ΠΕΡΙΠΟΥ 10.000 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ, ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΞΑΧΘΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΒΡΙΑ, ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΧΑΙΟΙ»!!!


ΠΕΡΙΠΟΥ 10.000
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ,
ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΞΑΧΘΕΝΤΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΒΡΙΑ,
ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΧΑΙΟΙ»!!!



Μια τεράστια αστυνομική επιχείρηση, με το κωδικό όνομα «Αχαιοί», κατά της λαθρεμπορίας αρχαιολογικών αντικειμένων, που πραγματοποιήθηκε σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Σερβία και Ηνωμένο Βασίλειο, οδήγησε σε συλλήψεις 23 υπόπτων και κατάσχεση περίπου 10.000 αρχαίων αντικειμένων από την ιταλική περιοχή της Καλαβρίας (Reggio di Calabria).
Τα κατασχεθέντα πολιτιστικά είδη που λεηλατήθηκαν στην Καλαβρία είναι αρχαία ελληνική και ρωμαϊκών χρόνων τέχνη, ανακοίνωσε η Europol.
Στην επιχείρηση «Αχαιοί» ("Achei") που είχε σχεδιαστεί για να εξαρθρώσει την διακίνηση παράνομων αρχαιοτήτων από την Ιταλία, συμμετείχαν περισσότεροι από 350 αστυνομικοί, σε τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ και την Σερβία, με την υποστήριξη της Europol (στο πλαίσιο του EMPACT - Οργανισμός της ΕΕ για την δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις).


Η επιχείρηση περιελάμβανε 80 έρευνες σε σπίτια και οδήγησε στην εξάρθρωση μιας διεθνούς σπείρας οργανωμένου εγκλήματος, που εμπλέκεται στην μαζική εμπορία κλεμμένων αρχαιολογικών αντικειμένων.
Η επιχείρηση «Αχαιοί», με επί κεφαλής το ιταλικό τμήμα των Καραμπινιέρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (Carabinieri), περιλάμβανε επίσης το γαλλικό OCBC, το γερμανικό-βαυαρικό LKA (Bayerisches Landeskriminalamt), την σερβική Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και την British Metropolitan Police Service Λονδίνου.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΑΛΑΒΡΙΑ, ΕΔΩ.

«Η έρευνα για την καταπολέμηση της λεηλασίας αρχαιολογικών χώρων στην Καλαβρία της Μεγάλης Ελλάδας / Νότιας Ιταλίας ξεκίνησε το 2017, όπου η πολιτιστική κληρονομιά περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία από την ελληνική και την ρωμαϊκή περίοδο», λέει η Europol. «Οι έρευνες απεκάλυψαν ότι οι παράνομες ανασκαφές από τους θησαυροκυνηγούς στην Καλαβρία διευθύνονταν από μια καλά δομημένη και οργανωμένη εγκληματική ομάδα, ικανή να διεξάγει όλες τις φάσεις της παράνομης διακίνησης», προσθέτει.
Η αστυνομική υπηρεσία της ΕΕ απεκάλυψε ότι τα διάφορα πλοκάμια του εγκληματικού δικτύου, με κέντρο την επαρχία του Κρότωνα/Crotone, περιελάμβαναν κακοποιούς, περιφράξεις, ενδιάμεσους και… μουλάρια από διάφορες ιταλικές περιφέρειες…. και… «διευκολυντές», που συντόνιζαν την αλυσίδα εφοδιασμού των παράνομα εκδιδομένων αρχαίων ελληνικών τεχνουργημάτων από την Καλαβρία, την Djion της Γαλλίας, το Μόναχο της Γερμανίας, το Λονδίνο και το Vrsac της Σερβίας.


«Η ζημιά που προκλήθηκε στην πολιτιστική κληρονομιά από αυτήν την εγκληματική ομάδα είναι πολύ σημαντική, καθώς οι εγκληματίες λεηλατούσαν αρχαιολογικούς χώρους εδώ και πολλά χρόνια», τονίζει η Europol.
Την έρευνα κατά του ιταλικού δικτύου υποστήριξε και η FURTUM, συντονίζοντας την ανταλλαγή πληροφοριών, πραγματοποιώντας αρκετές επιχειρησιακές συναντήσεις, ελέγχοντας τις επιχειρησιακές πληροφορίες και των βάσεων δεδομένων της Europol.
Ο άλλος εμπλεκόμενος οργανισμός της ΕΕ, είναι η Eurojust, που υποστήριξε την εκτέλεση των ευρωπαϊκών εντολών για την έρευνα και διοργάνωσε το κέντρο συντονισμού.


ΠΗΓΗ: AiB, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.11.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θέματα ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑΣ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ, ΚΑΛΑΒΡΙΑ, ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΧΑΙΟΙ, αστυνομια, λαθρεμποριο αρχαιολογικων αντικειμενων, Ιταλια, Γαλλια, Γερμανια, Σερβια, Ηνωμενο Βασιλειο, λεηλασια, σπειρα, οργανωμενο εγκλημα, Καραμπινιεροι, πολιτιστικη κληρονομια, Βαυαρια, Λονδινο, Μεγαλη Ελλαδα, ανασκαφη, θησαυροκυνηγος, Κροτωνας, Ντιζον, Μοναχο, Βρσακ, αρχαιοκαπηλια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ