Εξαιρετική «Αφροδίτη» 23.000 χρόνων ανακαλύφθηκε στην Γαλλία! Τότε οι άνθρωποι εκεί έτρωγαν κρέας αλόγου και έφτιαχναν και διάτρητα κοσμήματα...


Εξαιρετική «Αφροδίτη»
23.000 χρόνων
ανακαλύφθηκε στην Γαλλία!

Τότε οι άνθρωποι εκεί έτρωγαν κρέας αλόγου
και έφτιαχναν και διάτρητα κοσμήματα...


Ο «προϊστορικός» αρχαιολογικός χώρος του Renancourt, στην Αμιένη, είναι γνωστός εδώ και πολλά χρόνια. Από τους λίγους τόπους που παρέχουν στοιχεία για ανθρώπινη παρουσία στην βόρεια Γαλλία κατά την Πρώιμη Παλαιολιθική (35.000-15.000 χρόνια πριν από σήμερα).
Ανακαλύφθηκε το 2011, κατά την διάρκεια μιας διαγνωστικής ανασκαφικής επιχείρησης της Inrap. Και έκτοτε, ο χώρος της Amiens-Renancourt-1 βρίσκεται υπό πλήρη ανασκαφή από το 2014. Κατά την διάρκεια της σεζόν του 2019, ανακαλύφθηκε μια εξαιρετική «Αφροδίτη», περίπου 23.000 χρόνων (περιόδου Gravettian)….
Κοντά στην συμβολή των κοιλάδων Selle και Somme, νοτιοδυτικά της Αμιένης, 4 μ. κάτω από το σημερινό επίπεδο του εδάφους, ανακαλύφθηκε μια συγκέντρωση πολύ καλά συντηρημένων αντικειμένων.
Η συγκέντρωση αυτή χρονολογείται έως και 23.000 χρόνια πριν από σήμερα (με άνθρακα 14)… Και αποδίδεται σε μια φάση του «γκραβετιανού πολιτισμού», που υπήρχε στην Ευρώπη μεταξύ 28.000 και 22.000 χρόνια πριν.


Άφθονα αντικείμενα αποκαλύπτουν τις ποικίλες δραστηριότητες που ασκούνταν σε αυτόν το καταυλισμό κυνηγών: Βλήματα (Gravette Points) για το κυνήγι, μεγάλα πτερύγια ζώων μετετράπησαν σε εργαλεία, όπως μαχαίρια και ξύστρες, άφθονα υπολείμματα οστών δείχνουν ότι το κρέας αλόγου καταναλωνόταν τακτικά, προσωπικά στολίδια, όπως οι μοναδικοί διάτρητοι δίσκοι σε chalk / είδος κιμωλίας, κλπ.



Αλλά, το 2019, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα εξαιρετικό γλυπτό, που ενισχύει μια αξιόλογη συλλογή από άλλα 18 ίδιας εποχής αγαλματάκια, τα πρώτα από τα οποία ανακαλύφθηκαν το 2014.
Φιλοτεχνημένο σε chalk / κιμωλία και ύψους 4 εκατοστών, αυτή η «Αφροδίτη» είναι steatopygic / στεατοπυγική: Ο όγκος του οπίσθιου μέρους, των μηρών και των μαστών της είναι υπερτροφικός. Τα χέρια είναι ελάχιστα παρόντα (σαν ατροφικά) και το πρόσωπο χωρίς γραμμές (σαν ατέλειωτο). Ίσως είναι έγκυος…
Το γλυπτό αυτό ταυτίζεται απόλυτα στον αισθητικό κανόνα της «γκραβιετιανής» στυλιστικής παράδοσης, που περιλαμβάνει τις Αφροδίτες:

- Venus της Lespugue (Haute-Garonne), 25.000 χρόνων,
- του Willendorf (στην Αυστρία), 30.000 χρόνων,
καθώς και την ανάγλυφη Αφροδίτη του Laussel (στην Dordogne), 25.000 χρόνων.

Αλλά αυτή η «Αφροδίτη» του Ρενανκούρτ έχει επίσης μια εκπληκτική «κόμμωση», με πλέγμα μοτίβων, λεπτών τομών, παρόμοιο με εκείνο της Αφροδίτης του Willendorf και ιδιαίτερα της Αφροδίτης του Brassempouy (στην Landes), 25.000 χρόνων, γνωστής και ως «Lady με κουκκούλα».


Λίγες δεκάδες «Αφροδίτες / Venuses» είναι γνωστές από τα Πυρηναία μέχρι την Σιβηρία. 


Στην Γαλλία βρέθηκαν μόνο 15. Κυρίως στα νοτιοδυτικά (Ακουιτανία, Πυρηναία). Η τελευταία που ανακαλύφθηκε σε ένα αξιόπιστο στρωματογραφικό πλαίσιο στην Γαλλία βρέθηκε στο Tursac (στην Dordogne), το 1959, επίσης 25.000 χρόνων.

Οι αρχαιολόγοι υποψιάζονται ότι αυτή η περιοχή ήταν εργαστήριο παραγωγής αυτών των γλυπτών, καθώς συνοδεύονται από χιλιάδες θραύσματα κιμωλίας…
Η λειτουργία και η σημασία αυτών των παλαιολιθικών αγαλματιδίων παραμένει άγνωστη…

ΠΗΓΗ: INRAP, Art Daily, 6.12.2019. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.12.2019.


ΑΠΟΡΙΑ-ΣΧΟΛΙΟ:

Πώς επέτρεψαν οι Έλληνες επιστήμονες και καθηγητές αυτού του τύπου, τα κατά τα άλλα αξιόλογα ειδώλια, να αποκαλούνται με το όνομα της θεάς του κάλλους των Ελλήνων, Αφροδίτης;
Το θεωρώ ύβρι και ασέβεια προς την θεά...
Τα αγαλματίδια αυτά παριστάνουν την θεά της γονιμότητος, και είναι αφιερώματα γυναικών που γέννησαν ή πρόκειται να γεννήσουν ή θέλουν να μείνουν έγκυες... Καμμιά σχέση με την Αφροδίτη...


ΛΕΞΕΙΣΑφροδιτη, Γαλλια, προιστορια, Αμιενη, Πρωιμη Παλαιολιθικη, γκραβετιανος πολιτισμος, Ευρωπη, καταυλισμος κυνηγων, Βλημα, κυνηγι, πτερυγιο, εργαλειο, μαχαιρι, ξυστρα, οστα, κρεας αλογου, αλογο, στολιδι, κοσμημα, διατρητος δισκος, χαλκ, κιμωλια, γλυπτο, αγαλματακι, στεατοπυγικη, οπισθια, μηρος, μαστος, υπερτροφια, χερι, προσωπο, εγκυος, γεννα, γλυπτικη, αισθητικη, γκραβιετιανη στυλιστικη παραδοση, στυλ, Βιλλεντορφ, Αυστρια, Λωσελ, Λοσελ, Ντορντον, Ρενανκουρτ, κομμωση, Λαντ, λαιδη με κουκκουλα, λαιδη με κουκουλα, Πυρηναια, Σιβηρια, Ακουιτανια, Τουρσακ, 1959, εργαστηριο, ειδωλιο, καλλος, ασεβεια, αγαλματιδιο, θεα της γονιμοτητοςθεα της γονιμοτηταςγονιμοτητα, αφιερωμα, αναθημα, γυναικα, γεννηση, κρεατοφαγια, κρεατοφαγοι, κρεοφαγια, κρεωφαγια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ