ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΡΙΩΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΤΟ 2019


ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΡΙΩΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ,
ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ
ΤΟ 2019


Την χρονιά που φεύγει κυκλοφόρησαν τα παρακάτω βιβλία από Ποριώτες συγγραφείς:

1. Άρι Αντάνη: ''ΑΣΥΛΟ - σχεδόν ποίηση''. Μία καινούργια ποιητική συλλογή που εκδόθηκε από τον ίδιο σε παλιά ασπρόμαυρη μορφή "...χωρίς, όπως γράφει, τετραχρωμίες και πλαστικοποιήσεις, χωρία διακοσμητικά στοιχεία, χωρίς γραφικά τεχνάσματα και πρότυπες ή πρωτότυπες τυπογραφικές τεχνοτροπίες...''. Με το χαρακτηριστικό δε ευτράπελο ύφος του προτρέπει τον αναγνώστη να ΜΗΝ διαβάσει τα ποιήματα του βιβλίου του, ''... γιατί είναι ένα τόσο άθλιο κατασκεύασμα, ένα βιβλίο για πέταμα...''. Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό, καταφέρνει να προκαλέσει έτσι την περιέργεια και το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ώστε τελικά να το διαβάσει....

2. Στέλιου Αλειφαντή, διεθνολόγου, σε συνεργασία με τον διπλωμάτη Γ. Πουκαμισά & τον επίσης διεθνολόγο Σ. Ζαμπουρά: ''ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 1814-1821'', από τις Εκδόσεις ''ΚΑΣΤΑΛΙΑ''. Ένα επιστημονικό σύγγραμμα στο οποίο αναδεικνύονται κάποιες άγνωστες ή υποβαθμισμένες πλευρές και πτυχές της εθνικής προσφοράς του Ιω. Καποδίστρια και προβάλλουν το μέγεθός της. Αποκαλύπτεται έτσι η αξιόλογη δράση του κατά τη σημαντικότερη, ίσως, περίοδο της ζωής του, για την οποία έχουν γραφεί ελάχιστα. Πρόκειται για την κρίσιμη προ-επαναστατική περίοδο της δράσης του (1815-1821), και για τις αντιλήψεις και το ρόλο που έπαιξε στην ανάδειξη του Ελληνικού Ζητήματος μέχρι την έναρξη του απελευθερωτικού Αγώνα.

3. Κωστή Δουζίνα: ''ΚΩΝΔΗΞ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ -
ΑΡΧΕΙΟ Κ. Λ. ΔΟΥΖΙΝΑ (1803-1830'' - Συμβολή στην Ιστορία της νήσου Πόρου.
Από τις Εκδόσεις ''ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΟΣ''.
Η έκδοση «Κώνδηξ του Κοινού του Πόρου» από το Αρχείο του Κων/νου Λογοθέτη Δουζίνα φέρνει στο φως ένα πλουσιότατο αρχειακό υλικό με σημαντικές ιστορικές, οικονομικές, νομικές, εμπορικές και λαογραφικές πληροφορίες όχι μόνο για το νησί μας, αλλά και την ευρύτερη Ελληνική Ιστορία για μία από τις κρισιμότερες περιόδους της, εκείνης της προετοιμασίας και της πραγμάτωσης του εθνικού ονείρου: Του ένοπλου Αγώνα για την Απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό.
Τα έγγραφα του Αρχείου χρονολογούνται από το 1803 μέχρι το 1830, και λόγω της καταστροφής των άλλων αρχείων του Πόρου κατά το οδυνηρό καλοκαίρι του 1831, αποτελούν πολύτιμο πρωτογενές υλικό, ως μοναδικό σωζόμενο αρχείο του νησιού. Όπως δε παρατηρούν χαρακτηριστικά οι ιστορικοί που επιμελούνται την έκδοσή του, το αρχείο δίνει πολλά νέα στοιχεία, αλλά και συμπληρώνει με εξαιρετικό υλικό άλλα αρχεία, όπως το «Αρχείο της Κοινότητος Ύδρας 1778-1832».
Το βιβλίο παρουσιάστηκε στον Πόρο στις 29-8-2019 στα Προπύλαια του Διοικητηρίου του ΚΕ/ΠΟΡΟΣ στο πλαίσιο της ετήσιας τοπικής γιορτής ''ΣΥΝΟΡΙΑΚΑ''.

4. Ευφροσύνης Λούζη: ''ΣΚΙΑΣ ΟΝΑΡ'' ποιητική συλλογή από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Η νεαρή ποιήτρια παρουσιάζει στιχουργήματα ευαίσθητα και γεμάτα λυρική διάθεση και ποιητική ομορφιά. Η μουσικότητα, η αχαλίνωτη φαντασία και το ζωηρό συναίσθημα είναι τα χαρακτηριστικά που κοσμούν την πρώτη αξιέπαινη προσπάθεια της Ευφροσύνης στο χώρο του έμμετρου λόγου.
Από τη συλλογή δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν και αναφορές στο νησί της, τον Πόρο, όπου είδε για πρώτη φορά το φως και ξεκίνησε να ανοίξει τα φτερά της και να γνωρίσει τις αξίες της ζωής και τα αγαθά της ποίησης.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε στη Χατζοπούλειο Βιβλιοθήκη στις 22-6-2019.

5. Γιάννη Σουλιώτη: ''ΤΟ ΑΡΧΑΪΚΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ''. Λεύκωμα λυρικών ποιημάτων του που αντιπαραβάλλονται καλαίσθητα με εικόνες αγαλμάτων – κούρων - της Αχαϊκής Εποχής που χαμογελούν, ενώ αντί προλόγου παρατίθεται ένα γλαφυρό ποίημα του ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Γιάννη Μεταξά.
Το λεύκωμα έχει μεταφραστεί και στα ιταλικά από την καθηγήτρια Jolanda Caprigione, με τίτλο: '' IL SORISSO ARCAICO'' και σχολίαση από τον διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πομπηίας Paolo Giulierini.

6. Γιάννη Σουλιώτη: ''ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ''. Από τις εκδόσεις ''ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ''. Ένα πανόραμα μοντέρνας και σύγχρονης Βραζιλιάνικης ποίησης με εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια και σημειώσεις από τον Γιάννη Σουλιώτη.

7. Γιάννη Σουλιώτη: ''Julia Sarachu: ‘’ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ’’ από τις Εκδόσεις Αγγελάκη. Ποιήματα από μία δυνατή νεανική φωνή της Αργεντινής του 21ου αιώνα, της νεαρής ποιήτριας Julia Sarachu. Κάθε σελίδα είναι πραγματική απόλαυση. Η επιλογή των ποιημάτων, η μετάφραση και οι σημειώσεις είναι του Γιάννη Σουλιώτη.

8. Γιάννη Σουλιώτη: ''Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΚΙΜΩΩΝ'' από τις Εκδόσεις Αγγελάκη. Ποιήματα με αυθόρμητη έμπνευση και στοχαστικό στίχο με περίσσια ομορφιά, γραμμένα από Εσκιμώους αυτοσχέδιους ποιητές από τις παγωμένες περιοχές της Αρκτικής. Επιλογή, μετάφραση και σημειώσεις από τον Γιάννη Σουλιώτη.

9. Γιώργου Κ. Αθανασίου: ''Ο ΠΟΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ''. Πρόκειται για το τελευταίο βιβλίο του συγγραφέα, όπου παρουσιάζεται και αναλύεται η καλλιτεχνική πλευρά των έργων των Γερμανών ζωγράφων για την Τροιζηνία, κυρίως του Όττο φον Στάκελμπεγκ που απεικόνισε τον Πόρο στα 1813 και του Καρλ Ρόρμανν που σκιτσάρισε τα τοπία του στα 1834 και τα ζωγράφισε λίγο αργότερα στη Βαυαρία. Ενδιαφέρον προκαλεί ο συσχετισμός που κάνει και οι διαφορές και οι αλλαγές που εμφανίζονται μεταξύ των έργων του ίδιου τόπου το 1813 και το 1834. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το ότι ο Στάκελμπεργκ απεικονίζει τη νότια πλευρά του οικισμού του νησιού, (Καστέλι-Πούντα-νότια παραλία Σφαιρίας), ενώ ο Ρότμαν απεικονίζει τη βορειοδυτική πλευρά της, (Μπρίνια-δυτική ακτή-λιμάνι του νησιού με φόντο την Κοιμωμένη). Έτσι έχουμε μία σαφή οπτική εικόνα του Πόρου λίγο πριν και λίγο μετά την Εθνική Παλιγγενεσία, κάτι που σε συνδυασμό με τα Αρχεία των Ποριωτών αγωνιστών του 21 του ιδίου, και το Αρχείο Κων/νου Λογοθέτη Δουζίνα που έχει ήδη κυκλοφορήσει, θα βοηθήσει πολύ στην προβολή και την ανάδειξη του νησιού μας ως αξιόλογου ιστορικού παράγοντα κατά την Ελληνική Επανάσταση.
Η όλη προσπάθεια του Γιώργου σε αυτό το βιβλίο διανθίζεται και συμπληρώνεται με τα αποσπάσματα από την ανάλυση και αξιολόγηση των έργων των ζωγράφων που παρέχουν σε βιβλία τους νεότεροι συγγραφείς και επιστήμονες.

10. Σπύρου Πολλάλη, καθηγητή Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ: ''7 ΧΡΟΝΙΑ PRESIDENT ΣΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ. 2010-2017''. εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2019.
Ο συγγραφέας περιγράφει τα θέματα που διαχειρίστηκε ως President στο Κολλέγιο Αθηνών και στο Κολλέγιο Ψυχικού την περίοδο 2010-2017. Αναφέρονται σκέψεις, σχέδια, προσπάθειες και, διεξοδικά, τα πεπραγμένα. Στο παράρτημα παρατίθενται αποσπάσματα από ομιλίες στους μαθητές, στους καθηγητές, στις γενικές συνελεύσεις του Σωματείου του Ιδρύματος και σε άλλες εκδηλώσεις. Σημειώνεται ότι το βιβλίο, πέρα από τα πεπραγμένα ως πρόεδρος κατά την συγκεκριμένη αυτή περίοδο στα παραπάνω κολλέγια, αναφέρεται και σε επίκαιρα θέματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΟΡΟΥ, 31.12.2019, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 31.12.2019.


ΛΕΞΕΙΣ: ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΡΙΩΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, 2019, ΠΟΡΟΣ, Αντανη, Αλειφαντης, Πουκαμισας, Ζαμπουρας, ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, Δουζινας, ΚΩΔΗΞ, ΚΟΙΝΟ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ, Λουζη, Σουλιωτης, ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ, Βραζιλια, Σαρατσου, Αργεντινη, ΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΚΙΜΩΩΝ, Εσκιμωοι, Αθανασιου, Τροιζηνια, Στακελμπεγκ, Ρορμαν, Βαυαρια, Πολλαλης, Χαρβαρντ, Σφαιρια, Μπρινια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ