Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταδικάζει τις αμερικανικές απειλές για καταστροφή αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του Ιράν - Το υπ. Πολιτισμού της Ελλάδος σιωπά - Το Ιράν κατοικείται 50.000 χρόνια!!!


Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
καταδικάζει
τις αμερικανικές απειλές
για καταστροφή
αρχαιολογικών χώρων
και μνημείων του Ιράν

Το υπ. Πολιτισμού της Ελλάδος σιωπά

Το Ιράν κατοικείται 50.000 χρόνια!!!

 Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταδικάζει απερίφραστα την απειλή του Προέδρου των Η.Π.Α. Donald Τrump να καταστρέψει 52 στόχους, όπου υπάρχουν μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι αντιπροσωπευτικά της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράν. Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τις ωμές αυτές δηλώσεις, οι οποίες, σε περίπτωση που υλοποιηθούν, αποτελούν έγκλημα πολέμου που αφορά όλη την ανθρωπότητα. Απειλές όπως αυτές φανερώνουν πλήρη άγνοια διεθνών Συνθηκών, όπως για παράδειγμα τη Σύμβαση της Χάγης (1954), για την προστασία πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης.

Η περιοχή του σημερινού Ιράν (Περσία έως το 1935) κατοικείται από την Ανώτερη Παλαιολιθική εποχή (50.000 χρόνια πριν από σήμερα), ενώ ήδη από την 10η χιλιετία π.Χ. (Αρχαιότερη Νεολιθική) γνώρισε μεγάλη άνθηση. Γνωστές είναι και οι μεγάλες αυτοκρατορίες που άκμασαν ήδη από την πρώτη χιλιετία π.Χ., όπως των Αχαιμενιδών, με πρωτεύουσα την μνημειώδη Περσέπολη (550-330 π.Χ.), το ‘Διαμάντι της Ερήμου’, των Σασσανιδών και των Πάρθων αφήνοντας πολύτιμα δείγματα του υλικού τους πολιτισμού.

Τμήμα της αρχαίας λαμπρής Περσεπόλεως...
(Φωτ.: Αρχ, Inst. Oriental).

Από την περίοδο του Ισλάμ σώζονται εξαιρετικής τέχνης μνημεία και πόλεις. Εκτός από την λαμπρή αρχιτεκτονική κληρονομιά του Ιράν, τα πλούσια μουσεία με θησαυρούς του αρχαίου, αλλά και σύγχρονου πολιτισμού, σπουδαία είναι η προσφορά του στις επιστήμες και τις τέχνες, όπως στην ιατρική, την αστρονομία, τα μαθηματικά αλλά και τη λογοτεχνία, παράδοση που συνεχίζεται έως σήμερα στις τέχνες, στον κινηματογράφο, τον χορό, τη μουσική, μια κληρονομιά που εν τέλει ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Ως Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στεκόμαστε στο πλάι των συναδέλφων μας της Ιρανικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώνοντας τη φωνή μας με την UNESCO, το ΙCOM, το ICOMOS, τα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής αλλά και επιστημονικούς φορείς διεθνούς εμβέλειας, όπως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας (Αmerican Institute of Archaeology) και η Αμερικανική Ανθρωπολογική Ένωση (Αmerican Anthropological Association). Οι τρομακτικές αυτές δηλώσεις παραπέμπουν σε αντίστοιχες μη αναστρέψιμες καταστροφές μνημείων από τον ISIS, στο πλαίσιο του ζοφερού πολεμικού κλίματος της πολύπαθης Μέσης Ανατολής, με αναπόφευκτους και πάλι θανάτους χιλιάδων αθώων και δραματική αύξηση μεταναστευτικών ρευμάτων απελπισμένων ανθρώπων, ενώ οξύνουν τον τυφλό θρησκευτικό φανατισμό, που εν τέλει εκμεταλλεύονται οι ισχυροί, διαχέοντας μεσαιωνικές και σκοταδιστικές συνθήκες στην Ανατολική Μεσόγειο και την ενδοχώρα της, με ανεξέλεγκτες διεθνείς επιπτώσεις.

Η στοχοποίηση του πολιτισμού δια στόματος πολιτικών ηγετών και μάλιστα χωρών που έχουν υπογράψει διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των αρχαιοτήτων απειλεί να αφανίσει τη συλλογική αρχαία και νεότερη μνήμη των λαών, ανοίγει τους δρόμους στην πολλαπλασιαζόμενη με γοργούς ρυθμούς διεθνή αρχαιοκαπηλία, τη λαθραία διακίνηση αρχαιοτήτων σε σκοτεινά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής, την ισοπέδωση και την καταπάτηση κάθε ίχνους πολιτισμικής ιδιαιτερότητας, ήθους και αξιοπρέπειας των λαών, που εμπλέκουν στον παραλογισμό των πολέμων, με μοναδικό κίνητρο το κέρδος. Ελπίζουμε ότι το δημοκρατικό αίσθημα και η λογική θα επικρατήσει τελικά στις Η.Π.Α. και τέτοιες τρομοκρατικές δηλώσεις δεν θα ακουσθούν ξανά, προκαλώντας παγκόσμια αναστάτωση.

ΠΗΓΗ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ, 8.1.2020, αρ. πρωτ.: 2. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.1.2020.


ΛΕΞΕΙΣ: Συλλογος Ελληνων Αρχαιολογων, καταστροφη αρχαιολογικων χωρων, μνημεια του Ιραν, αρχαιολογος, ΗΠΑ, Τραμπ, αρχαιολογικοι χωροι, Συμβαση Χαγης, 1954, πολιτιστικα αγαθα, ενοπλη συρραξη, Περσια, 1935, Ανωτερη Παλαιολιθικη εποχη 50.000 χρονια, Αρχαιοτερη Νεολιθικη, αυτοκρατορια Αχαιμενιδων, Περσεπολη, Διαμαντι της Ερημου, αυτοκρατορια Σασσανιδων, αυτοκρατορια Παρθων, Αχαιμενιδες, Περσεπολις, Ερημος, Σασσανιδες, Παρθοι, Ισλαμ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ