ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από την ΕΚΔΗΛΩΣΗ της ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ και το ΠΑΤΗΜΑ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ στο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΤΗΤΗΡΙ του ΑΒΑΝΤΑ ΕΒΡΟΥ - του Απ. Τσακρίδη


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
από την ΕΚΔΗΛΩΣΗ
της ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
και το ΠΑΤΗΜΑ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ
στο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΤΗΤΗΡΙ
του ΑΒΑΝΤΑ ΕΒΡΟΥ

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
του Απόστολου Τσακρίδη 

Στιγμιότυπο από την ιεροπραξία:
Ο διαλεγμένος και τραγουδισμένος ιερός καρπός
με ευλάβεια τοποθετείται στον ληνό...

Μόλις 11 χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη της Αλεξανδρουπόλεως, βρίσκεται ο γραφικός οικισμός Άβας ή Άβαντας.
Η περιοχή έχει πλούσια ιστορία και επιβλητικά μνημεία, ενώ το φυσικό τοπίο ενδείκνυται για μια σειρά από δραστηριότητες, όπως αναρρίχηση ή πεζοπορίες.
Μετά το χωριό Άβαντας η διαδρομή γίνεται ακόμα πιο μαγευτική και μυστήρια, καθώς ο δρόμος περνά κάτω από απότομες βουνοπλαγιές και χαράδρες, γιγαντιαίους ογκόλιθους και πλούσια βλάστηση.

Το αρχαίο πατητήρι, ο ληνός.
Δουλεύει ακόμη! 6.000 χρόνια τώρα, και βάλε...

Στο ύψος της εθνικής οδού, Αλεξανδρουπόλεως – Μικρού Δέρειου και πριν τον ψηλό λόφο που οι ντόπιοι τον αποκαλούν Μακρύλοφο, υπάρχει χωματόδρομος που σε οδηγεί περιμετρικά.
Σε 3.200 μέτρα περίπου και πλησίον του χωματόδρομου, υπάρχουν απομεινάρια αρχαίου ληνού (λίθινο πατητήρι παραγωγής οίνου). Η χρονολόγησή του, υπολογίζεται κατά την ύστερη Εποχή του Χαλκού. Λίγα μέτρα πιο δίπλα, υπάρχει επίσης ένας λαξευμένος βωμός αφιερώσεων.

Και προσφορές στον βωμό...
Δεν είμαστε μόνοι μας...

Στις 15.9.2019 και ημέρα του Ηλίου (νυν λεγόμενη Κυριακή), πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Θρακών, ενώ μέλη της ομάδος Ε.ΙΘ.Ε. (Ελληνότροποι Ιεροφύλακες Θρακίδαι Έβρου), αναλαμβανουν το ιεροτελεστικο μερος της τελετής και αναβίωσης του παραδοσιακού τρόπου πατήματος σταφυλιού, προς τιμήν της Ημέρας του Ηλίου.

Αρχικά απαγγέλθηκαν οι ύμνοι ΔΙΟΝΥΣΟΥ, ΒΑΚΧΟΥ, ΛΙΚΝΙΤΟΥ, ΛΥΣΙΟΥ ΛΗΝΑΙΟΣ ΥΜΝΟΣ, και ΤΡΙΕΤΗΡΙΚΟΥ.
Ακολούθησε το πάτημα σταφυλιού στο αρχαίο πατητήρι, από γυναίκες με παραδοσιακές ενδυμασίες και παιδία που τραγουδούσαν χαρούμενα παραδοσιακά θρακικά άσματα.

Πανδαισία χρωμάτων κι αρωμάτων...

Η παραγωγή του μούστου ολοκληρώθηκε και στην συνέχεια η εορτή είχε οινοποσία και γεύμα.
Ως παρευρισκόμενος της εκδήλωσης, ένιωσα έναν απερίγραπτο ενθουσιασμό, καθώς η αναβίωση του παραδοσιακού πατήματος σταφυλιού σε συνδυασμό με τις αρχαίες εκδηλώσεις, ζωντάνεψε μέσα μου «αυθεντικά ιδεώδη» της κληρονομιάς και του τόπου μας…

Ώσπου να χυθεί επί τέλους
ο ευλογημένος χυμός του Διονύσου...

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:
Η συγκεκριμένη ιερά τελετή, στον συγκεκριμένο χώρο, γίνεται πολλά χρόνια τώρα, πάντα με την ίδια ιεροπρέπεια και ευλάβεια στα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας…
Και του χρόνου…
Η περιοχή πάντως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, άγνωστο στους πολλούς... ακόμη και τους "ειδικούς"...

ΠΗΓΗ; ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.9.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ...



ΛΕΞΕΙΣ: Αλεξανδρουπολη, Αβας, Αβαντας, αναρριχηση, πεζοπορια, Αλεξανδρουπολις, Μικρο Δερειο, Μακρυλοφος, ληνος, λιθινο πατητηρι, οινος, Εποχη Χαλκου, βωμος, αφιερωση, προσφορα, ΕΙΘΕ, Θρακη, Εβρος, αναβιωση, πατημα σταφυλιων, Ημερα του Ηλιου, Ηλιος, υμνος, ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΒΑΚΧΟΣ, ΛΙΚΝΙΤΗΣ, ΛΥΣΙΑΣ, ΛΗΝΑΙΟΣ ΥΜΝΟΣ, ΤΡΙΕΤΗΡΙΚΟΣ, πατημα σταφυλιου, γυναικα, ενδυμασια, τραγουδι, παραδοση, ασμα, μουστος, οινοποσια, σταφυλι, σταφυλια, αμπελι, Ενωση Θρακων, Ελληνοτροποι Ιεροφυλακες Θρακιδαι Εβρου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ