ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β' ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ: Στα Κομνηνά Ξάνθης - του Απ. Τσακρίδη


ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β'
ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

Στα Κομνηνά Ξάνθης

Του Απόστολου Τσακρίδη

Η υπέροχη θέα από το αρχαίο κάστρο...

Στην πλαγιά του βουνού νοτιοδυτικά από το χωριό Κομνηνά Ξάνθης, με πολύ καλή θέα στην κοιλάδα του ποταμού Νέστου, βρίσκονται κάποια λιγοστά ερείπια ενός αρχαίου φρουρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΝΕΣΤΟ, ΕΔΩ.

Πιστεύεται ότι αρχικά το φρούριο ήταν μία από τις οχυρώσεις που έκτισε ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β’ για να ελέγξει την περιοχή της Θράκης. Υποτίθεται, δηλαδή, ότι πρόκειται για μία από τις λεγόμενες «Θρακικές ακροπόλεις» των Μακεδόνων.


Όπως συνέβη με τα περισσότερα κάστρα αυτής της κατηγορίας, έχασε γρήγορα την στρατιωτική του χρησιμότητα και μάλλον εγκαταλείφθηκε αν και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήθηκε περιστασιακά σαν καταφύγιο ή και για κατοίκηση.
Πολλούς αιώνες αργότερα, φαίνεται ότι το κάστρο επιδιορθώθηκε και χρησιμοποιήθηκε ξανά. Αυτό πιστεύεται ότι έγινε τον 11ο ή τον 12ο αιώνα, κατά την Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΘΡΑΚΗ, ΕΔΩ.

Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι το κάστρο ήταν αρχαίο αλλά χρησιμοποιήθηκε για λίγο και κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους.
Το κάστρο έχει σχεδόν τετράγωνη κάτοψη και καταλαμβάνει μια έκταση 4 περίπου στρεμμάτων. Διακρίνονται αρκετά τμήματα. Μεγάλο μέρος κρύβεται από την βλάστηση ενώ φαίνεται ότι ένα μέρος έχει καλυφθεί και από επιχωματώσεις (όντας στην πλαγιά).


Στην βορειοδυτική γωνία διακρίνονται τα ερείπια κυκλικού πύργου, ενώ στην ανατολική πρέπει να υπήρχε ένας τετράπλευρος πύργος, ενώ υπήρχαν επίσης δύο πύλες, μία στη βόρεια πλευρά και μία στη νότια πλευρά του φρουρίου.
Είναι ενδιαφέρον ότι 300 μ. πιο ψηλά (και πιο νότια) από το κάστρο παρατηρούνται και άλλα ερείπια από άλλη οχύρωση που είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση και καλύπτουν μια έκταση 2-3 στρεμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι το παρών κάστρο είτε κατέλαβε μέρος μόνο της αρχαίας οχύρωσης είτε ότι κτίστηκε ανεξάρτητα από αυτήν, λίγο πιο κάτω.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΞΑΝΘΗ, ΕΔΩ.

ΠΗΓΗΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.10.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ...

ΛΕΞΕΙΣ: ΟΧΥΡΩΣΗ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β, ΘΡΑΚΗ, Κομνηνα Ξανθης, κοιλαδα Νεστου, ποταμος Νεστος, ερειπια, αρχαιο φρουριο, οχυρωσεις, βασιλιας, Μακεδονια, Φιλιππος, Θρακικη ακροπολη, Μακεδονες, καστρο, καταφυγιο, Βυζαντινη εποχη, τετραγωνο, κυκλικος πυργος, τετραπλευρος πυργος, πυλη, νομος Ξανθης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ