Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΔΡΟΣΟ ΡΟΔΟΠΗΣ - του Απ. Τσακρίδη - βίντεο

Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ
ΣΤΟ ΠΑΝΔΡΟΣΟ ΡΟΔΟΠΗΣ


Μόλις 15 χιλιόμετρα βορείως της Κομοτηνής και πολύ κοντά στο γραφικό χωριουδάκι Πάνδροσος, σε μια βραχώδη κορυφή – παρατηρητήριο, βρίσκεται μία πανάρχαια Μεγαλιθική Ακρόπολη.
Στην ίδια περιοχή, υπάρχουν ακόμα, ερείπια αρχαίας Ακρόπολης με οχυρωματικούς πύργους και οχυρωματικό περίβολο με ομοιότητες που συναντά κάποιος και στην αρχαία ακρόπολη του Κρεμαστού Βράχου στο χωριό Εργάνη η οποία χρονολογείται στην εποχή του Χαλκού 1100 - 800 π.Χ.!

Το θαυμαστό αυτό μέρος, όπου συνυπάρχουν δύο Ακροπόλεις διαφορετικών χρονικά περιόδων (εποχή Χαλκού και αχρονολόγητα αρχαία Μεγαλιθική ακρόπολη) δεν αναφέρεται πουθενά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΑ, ΕΔΩ.



Ακριβώς κάτω από τον απότομο βράχο της ακροπόλεως υπάρχει ο κάθετος οδικός άξονας Ελλάδος – Βουλγαρίας.
Από τότε που κατασκευάστηκε η νέα αυτή οδός, είχα την ευκαιρία να παρατηρήσω καλύτερα το υψηλό αυτό σημείο και έτσι μπόρεσα να το βρω και να το επισκεφτώ.
Το αρχαίο αυτό οχυρωματικό έργο , βρίσκεται σε ιδανικό στρατηγικό σημείο, περιλαμβάνει Βόρειο, Δυτικό, Ανατολικό και Νότιο πύργο και ελέγχει την γύρω περιοχή σε πεδίο ορατότητας 360 μοιρών.
Το δομικό συστατικό είναι από ασβεστόλιθο. Αξίζει να αναφερθεί ακόμα πως ενδιάμεσα της οχυρώσεως παρατήρησα λαξευτό βωμό, πιθανόν αρχαίο λατρευτικό σημείο πριν περίπου 3.000 χρόνια!
Από την γεωγραφική έρευνα της περιοχής και από έρευνα που έχω πραγματοποιήσει , μπορεί να ειπωθεί πως η συγκεκριμένη περιοχή ελεγχόταν από το αρχαίο Θρακικό φύλο των Τραύσων. Οι αρχαίοι Τραύσοι / Τραυσοί αναφέρονται από τον Ηρόδοτο.
Oι Τραυσοί ήταν αρχαίο θρακικό φύλο που κατοικούσε στη βορειοανατολική Ροδόπη και ήταν γείτονες με τους Ελάσσονες Κοιλαλήτες. Κατά τον Λίβιο κατοικούσαν γύρω από την πόλη Τέμπυρα (τοποθετείται στον νομό Έβρου, στην επαρχία Αλεξανδρουπόλεως).
Το όνομα των Τραυσών συνδεόταν ετυμολογικά είτε με τον ποταμό Τραύο, είτε με το αρχαίο ελληνικό ρήμα θραύω (= σπάζω σε κομμάτια).
Ο Τραύος είναι ποταμός της Θράκης με συνολικό μήκος 30 χιλιομέτρων περίπου. Πηγάζει από το όρος Παπίκιο της οροσειράς της Ανατολικής Ροδόπης, ρέει με νότια κατεύθυνση και εκβάλλει τελικά στη Βιστωνίδα κοντά στην Νέα Καλλίστη. Η λεκάνη απορροής του είναι 40 τ. χλμ. Ο ποταμός Τραύος είναι γνωστός από την αρχαιότητα και μνημονεύεται από τον Ηρόδοτο ως ένας από τους κύριους τροφοδότες της λίμνης Βιστωνίδας. Μάλιστα, θεωρεί τον Τραύο, μαζί με τον Λίσσο ως ένα από τα πιο σημαντικά ποτάμια της Θράκης. Επί πλέον αξίζει να σημειωθεί ένας ακόμα ποταμός που πηγάζει από το όρος Παπίκιο. Ο ποταμός Βοσβόζης με συνολικό μήκος 53 χιλιομέτρων. Ο Ποταμός αυτός διαρρέει την πόλη της Κομοτηνής, εκβάλλει τελικά στη Ισμαρίδα λίμνη, και στη συνέχεια καταλήγει στον όρμο Ανοιχτό στο Θρακικό Πέλαγος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΙΣΜΑΡΟ, ΕΔΩ.

Με τα παραπάνω στοιχεία μπορούμε να υποθέσουμε πως , οι αρχαίοι Θράκες, πιθανόν το φύλο των Τραύσων ήλεγχε τις ορεινές περιοχές στους πρόποδες του Παπικίου όρους (αρχαία οχύρωση έχει βρεθεί και εκεί, την οποία έχω δημοσιεύσει σε παλαιότερο άρθρο - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ), τους ποταμούς που πηγάζουν από την κορυφή του ορεινού όγκου της Ροδόπης μέχρι και την διάβαση των στενών από το πέρασμα της πεδιάδας της Ανατολικής Ροδόπης από την ακρόπολη στην κορυφή του χωριού Πάνδροσος.


Στον χάρτη, έχει σχεδιαστεί αποτύπωση αυτής της εκτίμησης ώστε να γίνει κατανοητό.


Τέλος, η οχύρωση της Μεγαλιθικής Ακρόπολης, έχει τριγωνική τειχοδομία (πολυγωνική τεχνοτροπία) όπως της μεγαλιθικής οχύρωσης της Εργάνης (έχει δημοσιευτεί σε παλαιότερο άρθρο).

ΠΗΓΗΚανάλι ΟΡΦΕΑΣ ΘΡΑΞ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.12.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΘΡΑΚΗ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣΑΡΧΑΙΑ ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΚΟΠΟΛΗ, ΘΡΑΚΕΣ, ΠΑΝΔΡΟΣΟ ΡΟΔΟΠΗΣ, Τσακριδης, Κομοτηνη, Πανδροσος Ροδοπης, βραχος, οχυρωματικος πυργος, οχυρωματικος περιβολος, αρχαια ακροπολη Κρεμαστου Βραχου, Εργανη, Εποχη Χαλκου, Κρεμαστος Βραχος, ασβεστολιθος, λαξευτος βωμος, Τραυσοι, Ηροδοτος, Θρακη, Ροδοπη, Ελασσονες Κοιλαλητες, Λιβιος,  Τεμπυρα, νομος Εβρου, ποταμος Τραυος, θραυω, σπαζω, ορος Παπικιο, Παπικιον, οροσειρα Ροδοπης, λιμνη Βιστωνιδα, Νεα Καλλιστη, Βιστωνις, Λισσος, Βοσβοζης, Ισμαριδα λιμνη, Θρακικο Πελαγος, Μεγαλιθικα μνημεια, Ακροπολις, τριγωνο, τειχοδομια, πολυγωνο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ