Δωμάτια αρχαίας έπαυλης, με ενδοδαπέδια θέρμανση, ψηφιδωτά, κ.ά. ανακαλύφθηκαν στα αρχαία πόλη Φάλαρα, την νυν Στυλίδα


Δωμάτια αρχαίας έπαυλης,
με ενδοδαπέδια θέρμανση,
ψηφιδωτά, κ.ά.
ανακαλύφθηκαν
στα αρχαία πόλη Φάλαρα,
την νυν Στυλίδα

Κοντά στο λιμάνι της σύγχρονης πόλης της Στυλίδας ήρθαν στο φως κατά τις εργασίες αντικατάστασης του δικτύου αποχέτευσης, δύο δωμάτια αρχαίας έπαυλης, ρωμαϊκών χρόνων, τα οποία κοσμούνταν με ψηφιδωτά δάπεδα.


Το ανατολικό δωμάτιο διέθετε ενδοδαπέδια θέρμανση μέσω αγωγών, οι οποίοι διοχέτευαν τον ζεστό αέρα από ένα μικρό κλίβανο (prefurnium) εξωτερικά της οικίας.

Το δυτικό δωμάτιο με τα περίτεχνα ψηφιδωτά αποτελούσε το επίσημο δωμάτιο (τρικλίνιο) του ιδιοκτήτη της έπαυλης, το οποίο, μάλιστα, ήταν πιθανότατα θερινό, δηλαδή ανοικτό ως προς τη νότια πλευρά του, με ορθογώνιους πεσσούς, το οποίο, μάλλον, έβλεπε σε αυλή ή κήπο.

Στα νότια του ανατολικού δωματίου αναπτύσσονται λουτρικές εγκαταστάσεις. Η έπαυλη χρονολογείται στον 2ο αι. μ.Χ. και εντάσσεται σε τμήμα του πολεοδομικού ιστού της ρωμαϊκής πόλης των Φαλάρων, κοντά στον αρχαίο λιμένα, όπου αποτελούταν από πλούσιες επαύλεις.


Τα Φάλαρα από την ίδρυσή τους μετά τα μέσα του 5ου αι. π.Χ. και μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους αποτελούσαν ένα σημαντικό λιμάνι της Θεσσαλίας και του Μαλιακού κόλπου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΔΩ.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται αρχαία ψηφιδωτά στα αρχαία Φάλαρα / Στυλίδα.

ΠΗΓΗ: ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, 29.11.2019. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.11.2019.

ΛΕΞΕΙΣ: Δωματιο, επαυλη, ενδοδαπεδια θερμανση, ψηφιδωτα, Φαλαρα, Στυλιδα, Φθιωτιδα, ψηφιδωτο δαπεδο, αγωγος, κλιβανος, τρικλινιο, θερινο, ορθογωνιος πεσσος, αυλη, κηπος, λουτρα, λιμανι, επαυλις, Θεσσαλια, Μαλιακος κολπος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ