Κυνηγοί, πριν 15.000 χρόνια, έστησαν παγίδα για μαμούθ στο Μεξικό! Βρέθηκαν 14 μαμούθ. Αλλά γιατί λείπουν οι αριστερές ωμοπλάτες τους; Πού βρίσκεται ο σκελετός σκοτωμένου μαμούθ, πριν 3.000.000 χρόνια στην Κοζάνη;


Κυνηγοί, πριν 15.000 χρόνια,
έστησαν παγίδα για μαμούθ
στο Μεξικό!

Βρέθηκαν 14 μαμούθ.
Αλλά γιατί λείπουν
οι αριστερές ωμοπλάτες τους;

Πού βρίσκεται ο σκελετός σκοτωμένου μαμούθ,
πριν 3.000.000 χρόνια στην Κοζάνη;


Μεξικανοί αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την πρώτη ανακάλυψη «κοιλοτήτων», που κτίσθηκαν πριν από περίπου 15.000, χρόνια για να… παγιδεύσουν μαμούθ!
Οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού ανακοίνωσαν ότι τα δύο κοιλώματα περιείχαν περίπου 824 οστά από τουλάχιστον 14 μαμούθ!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΜΑΜΟΥΘ, ΕΔΩ.



Φωτογραφία: Jose Mendez / EPA.

Οι κυνηγοί μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει δάδες για να τρομάξουν τα θηλαστικά και να πέσουν στις παγίδες, οι οποίες είχαν βάθος περίπου 1,70 μ. και διάμετρο 22,85 μ. Ένα από τα κρανία που βρέθηκαν, είχε επίσης σημάδια τραύματος στο μέτωπο.
Ο κ. Luis Córdova Barradas, αρχηγός της ομάδας ανασκαφής, εδήλωσε ότι το εύρημα στο Tultepec, βόρεια της πόλεως του Μεξικού, σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στην μελέτη της σχέσης της προϊστορικής θήρας, της συλλογικής δράσης μιας κοινότητας και των τεράστιων φυτοφάγων ζώων.
«Έως τώρα υπήρχαν λίγες ενδείξεις ότι οι αρχαίοι κυνηγοί επιτίθεντο σε μαμούθ. Θεωρείτο ότι τα φοβόντουσαν και περίμεναν να κολλήσουν σε βάλτους και στην συνέχεια περίμεναν να πεθάνουν. Αλλά αυτό το εύρημα αποδεικνύει άμεση επίθεση σε μαμούθ. Στο Tultepec μπορούμε να δούμε ότι υπήρχε πρόθεση να κυνηγηθούν μαμούθ», είπε.

...........................................................
ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Θυμίζω ότι στον Περδίκκα της Κοζάνης ευρέθη σκελετός μαμούθ, που σκοτώθηκε από συλλογικό κυνήγι ανθρώπων, πριν από 3.000.000 χρόνια
Ο σκελετός όμως, αφαιρέθηκε από το χωριό και… αγνοείται…


..............................................................

Τα πρώτα σημάδια των «λάκκων» εμφανίστηκαν τυχαία τον Ιανουάριο του 2019, κατά την διάρκεια εκσκαφών για την δημιουργία σκουπιδότοπου…
Ο κ. Córdova Barradas είπε ότι κατά την εποχή που κατασκευάστηκαν οι παγίδες, η περιοχή ήταν ίσως το σπίτι περίπου έξι κοπαδιών μαμούθ. Είπε ότι περαιτέρω ανασκαφές μπορεί να αποκαλύψουν περισσότερες παγίδες. Υπάρχει ένα ιδιαίτερο μυστήριο, είπε: Γιατί η ανάσυρση λειψάνων περιλαμβάνει μόνο δεξιές ωμοπλάτες; Οι αριστερές ωμοπλάτες λείπουν - γιατί;», ρώτησε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΜΕΞΙΚΟ, ΕΔΩ.

Μέρη της γνάθου και της σπονδυλικής στήλης μιας καμήλας, καθώς και δόντι ενός αλόγου βρέθηκαν επίσης στον χώρο.
Και τα δύο είδη εξαφανίστηκαν αργότερα στην Αμερική...

ΠΗΓΗ: The Guardian, 7.11.2091. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.11.2019.

ΛΕΞΕΙΣΚυνηγι, παγιδα, μαμουθ, μαμμουθ, Μεξικο, ωμοπλατη, οστα, δαδα, θηλαστικα, κρανιο, τραυμα, ανασκαφη, Τουλτεπεκ, θηρα, συλλογικη δραση, κοινοτητα, κυνηγοι, βαλτος, Περδικκας Κοζανης, σκελετος, λακκος, κοπαδι, γναθος, σπονδυλικη στηλη, καμηλα, δοντι, αλογο, Αμερικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ