«Aegean 600»: Αγώνας ιστιοπλοΐας 600 ναυτικών μιλίων ξεκινά στην χώρα μας - Εκκίνηση από τον Ναό του Ποσειδώνος, στο Σούνιο - του Α. Λεκάκη


«Aegean 600»
Αγώνας ιστιοπλοΐας 600 ναυτικών μιλίων
ξεκινά στην χώρα μας

Εκκίνηση από τον Ναό του Ποσειδώνος,
στο Σούνιο



Παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής, αθλητικής και δημοσιογραφικής ζωής της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης η ανακοίνωση της προκήρυξης του πρώτου διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα “Aegean 600”. Πρόκειται για έναν αγώνα που θα διεξαχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος από τις 14έως τις 20 Ιουνίου και έχει ως στόχους να προβάλει σε διεθνές επίπεδο τη χώρα και τα νησιά της αλλά και να βάλει την Ελλάδα στον χάρτη των διεθνών αγώνων ιστιοπλοΐας 600 ναυτικών μιλίων, στους οποίους διαγωνίζονται κάποια από τα καλύτερα αγωνιστικά σκάφη του κόσμου.

Μέχρι τώρα διεξάγονται πέντε μεγάλοι διεθνείς αγώνες 600 ναυτικών μιλίων. Αυτοί είναι οι: Newport-Βερμούδες, Rolex Fastnet Race, Rolex Sydney Hobart, Rolex Middle Sea Race, RORC Carribean 600 by Rolex. Ο αγώνας “Aegean 600” έχει ως στόχο να ενταχθεί σε αυτήν την κατηγορία και να γίνει ο έκτος.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θέματα ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ, ΕΔΩ.

Για την ώρα έχουν ήδη δηλώσει επιθυμία για συμμετοχή 47 σκάφη. Η εκκίνηση της διοργάνωσης θα δοθεί μπροστά από τον Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο, στις 14 Ιουνίου, και τα σκάφη θα πραγματοποιήσουν στη συνέχεια μια πολύ ξεχωριστή διαδρομή η οποία έχει σχεδιαστεί ώστε να εκπέμπει έναν εθνικό συμβολισμό, αφού περικλείει όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, περιλαμβανομένων των ανατολικότερων νησιών Αγαθονησίου και Φαρμακονησίου. Συγκεκριμένα, τα σκάφη θα ακολουθήσουν πορεία προς τη Μήλο, στη συνέχεια θα περάσουν από την Καλντέρα της Σαντορίνης, θα συνεχίσουν νοτιότερα προς την Κάσο, θα αφήσουν αριστερά την Κάρπαθο, θα συνεχίσουν την πορεία τους προς τη Ρόδο, την Κω, την Κάλυμνο, ενώ ο στόλος θα πλεύσει δίπλα από το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και θα μπει στο Ικάριο, ένα Πέλαγος που υπόσχεται πάντα δυνατές ιστιοπλοϊκές συγκινήσεις. Η διαδρομή έχει σχεδιαστεί ώστε οι ιστιοπλόοι να περάσουν από την Πάτμο και στη συνέχεια να έρθουν αντιμέτωποι με την πρόκληση της πλεύσης ανάμεσα στη Μύκονο και τη Δήλο. Τα τελευταία νησιά της διαδρομής είναι η Γυάρος και η Κέα. Ο τερματισμός θα πραγματοποιηθεί στο Σούνιο. Η βάση ελλιμενισμού για τα σκάφη θα είναι στην “Olympic Marine” στο Λαύριο.

Η πολύ σημαντική αυτή πρωτοβουλία θα αναδείξει φυσικά ακόμη περισσότερο τον πλούτο των ελληνικών νησιών, προβάλλοντας τον σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα, για τους συνοδούς των πληρωμάτων που θα επισκεφθούν επ’ ευκαιρία του αγώνα την Ελλάδα, θα διοργανωθούν επισκέψεις και εκδηλώσεις στους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΕΔΩ.

Στη συνέντευξη Τύπου για την προκήρυξη του “Aegean 600” μίλησαν ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, Ιωάννης Μαραγκουδάκης, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάννα Καλογήρου, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Νίκος Πέππας.

«Στην επιθυμία μας να προβληθεί το δυνατόν περισσότερο η Ελλάδα αφ’ ενός ως χώρα ναυταθλητισμού και θαλάσσιου τουρισμού, κατατάσσοντάς την στις χώρες των μεγάλων διεθνών ιστιοπλοϊκών συναντήσεων, αφ’ ετέρου να προβληθεί η μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά του Αιγαίου που αποτελεί το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, προκηρύσσουμε δια το 2020 τον διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα AEGEAN 600 Yacht Race στο Αιγαίο», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης Ιωάννης Μαραγκουδάκης.

Από τη μεριά του, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε: «Από την πρώτη στιγμή που μου παρουσίασαν τον αγώνα ενθουσιάστηκα διότι η χώρα μας θα μπει μέσα στους μεγάλους παγκόσμιους αγώνες και θα προβληθούν οι ομορφιές της. Η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα στον χώρο του ναυταθλητισμού, του yachting κλπ. Ως υπουργείο είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλα αυτά που μπορούν να συνθέσουν τη δύναμη της χώρας μας».

Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Χριστιάνα Καλογήρου: «Οι υπηρεσίες του υπουργείου θα στηρίξουν τη διοργάνωση. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος θα βοηθήσουν για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα. Το «AEGEAN 600» δίνει την ευκαιρία για την προβολή του Αιγαίου μας», υπογράμμισε. Ακόμη, από την πρώτη στιγμή δίπλα στη διοργάνωση βρέθηκε και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού. «Η χώρα μας, και με αυτόν τον αγώνα, θα αποδείξει ότι μπορεί να διοργανώσει μεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα. Ως ΕΟΤ, με επιθυμία του κ. Θεοχάρη, θα στηρίξουμε τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις και θα τον προβάλλουμε στο εξωτερικό», δήλωσε η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γεώργιος Μαυρωτάς δήλωσε: «Η ιστιοπλοΐα είναι άθλημα συνυφασμένο με την Ελλάδα. Η διοργάνωση θα
αναδείξει τη μοναδικότητα του Αιγαίου Πελάγους και ως ιστιοπλοϊκού στίβου. Από την πλευρά του Υφυπουργείου Αθλητισμού θα βοηθήσουμε το όραμα να γίνει πράξη. Είναι ένας αγώνας που εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς, αθλητικούς, πολιτιστικούς, εθνικούς και γεωπολιτικούς».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες δεν επιφέρουν κανένα περιβαντολογικό αποτύπωμα, με την Helmepa να στέκεται αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.

Τη συνέντευξη Τύπου τίμησαν με την παρουσία τους και ο Γερουσιαστής της Πολιτείας του Ροντ Άιλαντ των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης, ο πρώην υφυπουργός Εμπορίου του Καναδά Τζέρι Σκλαβούνος, ο βουλευτής Α΄ Πειραιώς Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες Γεώργιος Ανδρεάδης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Περιφέρειας Αττικής Νικόλαος Πέππας, ο Γενικός Διευθυντής της Helmepa Δημήτριος Μητσάτσος καθώς και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και της αθλητικής σκηνής της χώρας.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υφυπουργείου Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Υποστηρικτές της διοργάνωσης είναι οι εταιρείες OLYMPIC MARINE, Δ.ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ, X-YACHTING, ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ, ΚΟΡΡΕΣ και η HELMEPA η οποία συνεχίζει και την πολυετή συνεργασία της με τον ΠΟΙΑΘ με το μήνυμα «Να σώσουμε τις θάλασσές μας».

Το “Aegean 600” αναμένεται να είναι ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ένας αγώνας πολύ σημαντικός αλλά και πολύ απαιτητικός συνάμα, αφού οι αθλητές καλούνται να αναμετρηθούν με τις δυνάμεις τους και με το υγρό στοιχείο της φύσης για 600 ναυτικά μίλια, απολαμβάνοντας όμως παράλληλα και τις ομορφιές των ελληνικών νησιών και του Αιγαίου Πελάγους. Παράλληλα, όπως τονίστηκε και παραπάνω, είναι μια εξαιρετική αφορμή για την προβολή της χώρας μας σε ολόκληρο τον κόσμο και αναμένεται το καλοκαίρι με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.12.2019.

ΛΕΞΕΙΣ: Aegean 600, Αιγαιο, αγωνας ιστιοπλοιας, σκαφος, Ναος Ποσειδωνα, Ναος Ποσειδωνος, Ποσειδωνας, Ποσειδων, Σουνιο, Αγαθονησι, Φαρμακονησι, Μηλος, Καλντερα, Σαντορινη, Κασος, Καρπαθος, Ροδος, Κως, Καλυμνος, στολος, Ικαριο πελαγος, ιστιοπλοια, Πατμος, Μυκονος, Δηλος, Γυαρος, Κεα. Λαυριο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ