1920 - ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΙΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ


1920
ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΜΙΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ,
100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

Επιμέλεια: Ανδρέας Λεκάκης

20 Ιανουαρίου: Γεννιέται ο Φεντερίκο Φελίνι, Ιταλός σκηνοθέτης.
22 Ιανουαρίου: Η Ολλανδία αρνείται το αίτημα των συμμάχων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου να εκδώσει τον Γερμανό κάιζερ Γουλιέλμο Β', ο οποίος κατέφυγε εκεί το 1918.
30 Ιανουαρίου: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Έσσλιν, Έλλην πολιτικός.
20 Φεβρουαρίου: Γεννιέται ο τραγουδιστής Φώτης Πολυμέρης.


17 Μαρτίου: Γεννιέται ο τραγουδιστής Τώνης Μαρούδας.
19 Μαρτίου: Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών απορρίπτει για δεύτερη φορά τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.
21 Μαρτίου: Γεννιέται ο μουσικός Μανώλης Χιώτης.
11 Απριλίου: Πεθαίνει ο Βλάσης Γαβριηλίδης, Έλληνας δημοσιογράφος.
23 Απριλίου: Ιδρύεται στην Άγκυρα η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, η οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση του σουλτάνου Μωάμεθ Στ΄ και ανακοινώνει την προετοιμασία ενός προσωρινού συντάγματος.
28 Απριλίου: Το Αζερμπαϊτζάν προσαρτάται στην Σοβιετική Ένωση.
16 Μαΐου: Στη Ρώμη, ο πάπας Βενέδικτος ΙΕ΄ ανακηρύσσει ως αγία την Ιωάννα της Λωραίνης.
18 Μαΐου: Γεννιέται ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’.
4 Ιουνίου: Υπογράφεται η Συνθήκη του Τριανόν, με την οποία αποκαθίσταται η ειρήνη μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων και της Ουγγαρίας. Η Ουγγαρία χάνει το 72% του εδάφους της.
14 Ιουνίου: Πεθαίνει ο Μαξ Βέμπερ, Γερμανός πολιτικός και οικονομολόγος.
24 Ιουνίου: Πεθαίνει ο Γεώργιος Χρηστάκης-Ζωγράφος, Έλληνας πολιτικός.
12 Ιουλίου: Υπογράφεται συνθήκη ειρήνης με την οποία η Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Λιθουανίας.
25 Ιουλίου: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης.

Υποδοχή του ελληνικού στρατού στην Αδριανούπολη!

30 Ιουλίου: Απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι.
31 Ιουλίου: Πεθαίνει ο διπλωμάτης και συγγραφέας Ίων Δραγούμης.


10 Αυγούστου: Οι αντιπρόσωποι του Οθωμανού σουλτάνου Μωάμεθ Στ΄ υπογράφουν την Συνθήκη των Σεβρών με τις συμμαχικές δυνάμεις, εγκρίνοντας την συμφωνία για την κατάτμηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
14 Αυγούστου: Ξεκινούν στην Αμβέρσα του Βελγίου οι 6οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι διεξάγονται και πάλι μετά από 8 χρόνια, αφού η διοργάνωση του 1916, που ήταν να διεξαχθεί στο Βερολίνο, ματαιώθηκε λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
16 Αυγούστου: Γεννιέται ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, Αμερικανός συγγραφέας.
16 Αυγούστου: Γεννιέται ο Νότης Περγιάλης, Έλληνας συγγραφέας και ηθοποιός.
18 Αυγούστου: Επικυρώνεται η 19η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, διασφαλίζοντας το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
20 Αυγούστου: Αρχίζει να λειτουργεί στο Ντιτρόιτ ο 8ΜΚ, ο πρώτος εμπορικός ραδιοφωνικός σταθμός.
20 Αυγούστου: Ιδρύεται στο Κάντον του Οχάιο, η NFL ως American Professional Football Association.
29 Αυγούστου: Γεννιέται ο Γιώργος Σισιλιάνος, Έλληνας συνθέτης.
11 Σεπτεμβρίου: Ξεκινά στην Χιλή το 4ο Πρωτάθλημα Εθνών Λατινικής Αμερικής (Κόπα Αμέρικα όπως είναι γνωστό σήμερα), το οποίο βγάζει νικήτρια για 3η φορά την Ουρουγουάη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το 1920, ΕΔΩ.

18 Οκτωβρίου: Γεννιέται η Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός, Μελίνα Μερκούρη.
23 Οκτωβρίου: Γεννιέται ο Δημήτριος Νασίκας, Έλληνας πολιτικός.
25 Οκτωβρίου: Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Α’, βασιλιάς της Ελλάδος.
1 Νοεμβρίου: Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν εκλέγεται καν βουλευτής και τρεις ημέρες αργότερα αναχωρεί για το Παρίσι δηλώνοντας ότι αποσύρεται από την ενεργό πολιτική.
2 Νοεμβρίου: Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο KDKA του Πίτσμπεργκ στην Πενσυλβάνια ξεκινά την εκπομπή του ως ο πρώτος εμπορικός ραδιοφωνικός σταθμός. Στην πρώτη του εκπομπή μεταδίδει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 1920.
3 Νοεμβρίου: Γεννιέται ο Γεώργιος Ψυχουντάκης, Έλληνας αντιστασιακός.
8 Νοεμβρίου: Γεννιέται η Γαλάτεια Σαράντη, Ελληνίδα συγγραφέας.
15 Νοεμβρίου: Πραγματοποιείται στην Γενεύη η πρώτη συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών.
15 Νοεμβριου: Γεννιέται ο Κώστας Καπνίσης, Έλληνας συνθέτης.
21 Νοεμβρίου: Ιρλανδικός πόλεμος της ανεξαρτησίας: 31 άτομα σκοτώνονται στο Δουβλίνο, στο γεγονός που έγινε γνωστό ως "Ματωμένη Κυριακή".
5 Δεκεμβρίου: Η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη διενεργεί δημοψήφισμα για την επιστροφή του Κωνσταντίνου Α΄.
10 Δεκεμβρίου: Γεννιέται ο Θανάσης Σκορδαλός, Έλληνας μουσικός.
11 Δεκεμβρίου: Ιρλανδικός πόλεμος της ανεξαρτησίας: Σε αντίποινα για ενέδρα του ΙΡΑ, βρετανικές δυνάμεις καίνε και λεηλατούν πολυάριθμα κτίρια στο Κορκ της Ιρλανδίας. Πολλοί πολίτες ανέφεραν επίσης ότι ξυλοκοπήθηκαν, πυροβολήθηκαν, ληστεύτηκαν και εξυβρίστηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις.
16 Δεκεμβρίου: Σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών Ρίχτερ χτυπά την επαρχία Κανσού στην Κίνα, σκοτώνοντας περίπου 273.400 άτομα.
19 Δεκεμβρίου: Ο Κωνσταντίνος Α΄ της Ελλάδας επιστρέφει ως βασιλιάς των Ελλήνων μετά τον θάνατο του γιου του, Αλεξάνδρου Α΄, και το δημοψήφισμα της 5ης Δεκεμβρίου.

ΛΕΞΕΙΣ1920, Φελινι, Ολλανδια, συμμαχοι, Α Παγκοσμιος Πολεμος. καιζερ, Γουλιελμος Β, 1918, Εσσλιν, Πολυμερης, Μαρουδας, Γερουσια, ΗΠΑ, Συνθηκη των Βερσαλλιων, Χιωτης, Γαβριηλιδης, Αγκυρα, Μεγαλη Εθνοσυνελευση Τουρκιας, σουλτανος Μωαμεθ Στ, συνταγμα, Αζερμπαιτζαν, Σοβιετικη Ενωση, Παπας Βενεδικτος ΙΕ, αγια Ιωαννα της Λωραινης, Ζαν ντ Αρκ, Παπας Ιωαννης Παυλος Β, Συνθηκη του Τριανον, Ουγγαρια, Βεμπερ, Χρηστακης Ζωγραφος, Ρωσια, ανεξαρτησια, Λιθουανια, Αδριανουπολη, δολοφονια, Βενιζελος, Παρισι, Δραγουμης, Οθωμανοι, Συνθήκη Σεβρων, Οθωμανικη Αυτοκρατορια, Αμβερσα, Βελγιο, Ολυμπιακοι Αγωνες, 1916, Βερολινο, Μπουκοφσκι, Περγιαλης, ψηφος γυναικων, Ντιτροιτ, 8ΜΚ, 8MK, ραδιοφωνο, ραδιοφωνικος σταθμος, Καντον, Οχαιο, NFL, ποδοσφαριο, ραγκμπι, ραγκμπυ, Σισιλιανος, Χιλη, Πρωταθλημα Εθνων Λατινικης Αμερικης, Κοπα Αμερικα, Ουρουγουαη, Μερκουρη, Νασικας, Αλεξανδρος Α, βασιλιας, βουλευτικες εκλογες, πολιτικη, KDKA, Πιτσμπεργκ, Πενσυλβανια, αμερικανικες προεδρικες εκλογες, Ψυχουντακης, Σαραντη, Γενευη, Ελβετια,  Κοινωνια των Εθνων, Καπνισης, Ιρλανδικος πολεμος ανεξαρτησιας, Δουβλινο, Ματωμενη Κυριακη, Ραλλης, δημοψηφισμα, Κωνσταντινος Α, Σκορδαλος, Ιρλανδια, ΙΡΑ, βρετανια, Κορκ, Σεισμος, Κανσου, Κινα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ