Κορμός δένδρου 20.000.000 χρόνων στην Λήμνο


Κορμός δένδρου
20.000.000 χρόνων
στην Λήμνο


Άρα γε τι να συζητούν μεταξύ τους;;;

Στο χωριό Βάρος της Λήμνου υπάρχει ένας εντυπωσιακός κατακείμενος απολιθωμένος κορμός αγγειόσπερμου, που απολιθώθηκε πριν από περίπου 20.000.000 χρόνια, αφού ενταφιάστηκε σε πυροκλαστικό υλικό, που προήλθε από τις ηφαιστειακές εκρήξεις που συγκλόνιζαν την Λήμνο την εποχή εκείνη.
Έχουν διατηρηθεί άριστα τα μορφολογικά γνωρίσματα του ξύλου, από τα οποία μπορεί ακριβώς να προσδιορισθεί το είδος του δένδρου.


Το απολίθωμα ανήκει στο Απολιθωμένο Δάσος της Λήμνου και αποτελεί πολύτιμο μάρτυρα της βλάστησης που κάλυπτε την περιοχή της Λήμνου κατά το μακρινό παρελθόν, καθώς και των κλιματικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή του Αιγαίου, την περίοδο εκείνη. Μοιάζει με μοναδικό βιβλίο στο οποίο καταγράφεται η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20.000.000 χρόνια.

Η πρόσβαση σε αυτόν τον "δενδρο-παππού μας" είναι πολύ εύκολη.
Σχεδόν πάνω στον κεντρικό δρόμο...


Το Απολιθωμένο Δάσος της Λήμνου έχει ανακηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» αφού αποτελεί ανεπανάληπτο δημιούργημα της φύσης και φυσική κληρονομιά της χώρας με σπάνια παλαιοντολογική και γεωμορφολογική αξία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΑ ΔΑΣΗ, ΕΔΩ.

Οι απολιθωμένοι κορμοί της Λήμνου προστατεύονται από κάθε επέμβαση ή καταστροφή (Απόφαση 75247/4865, ΦΕΚ 473/2013).

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΜΣΟΥ, 10.9.2018.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ: Βαρος Λημνου, απολιθωμενος κορμος, αγγειοσπερμο, απολιθωση, πυροκλαστικο υλικο, ηφαιστειο, Λημνος, ξυλο, δενδρο, απολιθωμα, Απολιθωμενο Δασος Λημνου, βλαστηση, κλιμα, Αιγαιο, γεωλογια, λεκανη του Αιγαιου, Διατηρητεο Μνημειο της Φυσης, παλαιοντολογια, γεωμορφολογια, βελανιδια, Φυλακτο Εβρου, Εβρος, Θρακη, αμπελι, αμπελος, Λευκιμμη Εβρου, Λευκιμη Εβρου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ