Σταυρός με εικόνα του Ιησού Χριστού ανακαλύφθηκε… χριστουγεννιάτικα στην Βουλγαρία! Όπου αρχαίος θρακικός οικισμός 8.000 χρόνων!


Σταυρός με εικόνα
του Ιησού Χριστού
ανακαλύφθηκε… χριστουγεννιάτικα
στην Βουλγαρία!


Ένας σταυρός με ανάγλυφη εικόνα του Ιησού Χριστού, του 10ου αιώνα, της Α΄ Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας (632/680-1018) ανακαλύφθηκε… χριστουγεννιάτικα, κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές του 2019 στο υστερο-ρωμαϊκό - πρώιμο βυζαντινό και μεσαιωνικό φρούριο Tuida, στην πόλη Σλίβεν (*) της Βουλγαρίας! Ο μικρός κρεμαστός σταυρός ανακαλύφθηκε στις τελευταίες ανασκαφές στο φρούριο και είναι φτιαγμένο από χαλκό.

Άλλωστε, η Θράκη έχει παράδοση στους εσταυρωμένους, πολύ αρχαία, πολύ πιο προχριστιανική... ΔΕΙΤΕ και ΕΔΩ.


Ανάμεσα στα πιο αξιόλογα ευρήματα της εν λόγω ανασκαφής και μια μεσαιωνική σφραγίδα δακτυλιδιού, με εικόνα παγωνιού…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΠΑΓΩΝΙ, ΕΔΩ.

Το Tuida κερδίζει όλο και περισσότερη δημοτικότητα, ως τόπος πολιτιστικού τουρισμού. Ήταν αρχικώς ένας οικισμός των αρχαίων Θρακών, που μεγάλωσε στα υστερο-ρωμαϊκά χρόνια, στα πρωτοβυζαντινά και έγινε μεγάλο μεσαιωνικό φρούριο αργότερα.
Το φρούριο ενισχύθηκε μετά την μετακόμιση της πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από την Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη (325 μ.Χ.).
Μεταξύ άλλων, το Φρούριο Tuida είναι αξιοθαύμαστο, διότι έχει ένα καλά διατηρημένο μυστικό πέρασμα, που οδηγεί έξω από το οχυρό, σε ένα κοντινό ποτάμι. Αυτό κτίσθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Οι 2019 αρχαιολογικές ανασκαφές του Φρουρίου Tuida έφεραν στο φως συνολικά 103 αρχαιολογικά αντικείμενα, από τον Nikolay Sirakov, διευθυντή του Ιστορικού Μουσείου του dr. Simeon Tabakov στο Σλίβεν.

Στο βόρειο τμήμα του φρουρίου Tuida, ανακαλύφθηκε μέρος ενός καλά διατηρημένου σπιτιού (9ου-10ου αιώνα), έναν μεσαιωνικό αγωγό ύδρευσης, κ.ά.

ΠΗΓΗ: BTA, AiB, 19.12.2019. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.12.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΕΔΩ


(*) Το Σλίβεν είναι η αρχαία θρακική πόλις Σήλυμνος.
Τα αρχαιότερα τεκμήρια οικισμού εδώ είναι 8.000 χρόνων, στην Νεολιθική περίοδο! Υπάρχουν και ερείπια της θρακικής Σηλύμνου, του 5ου - 3ου αιώνα π.Χ.
Αρχαία θρακικά κεραμεικά και νομίσματα έχουν βρεθεί στην περιοχή Χισάρλακα – έναν μικρό λόφο του Σλίβεν.
Φημίζεται για τους Βούλγαρους χαϊντούκους, που πολεμούσαν κατά των Οθωμανών τον 19ο αιώνα! Και τον περίφημο τοπικό άνεμο, τον μπόρα. Γνωστό και ως η «Πόλις των 1.000 βοεβόδων[1]».
Σήμερα το Σλίβεν είναι η 8η μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας!
Διαθέτει εθνικό πάρκο, ιαματικές πηγές[2], την «υπεραιωνόβια» φτελιά[3], την «Κοιλάδα των Ροδάκινων», και το Καράντιλα (1.050 μ.)[4] με τον βραχώδη σχηματισμό Χάλκατα (< χαλκός, χάλκινος δακτύλιος), με μια περίεργη τρύπα (*) στο κέντρο που εάν κάποιος κατορθώσει να περάσει μέσα από αυτόν τον δακτύλιο θα εκπληρωθεί και η πιο θερμή του επιθυμία!

(*) Παρόμοιες λαϊκές πεποιθήσεις, με τρύπιες πέτρες και τρύπιους βράχους έχουμε και στην Ελλάδα, στην Πέλλα, στην Αργολίδα, κ.α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΛΑΤΡΕΙΑ του ΛΙΘΟΥ, ΕΔΩ.

Εδώ κάνουν το ετήσιο πανηγύρι[5] τους οι τοπικοί σαρακατσάνοι, το πιο αρχαίο ελληνικό φύλο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΥΣ, ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις" (απόσπασμα).


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Βοεβόδας ήταν ο αρχηγός των Χαϊντούκων.

[2] Για θεραπεία ασθενειών του συκωτιού και του νευρικού συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

[3] Επί της ουσίας είναι άνω των 2.000 χρόνων και καλείται σταργιάτ μπριάστ (= γέρικη φτελιά). Επί οθωμανικής κυριαρχίας, οι Τούρκοι κρεμούσαν σε αυτήν τους Βούλγαρους επαναστάτες! «Βουλγαρικό δένδρο της χρονιάς», 2013. «Ευρωπαϊκό δένδρο της χρονιάς» 2014.

[4] Ευρίσκεται στο Πάρκο της Φύσης Σίνιτε Κάμανι. Η κορυφή του οποίου Μπούλγκαρκα (1.181 μ.) είναι η υψηλότερη στον ανατολικό Αίμο.

[5] Οργανώνεται από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσάνων κάθε Ιούλιο.

ΛΕΞΕΙΣΣταυρος, εικονα, Ιησους Χριστος, χριστουγεννα, Βουλγαρια, Βουλγαρικη Αυτοκρατορια, 2019, φρουριο Τουιντα, Σλιβεν, χαλκος, σφραγιδα δακτυλιδιου, δακτυλιδιο, παγωνι, τουρισμος, οικισμος, Θρακες, Ρωμη, Κωνσταντινουπολη, μυστικο περασμα, υπογειο περασμα, οχυρο, ποταμι, 6ος αιωνας, Σιρακωφ, Ταμπακωφ, σπιτι, αγωγος υδρευσης, θρακη, Σηλυμνος, Νεολιθικη εποχη, κεραμεικα, νομισμα, Χισαρλακα, Βουλγαροι, χαιντουκος, Οθωμανοι, 19ος αιωνας, ανεμος μπορα. βοεβοδας, εθνικο παρκο, ιαματικες πηγες, υπεραιωνοβια φτελια, Κοιλαδα των Ροδακινων, οπωρωνας, ροδακινο, Καραντιλα, βραχος, Χαλκατα, χαλκινος σταυρος, χαλκινος δακτυλιος, τρυπα, επιθυμια, πανηγυρι, σαρακατσανοι, Χαιντουκοι, αντισταση, συκωτι, ηπαρ, νευρικο συστημα, σταργιατ μπριαστ, γερικη φτελια, κρεμαλα, απαγχονισμος, επαναστατης, δενδρο της χρονιας, Παρκο της Φυσης Σινιτε Καμανι, Μπουλγκαρκα, Αιμος, Σαρακατσανος, Ιουλιος, λιθος, τρυπια πετρα, τρυπιος βραχος, Πελλα, Αργολιδα, εσταυρωμενος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ