ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ: Βρέθηκε αρχαίο ναυάγιο στην Κεφαλονιά, με 6.000 αμφορείς!!! Το πλοίο είχε μήκος 34 μ. όταν τα συνηθισμένα της εποχής του είχαν μήκος 15 μ.!

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ

Βρέθηκε αρχαίο ναυάγιο
στην Κεφαλονιά,
με 6.000 αμφορείς!!!

Το πλοίο είχε μήκος 34 μ.
όταν τα συνηθισμένα της εποχής του
είχαν μήκος 15 μ.!

Αρχαίο ναυάγιο, περίπου 2.000 χρόνων, ανακάλυψαν ερευνητές, με επί κεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Φερεντίνο του Πανεπιστημίου Πατρών, στον βυθό του Φισκάρδου στην Κεφαλονιά.



Το ναυάγιο ενετοπίσθη μετά από σάρωση του βυθού με ηχητική απεικόνιση και μετά την εξέταση των αμφορέων που βρέθηκαν σε αυτό, υπολογίστηκε ότι χρονολογείται μεταξύ του 1ου αι. π.Χ. και του 1ου αι. μ.Χ.
Ο δρ, Φερεντίνος, ειδικός στην ενάλια αρχαιολογία και ωκεανογραφία, είπε ότι αν ανασυρθεί μελλοντικά το ναυάγιο του Φισκάρδου – ένα από τα 4 μεγαλύτερα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου στην Μεσόγειο – οι ερευνητές ενδέχεται να εντοπίσουν στο σκαρί του περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την προέλευσή του. «Ελπίζουμε ότι εάν προχωρήσουμε σε μια ανασκαφή μελλοντικά θα βρούμε μέρος ή ολόκληρο το ξύλινο σκαρί», εδήλωσε.
Εκτιμάται ότι το σκάφος μετέφερε έως και 6.000 αμφορείς όταν ναυάγησε κοντά στην Κεφαλονιά. Χημική ανάλυση δειγμάτων και τεστ DNA ενδέχεται να αποκαλύψουν το ακριβές περιεχόμενο των αμφορέων.
Το ναυαγισμένο πλοίο πιστεύεται ότι έχει μήκος 34 Χ 13 μ., πράγμα που σημαίνει ότι ίσως ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πλοία που έκαναν την εποχή εκείνη ταξίδια στην Μεσόγειο, καθώς είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα εμπορικά πλοία της εποχής, που είχαν μήκος 15-20 μ.

ΠΗΓΗ: Piraeus Press - Φωτ.: Ionian-aquarium, 11.12.2019. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.12.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΝΑΥΑΓΙΑ, ΕΔΩ.



ΛΕΞΕΙΣαρχαιο ναυαγιο, Κεφαλονια, αμφορεας, πλοιο, ναυαγια, Φερεντινος, Πανεπιστημιο Πατρων, Φισκαρδο, Κεφαλλονια, σαρωση, βυθος, ηχητικη απεικονιση, εναλια αρχαιολογια, ωκεανογραφια, Μεσογειος, σκαρι, αμφορευς, Κεφαλκηνια, ναυπηγικη τεχνη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ