Κοντόκαλι Κέρκυρας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Πλοίαρχος Σπ. Πιτσιάκος Π.Ν ε.α.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΟΘΩΝΟΥΣ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣΕΑΑΝ, Οθωνοι, Οθρωνοι, Διαποντια νησια, μνημοσυνο, Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ, Υ-3, Δεκεμβριος 1940, Ιανουαριος 1941, υποβρυχιο ΠΡΩΤΕΥΣ, ιταλικη νηοπομπη, βυθιση, οπλιταγωγο Σαρδηνια, εμβολίσμος, ιταλικο τορπιλοβολο Ανταρες, αυτανδρο, ηρωας, ναυαγιο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ