Ο Δημήτριος Καντεμίρ, δις βοεβόδας Μολδαβίας, με ιδιωτικό παλλάτι στο Φανάρι Κωνσταντινούπολης, μαθητής του Ιωάννη Κομνηνού, και σύζυγος της πριγκήπισσας Κασσάνδρας Καντακουζηνής - του Δημ. Περδίκη


Ο Δημήτριος Καντεμίρ
δις βοεβόδας Μολδαβίας,
με ιδιωτικό παλλάτι στο Φανάρι
Κωνσταντινούπολης,
μαθητής του Ιωάννη Κομνηνού,
και σύζυγος της πριγκήπισσας
Κασσάνδρας Καντακουζηνής...

Του Δημήτρης Περδίκης

Ο Δημήτριος Καντεμίρ (Dimitrie Cantemir) γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1673 από πριγκηπική οικογένεια στην Σίτσανη της Μολδαβίας. Η γενέτειρα του έχει μετονομαστεί σε Ντιμίτρι Καντεμίρ, δηλαδή φέρει το όνομά του.


Ανατράφηκε και μορφώθηκε στην Μεγάλη του Γένους Σχολή. Δάσκαλός του ήταν ο Ιωάννης Κομνηνός Μόλυβδος. Έγινε άριστος χρήστης της ελληνικής, της λατινικής, της αραβικής και της ρωσικής γλώσσας, καθώς και της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Παρουσίασε ένα εξαιρετικό και πλούσιο συγγραφικό έργο, μεταξύ αυτών τα: Η Ιστορία της Ακμής και Παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Descriptio Moldavie, Historia Hieroglyphica. 
Στην Κωνσταντινούπολη όπου διέμενε διέθετε ιδιωτικό παλάτι στο Φανάρι.

Νυμφεύτηκε δυο φορές. Το 1699 με την πριγκήπισσα Κασσάνδρα Καντακουζηνή και το 1717 όταν ζούσε εξόριστος στην Ρωσία την Αναστασία Τρουμπέσκαγια.
Απέκτησε δυο γιους, τον Αντίοχο Δ. Καντεμίρ και τον Κωνσταντίνο Β’ Καντιμήρη. Τα παιδιά του αναδείχθηκαν επίσης σε υψηλά αξιώματα και διέπρεψαν.

Ανέλαβε δυο φορές την θέση του βοεβόδα της Μολδαβίας. Από την θέση του αυτή παρακινούσε την Ρωσία να απελευθερώσει τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες από την τουρκική κυριαρχία. Αυτό έγινε αντιληπτό από τους Τούρκους και μετά την τουρκική νίκη στον Ρωσο-Τουρκικό πόλεμο του 1710-1711 αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί στην Αγία Πετρούπολη.
Πέθανε στο Δμιτρόφσκ της Ρωσίας την 1η Σεπτεμβρίου 1723, σε ηλικία 50 ετών.


Η Ρουμανία, η Μολδαβία και η Ρωσίας (ΕΣΣΔ) τίμησαν με την έκδοση γραμματοσήμων τον Δημήτριο Καντεμίρ, ανάμεσα στις άλλες τιμές για την προσφορά και τα έργα του. Αλλά η Μολδαβία και τον γιο του Δημήτριου Καντεμίρ, Αντίοχο Δ. Καντεμίρ!

ΠΗΓΗ: STAMPS PHILATELIC. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.1.2019.

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Όλοι οι βασιλικοί, πριγκηπικοί και αριστοκρατικοί Οίκοι της Ευρώπης (και όχι μόνο) έχουν αίμα από κάποια πριγκήπισσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δηλαδή ελληνικό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γ. Λεκάκης "Κωνσταντινούπολη και Αγία Πετρούπολη".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΟΛΔΑΒΙΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣΚαντεμιρ, βοεβοδας, Μολδαβια, παλλατι, παλατι, Φαναρι, Κωνσταντινουπολη, μαθητης, Κομνηνος, πριγκηπισσα Κασσανδρα Καντακουζηνη, Περδικης, πριγκηπας, Σιτσανη, Μεγαλη του Γενους Σχολη, Κομνηνος Μολυβδος, ελληνικα, λατινικα, αραβικα, ρωσικα, αρχαια ελληνικη γραμματεια, συγγραφεας, Ιστορια Ακμη και Παρακμη της Οθωμανικης Αυτοκρατοριας, Οθωμανικη Αυτοκρατορια, Πολη, Ρωσια, Τρουμπεσκαγια, Αντιοχος, Καντιμηρη, Καντιμηρης, Παραδουναβιες Ηγεμονιες, τουρκια, ΡωσοΤουρκικος πολεμος, 1710, 1711, αυτοεξορια, εξορια, Αγια Πετρουπολη, Δμιτροφσκ, 1723, Ρουμανια, ΕΣΣΔ, γραμματοσημο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ