Η ομηρική Τροία ήταν στην… Αγγλία!


Η ομηρική Τροία
ήταν στην… Αγγλία!

«Πού βρισκόταν η Τροία;». Αυτός είναι ο τίτλος και το θέμα ενός βιβλίου του Ολλανδού οικονομολόγου Ιμάν Γιάκομπ Βίλκενς / Iman Jacob Wilkens.
Ο συγγραφέας επιθυμεί με τοπογραφικά, αρχαιολογικά και ιστοριογραφικά μέσα να αποδείξει ότι η πόλις Τροία, γνωστή από τις ιστορίες του Ομήρου, βρισκόταν στην… Αγγλία και όχι στην Μικρά Ασία, όπως θεωρείται.


Οι ειδικοί λένε πως ο Βίλκενς αγνοεί τις επιστημονικές κλασσικές απόψεις και δεν έχει κανένα έγκυρο επιχείρημα.
Σύμφωνα με τον Βίλκενς η «Ιλιάδα» και η «Οδύσσεια» είναι έργα… δυτικοευρωπαϊκής προέλευσης, που προέρχονται από τους λεγόμενους «Λαούς της Θάλασσας», που θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι οι… Κέλτες (*), ή οι πρόδρομοι αυτών (σχόλιο Γ. Λεκάκη: Δηλαδή οι… Έλληνες!).

Αυτοί οι λαοί, οι οποίοι ονομάζονται επίσης Αχαιοί και Πελασγοί, μετανάστευσαν κατά την ύστερη Εποχή του Χαλκού προς την Ανατολική Μεσόγειο και έδωσαν στις νέες πόλεις στις οποίες κατοίκησαν τα ίδια ονόματα με τους τόπους από τους οποίους προέρχονταν (όπως συνέβη με πρόσφατες μεταναστεύσεις, όπως για παράδειγμα στις Η.Π.Α.) και μετέφεραν επίσης μαζί τους και τις ιστορίες τους, που ήταν προφορικές.
Ο Βίλκενς λέει ότι τα ποιήματα, γύρω στο 750 π.Χ., μεταφράστηκαν και ονομάστηκαν στα ελληνικά «Ιλιάδα» και «Οδύσσεια», αφού όμως πρώτα, επί τέσσερις αιώνες, μεταδίδονταν προφορικά.
Οι Έλληνες, λέει, οι οποίοι κατά τα χρόνια του σκοταδισμού ξέχασαν την προέλευση των έργων αυτών, τοποθέτησαν τις ιστορίες στην Μεσόγειο Θάλασσα, όπου ευρίσκοντο ομηρικά τοπωνύμια, αλλά η τοπογραφία πόλεων, νησιών, κατευθύνσεις και αποστάσεις δεν ταιριάζει με τις περιγραφές στις ιστορίες του Ομήρου.
Ο Όμηρος μιλούσε συχνά για «ωκεανό», λέξη η οποία, σύμφωνα με τον Βίλκενς, σήμαινε τον Ατλαντικό Ωκεανό, διότι οι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ τον όρο «ωκεανός» για την Μεσόγειο Θάλασσα.
Ότι οι προαναφερθέντες λαοί εγκαταστάθηκαν γύρω από το Αιγαίο Πέλαγος θα μπορούσε να είναι μία εξήγηση για το γεγονός ότι οι «Μυκηναίοι», οι οποίοι θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την καταστροφή της «Τροίας», περίπου την ίδια εποχή, ή ακόμα ενωρίτερα, έγιναν οι κάτοικοι του Hisarlik στην νυν έκταση της Τουρκίας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπήρχε και μία τρίτη δύναμη ενεργή στην Μεσόγειο Θάλασσα.
Ο Βίλκενς ισχυρίζεται επίσης, ότι το γεγονός ότι η προέλευση της «Ιλιάδας» και της «Οδύσσειας» δεν ήταν στον μεσογειακό κόσμο , σε καμμία περίπτωση δεν μειώνει τον κλασσικό Ελληνικό Πολιτισμό, ο οποίος αναπτύχθηκε μετά τον Όμηρο.
Επειδή ακριβώς, όμως ο Βίλκενς αγνοεί τις επιστημονικές επεξηγήσεις, όσον αφορά τα ομηρικά έπη, έλαβε σοβαρή κριτική από τους επιστήμονες.
Ο Anthony Snodgrass, για παράδειγμα, επί τιμή καθηγητής της κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ ονόμασε τον Βίλκενς «έναν εντελώς ασήμαντο συγγραφέα» ("an infinitely less-serious writer").
Παρ’ όλα αυτά στο διαδίκτυο ψάχνουν επιμελώς προηγούμενες εκδόσεις του βιβλίου του, το οποίο ευρίσκεται στον κατάλογο των πιο αναζητούμενων βιβλίων!

Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από τον αρχαίο Ρωμαίο ποιητή Οβίδιο:

«Εκεί που κάποτε βρισκόταν η Τροία,
τώρα υπάρχουν λιβάδια»
(Οβίδιος, Ηρ., 1.1.53).

(*) βλ. επίσης Γ. Λεκάκη «Κέλτες, οι Έλληνες», εφημ. «Ελληνική Αγωγή», τ. Ιανουαρίου, 2000, αρ. φ. 35.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.9.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΤΡΟΙΑ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣομηρικη Τροια, Αγγλια, Ολλανδος οικονομολογος, Βιλκενς, Ομηρος, Μικρα Ασια, Ιλιαδα, Οδυσσεια, ευρωπη, Λαοι της Θαλασσας, Κελτες, Ελληνες, Αχαιοι, Πελασγοι, Εποχη Χαλκου, Μεσογειος, ωκεανος, Αιγαιο Πελαγος Μυκηναιοι, Χισαρλικ, Τουρκια, Σνοντγκρας, Καιμπριτζ, Οβιδιος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ