«Το αξιακό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης χώρων και μνημείων εξόρυξης στην αρχαιότητα. Παρούσες χρήσεις, μελλοντικές συνέργειες» - Αρχαία λατομεία της Λέσβου, οι ιδιότητες και η γεωλογική σημασία των υλικών τους


«Το αξιακό πλαίσιο προστασίας
και διαχείρισης χώρων
και μνημείων εξόρυξης
στην αρχαιότητα»

Αρχαία λατομεία της Λέσβου,
οι ιδιότητες και η γεωλογική σημασία
των υλικών τους
  
Από τον αρχαιολογικό χώρο της Μόριας.

Στις 29 και 30.11.2019, πραγματοποιείται Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση με τίτλο "To αξιακό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης χώρων και μνημείων εξόρυξης στην αρχαιότητα. Παρούσες χρήσεις, μελλοντικές συνέργειες" στο πλαίσιο εορτασμού της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών που είναι αφιερωμένη στο αγροτικό τοπίο (rurallandscape). Διοργανώνεται από το Ελληνικό ICOMOS σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCΟ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.


Στις 29 Νοεμβρίου, οι εργασίες της συνάντησης θα φιλοξενηθούν στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ (Νίκης 4, Αθήνα), όπου θα παρουσιαστεί στις 15.30, μέρος της επιστημονικής έρευνας για τα Αρχαία Λατομεία της Λέσβου, που πραγματοποιήθηκε από τη δρ. Μυρσίνη Βαρτή – Ματαράγκα, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου “Το Πόλιον” και το δρ Διονύση Ματαράγκα, πρώην γεωλόγους του ΙΓΜΕ.
Θα παρουσιαστούν οι ιδιότητες και η γεωλογική σημασία των υλικών των λατομείων αλλά και οι γεωλογικοί παράγοντες που συντέλεσαν στη δημιουργία τους.

Tα αρχαία λατομεία της Λέσβου, μνημεία της φύσης και του ανθρώπου, αποτελούν σημαντικά τεκμήρια της αξιοποίησης των φυσικών πόρων της Λέσβου και μπορούν να αξιοποιηθούν ως σημαντικές θέσεις ενδιαφέροντος του Γεωπάρκου Λέσβου.

Στις 30/11 θα συνεχιστούν οι εργασίες της συνάντησης "To αξιακό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης χώρων και μνημείων εξόρυξης στην αρχαιότητα. Παρούσες χρήσεις, μελλοντικές συνέργειες", στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.


ΛΕΞΕΙΣαξιακο πλαισιο, χωρος, μνημειο, εξορυξη, λατομειο, Λεσβος, γεωλογια, υλικο, ορυχειο, τοπιο, Βαρτη Ματαραγκα, Πλωμαρι, Πολιον, Ματαραγκας, ΙΓΜΕ, Γεωπαρκο Λεσβου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ