Η υπόγεια έδρα του Ασκληπιού στην γη βρέθηκε στην αρχαία Επίδαυρο - Η λατρεία του Ασκληπιού ήταν αρχαιότερη απ’ όσο έλεγαν έως σήμερα…


Η υπόγεια έδρα του Ασκληπιού
στην γη
βρέθηκε στην αρχαία Επίδαυρο

Η λατρεία του Ασκληπιού
ήταν αρχαιότερη
απ’ όσο έλεγαν έως σήμερα…

Το Ασκληπιείον της Επιδαύρου είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαία αξιοθέατα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήταν ιατρικό ιερό και θεραπεύονταν σοβαρές ασθένειες εκεί.
Άνθρωποι από όλην την Μεσόγειο συνέρρεαν στην Επίδαυρο στην αρχαιότητα για να βρουν θεραπείες για τις διάφορες ασθένειές τους. Ο χώρος περιελάμβανε ιερά, ξενώνες, γυμναστήριο, στάδιο, και διάσημο θέατρο, το οποίο χρησίμευε για την «ανύψωση της ψυχής» (> ψυχαγωγία), την οποία οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ως στόχο. Σε ένα όμορφο, γαλήνιο φυσικό περιβάλλον, με πλούσια βλάστηση και εκπληκτική θέα στις γύρω βουνοκορφές.

Σύμφωνα με τον ποιητή Ησίοδο (750-650 π.Χ.), ο Ασκληπιός, ήταν υιός του Απόλλωνος, και θεωρήθηκε αρχαίος θεός της Ιατρικής.
Εγεννήθη στην Τρίκκη  Θεσσαλίας ή στην Επίδαυρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΠΙΔΑΥΡΟ, ΕΔΩ.

Αλλά τώρα ευρέθη ένα νέο κτήριο, στην περιοχή του Ασκληπιείου Επιδαύρου, αφιερωμένο σε αυτόν τον θεό, που δίνει μια νέα εικόνα για το περίφημο ιερό, κυρίως για τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ στο σχετικό άρθρο στο ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,
του 2018, ΕΔΩ.

Κάτοψις του νεοανακαλυφθέντος υπόγειου σπιτιού του Ασκληπιού.

Το νέο κτήριο είναι μια δομή από την αρχαϊκή εποχή, η λειτουργία της οποίας είναι επί του παρόντος άγνωστη. Δίπλα του εκτίσθη η Θόλος.
Είναι ορθογώνιο, είχε ένα υπόγειο χώρο-ισόγειο, με μωσαϊκά τοποθετημένα σε περιστύλιο μορφή. Χρονολογείται γύρω στο 600 π.Χ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΑΣΚΛΗΠΙΟ, ΕΔΩ.

«Αυτό σημαίνει ότι η λατρεία του Ασκληπιού φαίνεται να έχει αρχίσει ενωρίτερα στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου. Μέχρι σήμερα, πιστευόταν ότι ξεκίνησε γύρω στο 550 π.Χ. Τώρα είναι προφανές ότι οι δομές είναι αρχαιότερες και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ιστορία του ιερού και για την ιστορία του ίδιου του Ασκληπιού», σημειώνει ο αρχαιολόγος-καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, επί κεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία Επίδαυρο. «Το κτήριο ίσως αποτελεί πρόδρομο του “μυστηριώδους” κτηρίου της Θόλου», εδήλωσε ο κ. Λαμπρινουδάκης.
«Όταν αποφασίσθηκε η κατασκευή της Θόλου, το κτήριο αυτό κατεδαφίσθηκε. Ο κενός χώρος ήταν γεμάτος με λείψανα από το παλαιό κτήριο, αλλά και από άλλα μέρη του ιερού. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ξεκίνησε η μεγάλη ανακαίνιση του χώρου, τον 4ο αιώνα π.Χ., θάφτηκε με σεβασμό», πρόσθεσε.
Το όνομα «Θόλος» δόθηκε από τον αρχαίο ταξιδευτή Παυσανία τον 2ο αιώνα μ.Χ. Το αρχικό του όνομα, όπως γνωρίζουμε από τις επιγραφές του 4ου αιώνα π.Χ., ήταν «Θυμέλη» (= είδος θυσιαστήριου αναίμακτων προσφορών)». Η Θόλος ήταν ένα είδος υπόγειου σπιτιού του Ασκληπιού. Ο ασθενής που κοιμόταν σε αυτό το ιδιαίτερο μέρος, ονειρευόταν τον θεό Ασκληπιό να του αποκαλύψει την θεραπεία του. Tο νεοανακαλυφθέν κτήριο είχε μια λειτουργία παρόμοια με εκείνην της Θόλου, δηλαδή υπόγεια έδρα του Ασκληπιού στην γη», εξήγησε ο αρχαιολόγος.
Δίνει επίσης σημαντικές ενδείξεις για την τοπογραφία του ιερού. Εξηγεί τον προσανατολισμό κάποιων άλλων κατασκευών», κατέληξε ο κ. Λαμπρινουδάκης.


Η αρχαιολογική ανασκαφή στο ιερό του Ασκληπιού της Επιδαύρου, που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2016, συνεχίζεται σήμερα. Οι ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Αργολίδας, χρηματοδοτήθηκαν από την οργάνωση "Ασκληπιάδες" το 2016-2017 και από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κατά τα έτη 2018-2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΓΟΛΙΔΑ, ΕΔΩ.

ΣΧΟΛΙΑ Γ. Λεκάκη:

Αξίζει να αναφερθεί πως η περιοχή κατοικείται τουλάχιστον από την 3η χιλιετία π.Χ. ενώ προηγείτο η λατρεία του Μαλεάτα Απόλλωνος, επίσης θεός-θεραπευτής
                                           (> malato, mal, malade, κλπ.)
λατρευόμενος σε όλην την ανατολική Πελοπόννησο - εξ ου και το ιερό του Μαλεάτη Απόλλωνος (στον Κοσμά Κυνουρίας) και ο Μαλέας Λακωνίας...
Έτσι, ο πατέρας Μαλέας / Μαλεάτας (αργότερα Απόλλων) έδωσε την... έδρα του στον υιό του, Ασκληπιό...
Το σίγουρο, λοιπόν, είναι, πως εάν σκάψουν περισσότερο, και ακόμη βαθύτερα, θα βρουν και αρχαιότερα τεκμήρια της λατρείας του ισόθεου Ασκληπιού...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, 29 Ιανουαρίου 2020.
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.1.2020.

ΛΕΞΕΙΣυπογεια εδρα, Ασκληπιος, Επιδαυρος, λατρεια, Ασκληπιειον Επιδαυρου, ιατρικη, θεραπεια, ασθενεια, Μεσογειος, ιερο, ξενωνας, γυμναστηριο, σταδιο, θεατρο, ψυχη, ψυχαγωγια, Ησιοδος, Απολλωνας, Τρικκη, Ασκληπιειο Επιδαυρου, αρχαικη εποχη, Θολος, υπογειο, μωσαικα, περιστυλιο, 600 πΧ, 550 πΧ, Λαμπρινουδακης, 4ος αιωνας πΧ, Παυσανιας, επιγραφη, Θυμελη, θυσιαστηριο, αναιμακτη προσφορα, ασθενης, εγκοιμηση, υπνος, ενυπνιο, ονειρο, νομος Αργολιδας, Ασκληπιαδες, Ιδρυμα Σταυρος Νιαρχος, 3η χιλιετια πΧ, Μαλεατας Απολλων, Μαλεατα, Πελοποννησος, Μαλεας Λακωνιας, Λακωνια, Κοσμας Κυνουριας, νομος Λακωνιας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ