Οι υπέρλεπτες καμπύλες του Παρθενώνος - Όπου το φαίνεσθαι ταυτίζεται με το είναι - του Κ. Ζάμπα


Οι υπέρλεπτες καμπύλες
του Παρθενώνος
Όπου το φαίνεσθαι ταυτίζεται με το είναι

Του Κώστα Ζάμπα,
πολιτικού μηχανικού, δρ. ΕΜΠ

Σχεδόν δυο δεκαετίες μετά την έκδοση από την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως της μελέτης "Οι εκλεπτύνσεις των κιόνων του Παρθενώνος", το θέμα επανεξετάζεται βάσει νεώτερων στοιχείων.
Στην εν λόγω ομιλία θα παρουσιαστούν οι μεγάλες ανακαλύψεις των πρώτων σπουδαίων μελετητών Joseph Hoffer, John Pennethorne και Francis Cranmer Penrose, οι δημοσιεύσεις των οποίων εξετάστηκαν και πάλι λέξη προς λέξη και αριθμό προς αριθμό, θα αναλυθεί η συμβολή ενός εκάστου και η εξέλιξη των θεωριών τους στις διαδοχικές εκδόσεις των μελετών τους.


Θα παρουσιαστούν επίσης οι μετρήσεις και τα συμπεράσματα της έρευνας του ομιλητού για την ένταση και την κλίση των κιόνων, την καμπυλότητα και την κλίση του στυλοβάτη και την συσχέτιση των υπέρλεπτων καμπυλών μεταξύ τους και με τις ανεπαίσθητες κλίσεις των όρθιων και των ύπτιων γραμμών του κτηρίου.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην διερεύνηση και την ερμηνεία της διαμόρφωσης των δαπέδων του ναού ως ενιαίας πολυεδρικής επιφάνειας, η οποία είναι κατά προσέγγιση καμπύλη.
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι εκλεπτύνσεις δεν είναι κατά κανόνα «οπτικές», δηλαδή δεν αποσκοπούν στην διόρθωση οπταπατών ή προοπτικών σφαλμάτων, είναι οι λεπτότητες ενός ενιαίου και αδιαίρετου σχεδιασμού, στον οποίο το φαίνεσθαι ταυτίζεται με το είναι και τα αρχιτεκτονικά μέλη συναρθρώνονται σε ενιαίο αρμονικό σύνολο.


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΜΒΑΘΥΝΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Διαλέξεις της Πέμπτης.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.1.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: καμπυλες, καμπυλη, Παρθενων, φαινεσθαι, ειναι, Ζαμπας, Ακροπολις, Οι εκλεπτυνσεις των κιονων του Παρθενωνος, Χοφφερ, Χοφερ, Πεννεθορν, Πενεθορν, Πενροουζ, κλιση, κιονας, καμπυλοτητα, στυλοβατης, γραμμη, κτηριο, δαπεδο, ναος, πολυεδρικη επιφανεια, εκλεπτυνση, οπτικη, οπταπατη, προοπτικη, σφαλμα, αρχιτεκτονικη, Παρθενωνας, Ακροπολη, Αθηνα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ