Κύκλοι, τετράγωνα, ισόπλευρα τρίγωνα, πυθαγόρεια τρίγωνα και ορθογωνισμός - Η ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ - του Οικονόμου Αινεία

Κύκλοι, τετράγωνα,
ισόπλευρα τρίγωνα,
πυθαγόρεια τρίγωνα,
και ορθογωνισμός


Η ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ
ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ

δρ. αρχιτέκτονα μηχανικού


Η διάλεξη έχει ως βασικό σκοπό την αναλυτική διερεύνηση των γεωμετρικών μεθόδων χάραξης των ιστορικών κατασκευών με τη χρήση ποικίλων παραδειγμάτων. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των ιστορικών κτισμάτων έχουν αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας. Ωστόσο, η εφαρμογή της γεωμετρίας στην κατασκευαστική χάραξη των βασικών δομικών στοιχείων αποτελεί ένα σχετικά άγνωστο στην επιστήμη πεδίο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ, ΕΔΩ.

Η μεθοδολογία προσέγγισης αφορά αρχικά στην παρουσίαση του ευρύτερου επιστημονικού πλαισίου και στην ανάλυση του σχεδιασμού και της χάραξης των κατασκευών. Μέσα από παραδείγματα που καλύπτουν ένα ευρύ χρονικό φάσμα - από την αρχαία Αίγυπτο, την αρχαία Ελλάδα, την Ρωμαϊκή περίοδο, το Βυζάντιο, την Ισλαμική αρχιτεκτονική, τον δυτικό Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, μέχρι και την Οθωμανική περίοδο - αποδεικνύεται ότι στον σχεδιασμό και την κατασκευή χρησιμοποιούνται ιστορικά δύο διακριτές μέθοδοι:

- Η πρώτη αφορά σε γεωμετρικές κατασκευές που βασίζονται στην χρήση κύκλων, τετραγώνων και ισόπλευρων τριγώνων (ad quadratum και ad triangulum),
ενώ

- Η δεύτερη σε καθαρά εμβατικά συστήματα με την υποβοήθηση από πυθαγόρεια τρίγωνα για τον ορθογωνισμό των δομικών στοιχείων. Για την κατανόηση των δύο μεθόδων θα παρουσιαστούν βασικά εργαλεία χάραξης και ελέγχου της κατασκευής και θα αναλυθούν επίσης διαφορετικά ιστορικά μετρικά συστήματα.
Μέσα από την ανάλυση των παραδειγμάτων προκύπτουν οι βασικές αρχές σχεδιασμού της ιστορικής αρχιτεκτονικής και διαγράφονται οι γεωμετρικές μέθοδοι χάραξης που χρησιμοποιούνται από τα οικοδομικά συνεργεία. Κατά αυτόν τον τρόπο αποκρυσταλλώνεται η σημασία των αρχιτεκτονικών προτύπων και ο ρόλος της ιδιαίτερης γνώσης της γεωμετρίας, στην κατασκευή και την τελική μορφή των ιστορικών κατασκευών.

Η διάλεξις θα δοθεί την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019 στις 18:30, στο αμφιθέατρο 02 στο κτήριο Αβέρωφ. Στην σειρά Σεμιναρίων Εμβάθυνσης στην Ιστορία και Θεωρία της Αρχιτεκτονικής.


ΛΕΞΕΙΣ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, αρχιτεκτονικη, γεωμετρικη μεθοδος, χαραξη, ιστορικες κατασκευες, γεωμετρικη κατασκευη, κυκλος, τετραγωνο, ισοπλευρο τριγωνο, εμβατικο συστημα, πυθαγορεια τριγωνα, ορθογωνισμος, πυθαγορειο τριγωνο, Πυθαγορας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ