Σταματά το κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας-πυροπροστασίας και της εργασίας των δασεργατών στα…δάση; Το Μάτι δεν μπήκε στο…μάτι κανενός…Τα δάση στο έλεος του θεού…

Το υπέροχο δάσος του Λειβαδίτη Ξάνθης...
Φωτ.: Γ. Λεκάκης.


Στην αρχαία Ελλάδα, όποιος προξενούσε ζημιές σε δάση, άλση, αλλά και σε μεμονωμένα δένδρα, ήταν αντιμέτωπος με βαρειές ποινικές και αστικές ποινές, αλλά και θεϊκές τιμωρίες…(*)
Πριν από 15 μήνες περίπου ξεκίνησε ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν…22 χρόνια, τα δασαρχεία ολόκληρης της χώρας στελεχώθηκαν με προσωπικό 5.066 ανθρώπων, οι οποίοι - μετά από θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα - απόκτησαν την ιδιότητα του δασεργάτου.
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι προσεληφθήσαν στις 1.8.2018. Οι προσλήψεις έγιναν με «κοινωνικά» κριτήρια. Το πρόγραμμα είχε σκοπό να έχει διάρκεια 8 μηνών. Εν συνεχεία, αφού διαπιστώθηκε η επιτυχία και η αναγκαιότητα του προγράμματος, εδόθη παράτασις άλλων 8 μηνών.
Οι αρμόδιοι φορείς τους αποκαλούν…«ωφελούμενους», ενώ είναι ΚΑΙ αυτοί εργαζόμενοι. Πολλοί επίσης δεν αναφέρονται καν στο έργο τους. Χειρίζονται αλυσοπρίονα, κονταροπρίονα, μεσινέζες, χειροπρίονα, κόφτες, τσάπες, τσεκούρια, γκασμάδες, κλαδευτήρια, κλαδοφάγους, και άλλα πολλά… Καθαρίζουν από μπάζα και σκουπίδια τα δάση μας…Ανοίγουν αντιπυρρικές ζώνες ή τις συντηρούν...Εργάζονται κάνοντας τις ανάλογες εργασίες σε νοσοκομεία, στρατόπεδα, Πανεπιστήμια, κ.α. Μέσα στους 5.066 είναι και επιστημονικό προσωπικό που στελεχώνει τα δασαρχεία (δασολόγοι-δασοπόνοι).
Το πόρισμα Goldammer, το οποίο συνετάχθη μετά τις καταστροφικές πυρκαϊές στο Μάτι, από τον διεθνώς αναγνωρισμένο επιστήμονα και την βοήθεια Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι εργάσθηκαν αφιλοκερδώς, αναφέρει καθαρά τον ρόλο που παίζει η ΠΡΟΛΗΨΙΣ και η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ (απομάκρυνση καμμένων δένδρων, εργασίες για αποφυγή διάβρωσης του εδάφους από τις βροχές, αναδασώσεις, κ.ά.). Συνοψίζοντας αναφέρει, ότι είναι ανάγκη να κατανοηθεί, τόσο από την κοινωνία, όσο και από το πολιτικό σύστημα, ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικός και αποδοτικός μηχανισμός καταστολής δίχως επαρκή και ουσιαστική επένδυση στην πρόληψη. Βάσει αυτού του πορίσματος, κατά την γνώμη των δασεργατών, θα πρέπει να καθοδηγούνται όλοι.
Και φτάνουμε τώρα στο αποτέλεσμα που συνετελέστη με την βοήθεια αυτών των 5.066 δασεργατών και του επιστημονικού προσωπικού. Με βάση τα στοιχεία της Πυροσβεστικής στο τέλος της εφετινής αντιπυρρικής περιόδου (σε σχέση με το 2018) είχαμε 84% περισσότερες πυρκαϊές, με μείωση κατά 39% των καμμένων εκτάσεων. Είναι προφανές πόσο σπουδαίο ρόλο έπαιξαν οι εργαζόμενοι του κοινωφελούς προγράμματος δασοπροστασίας-πυροπροστασίας. Μετά από 15 μήνες, λοιπόν, θέλουν να σταματήσει το πρόγραμμα, προφασιζόμενοι και το τέλος της αντιπυρρικής περιόδου, και να στείλουν πάλι τους δασεργάτες στην ανεργία και τα δάση στο…έλεος του Θεού!!! Άρα γε δεν βρέθηκε ούτε ΕΝΑΣ επιστήμονας να πει στους αρμόδιους υπουργούς ότι τον χειμώνα είναι που γίνεται καλύτερα η δουλειά αυτή; Η οποία είναι προφανές ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες…Για τον λόγο αυτό, επειδή όλοι αγαπάμε τα δάση και θέλουμε και το επόμενο καλοκαίρι να καούν ακόμα ολιγότερες εκτάσεις δασών, ενώνουμε την φωνή μας με τους δασεργάτες και ζητάμε:
1) Την τουλάχιστον 8μήνη παράταση του προγράμματος (έτσι ώστε να δοθεί ο χρόνος να ετοιμαστεί το εθνικό σχέδιο διαχείρισης δασών και να μη μείνουν όλο αυτό το διάστημα τα δάση απροστάτευτα).
και
2) Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Γιατί…ΤΑ ΔΑΣΗ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 12 ΜΗΝΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ!!!


(*) βλ. ομιλία του Γ.Λεκάκη «Αρχαία ιερά άλση» στο β΄ διεθνές συνέδριο «ΟΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ», στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών (11-14.9.2017). 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ: κοινωφελες προγραμμα δασοπροστασιας πυροπροστασιας, δασεργατης, δασος, Ματι Αττικης, δαση, δασοπροστασια, πυροπροστασια, δασεργατες, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΗΘΙΚΗ, οικολογια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ