Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΧΕΙ ΗΛΙΚΙΑ 7.500 ΕΤΩΝ - Εκ Γλωσσομελήσεως άρχεσθαι και Γλωσσαμελησίας παύεσθαι - του Π. Ιωαννίδη

Εκ Γλωσσομελήσεως άρχεσθαι
και Γλωσσαμελησίας παύεσθαι

καθηγητή φιλόλογου


«Όποιος υποχωρεί από τη Γλώσσα του, υποχωρεί και από τις αξίες που αυτή η γλώσσα εκφράζει.
Ένας λαός που αποστρέφεται τη Γλώσσα και τη Γραφή του, είναι σαν να διαγράφει την υπογραφή του από τη MAGNA CHARTA της ανεξαρτησίας του».
(Σαράντος Ι. Καργάκος, 1937 -2019, “ΕΣΤΙΑ”, 13.10.2017).

«Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ Ελευθερία και Γλώσσα;»

Ο Διονύσιος Σολωμός, (1798-1857), θεωρεί ότι ένας λαός δεν μπορεί να είναι ελεύθερος, όταν δεν του επιτρέπεται να εκφράζεται στη γλώσσα που μιλάει. Το δηλώνει άλλωστε στο “Διάλογο”, ένα από τα λίγα πεζά του έργα: «Θέλεις να ομιλήσουμε για τη γλώσσα. Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα; Εκείνη άρχισε να πατή τα κεφάλια τα τούρκικα, τούτη θέλει πατήση ογλήγορα τα σοφολογιοτατίστικα, κι έπειτα αγκαλιασμένες και οι δυο θέλει προχωρήσουν εις τον δρόμον της δόξας χωρίς ποτέ να γυρίσουν οπίσω αν κανένας Σοφολογιώτατος κρώζει ή κανένας Τούρκος βαβίζει. Γιατί για με όμοιοι είναι και οι δύο». Μ’ αυτές τις σκέψεις ο ποιητής γράφει υψηλή ποίηση στη λαϊκή γλώσσα με αποτέλεσμα να απελευθερώνει τον απλό λαό από τα δεσμά της αμάθειας.

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β΄1384/24/04/2017).
Με τη θέσπιση αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η Ελληνική Γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του Ευρωπαϊκού όσο και του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Η Ελληνική Γλώσσα κατά την Αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην Ελληνική γράφτηκαν, λίγο αργότερα, τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού, για να διαδοθούν σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων καθοριστική υπήρξε η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του Ελληνικού Πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας στη νεώτερη εκδοχή της, ως μία από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως.

Δεν γνωρίζω αν τα ΜΜΕ αναφέρθηκαν στην είδηση αυτή, ή αυτή χάθηκε στην πλημμυρίδα της πληροφόρησης που καθημερινά μας κατακλύζει.
Γενικότερα δεν πιστεύουμε στο θεσμό των World Days. Ο ΟΗΕ εορτάζει συγκεκριμένες ημέρες, εβδομάδες, έτη, δεκαετίες, ως αφορμές για την επισήμανση συγκεκριμένων γεγονότων ή θεμάτων, ώστε να προωθηθούν, μέσω της ευαισθητοποίησης και της συντονισμένης δράσης, οι στόχοι του οργανισμού. Συνήθως ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη προτείνουν αυτές τις διεθνείς περιστάσεις και η Γενική Συνέλευση τις θεσπίζει με ψήφισμα. Το να ευαισθητοποιούμαστε μια μέρα το χρόνο και τις άλλες να είμαστε αναίσθητοι και αδιάφοροι δεν νομίζω ότι προσφέρει πολλά. Όταν όμως πρόκειται για την Ελληνική Γλώσσα, τη Μητέρα όλων των γλωσσών, αξίζει έστω και μια μέρα να ασχολούμαστε μαζί της, αφού τον περισσότερο καιρό εφησυχάζουμε, αδιαφορούμε γι’ αυτήν, την υποβαθμίζουμε, τη συρρικνώνουμε και την κακοποιούμε.
Το βάρος της γλωσσικής μας κληρονομιάς διατύπωσε με απαράμιλλο τρόπο ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, (1911-1996), στο “ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ” γράφοντας: «Τη Γλώσσα μού έδωσαν ελληνική. Το σπίτι μας φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου... Μονάχη έγνοια η Γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...». Γι’ αυτήν την Ομηρική - θεϊκή Γλώσσα αξίζει να αγωνιζόμαστε να διατηρηθεί, όχι όμως ως μουσειακό είδος, αλλά ως ζωντανό κύτταρο, γι’ αυτό έχουμε ως πρώτιστο μέλημα να τη μελετάμε, να την καλλιεργούμε να νοιαζόμαστε γι’ αυτήν και να τη διαδίδουμε. Η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα θεωρείται “νεκρή” μόνο από ανθρώπους, που δεν μπορούν να την καταλάβουν. Το δυστύχημα για μας τους Νεοέλληνες είναι ότι τη μιλάμε καθημερινά, χωρίς όμως να το αντιλαμβανόμαστε. Γιατί μας στέρησαν τη διδασκαλία του Ετυμολογικού μέρους της Γραμματικής και ξεχάσαμε την ιστορική προέλευση και τη σημασία των λέξεων. Προσπάθησαν να κόψουν τις ρίζες του δένδρου της Ελληνικής Γλώσσας για να το νεκρώσουν. Όμως οι ρίζες του είναι τόσο βαθιές και γερές ώστε ματαιοπονούν.
Η Ελληνική είναι μια Ιστορική Γλώσσα, αρχέγονη, ενιαία και αδιάσπαστη/αρραγής, αδιάλειπτη, που γονιμοποίησε τον παγκόσμιο λόγο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΓΡΑΦΗ, ΕΔΩ.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΧΕΙ ΗΛΙΚΙΑ
7.500 ΕΤΩΝ
Σας παραθέτουμε ακολούθως δύο πολύ σημαντικά ευρήματα:
  

Η πινακίδα του Δισπηλιού ήρθε στο φως από την αρχαιολογική ομάδα του καθηγητή της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ Γεωργίου Χουρμουζιάδη, κατά την επανάληψη των ανασκαφών στον ομώνυμο λιμναίο οικισμό της Καστοριάς το 1992, μετά από διακοπή 60 χρόνων. Η πινακίδα είναι ξύλινη και χρονολογείται περί τo 5260 π.Χ. Λόγω του υλικού της έχει υποστεί φθορά από την παραμονή της επί χιλιετίες στη λάσπη, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορούμε να διακρίνουμε πάνω της μια σειρά από χαράγματα.Η Ελληνική Πρωτογραφή των Γιούρων χρονολογείται στα 5.000-4.500 π.Χ. με εγχάρακτα σύμβολα που είναι σχεδόν πανόμοια με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου μας. ΑΥΔΗ-ανθρώπινη φωνή, < ΑΝΑΥΔΟΣ και ΓΑΥΔΟΣ > ΓΑΙΗΣ + ΑΥΔΗ λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας (η γη σείεται και φωνάζει).
Είναι πάνω σε όστρακο κεραμεικού αγγείου και ανακαλύφθηκε το 1992 στο σπήλαιο του Κύκλωπα στην νησίδα Γιούρα, 20 μίλια από τις ακτές της Αλοννήσου, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων, από τον καθηγητή της Αρχαιολογίας των Κλασσικών και των Προϊστορικών Xρόνων του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αδαμάντιο Σάμψων.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΕΔΩ.

Η Ελληνική είναι η Γλώσσα στην οποία εκφράστηκαν οι Γίγαντες του Πνεύματος και που πάνω στους ώμους αυτών στηρίχθηκε ο Ισαάκ Newton (Νεύτωνας), Άγγλος φυσικός, (1643-1727), και τόσοι άλλοι για να επιστημονολογήσουν.
Η σπουδαία, αείμνηστη Γαλλίδα συγγραφέας και ακαδημαϊκός Ζακλίν ντε Ρομιγί, (1913-2010), την είχε χαρακτηρίσει ως “Οικουμενική”.
Ο Γιώργος Σεφέρης, (1900-1971) στην ομιλία του κατά την απονομή του Νομπέλ Λογοτεχνίας, το 1963, είπε: «Η Ελληνική Γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα».
Αυτή η διαχρονικότητα της Ελληνικής Γλώσσας, ως φορέα απαράμιλλου πολιτισμού και υψηλών συλλήψεων του ανθρωπίνου πνεύματος, επιβάλλει την προστασία και τη διάδοσή της απ’ όλους εμάς σήμερα. Η ενίσχυσή της σημαίνει ταυτόχρονα και ενίσχυση των αρχών του Ανθρωπισμού και όλων των κλασσικών εννοιών που πάνω τους θεμελιώθηκε και ο Δυτικός Πολιτισμός. Αρχές που αντιπαραβάλλονται στο υλιστικό πνεύμα της εποχής, που τείνει να ισοπεδώσει και να εξαφανίσει τις διαφορετικές πολιτισμικές ταυτότητες και την ιδιοπροσωπία λαών και ανθρώπων.
Η Ελληνική Γλώσσα είναι η Ψυχή του Πολιτισμού. Μια Ψυχή γεμάτη Φως, που διαχέεται σ’ όλη τη Γη, διαθλάται σε πολλές άλλες γλώσσες και αντανακλά την ιστορία της ανθρωπότητας. Κι όπως χωρίς Φως δεν υπάρχει Ζωή, έτσι και χωρίς Γλώσσα δεν υπάρχει Πολιτισμός. Σ’ αυτήν τη Γλώσσα ο άνθρωπος προσπάθησε να δομήσει ένα σύστημα Δικαίου, προκειμένου να συνυπάρχουμε όλοι οι άνθρωποι, και έτσι γεννήθηκε η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Μέσω αυτής ο άνθρωπος ανέπτυξε τη ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, την ΕΠΙΣΤΗΜΗ, την ΤΕΧΝΗ. Ακόμη και σήμερα, όταν μια γλώσσα μιλάει για Φιλοσοφία, Επιστήμη και Τέχνη, δανείζεται λέξεις από την Ελληνική Γλώσσα. Αν για κάποιο λόγο οι ελληνικές λέξεις μια ημέρα αποφάσιζαν να φύγουν, δεν θα ήταν μόνο οι Έλληνες που δεν θα μπορούσαν να σκεφθούν και να συνομιλήσουν. Σ’ όλες τις γλώσσες θα έπεφτε βαθύ σκοτάδι. Γιατί η Ελληνική Γλώσσα είναι Φως, το Φως του Πολιτισμού. Ένα Φως γεμάτο Ψυχή.

«Χρηστηριασαμένου ατο (ενν. Ζήνωνος το Κιτιέως) τί πράττων ριστα βιώσεται, ποκρίνασθαι τόν θεόν, ε συγχρωτίζοιτο τος νεκρος· θεν ξυνέντα τά τν ρχαίων ναγινώσκειν».
(Διογένης Λαέρτιος, 3ος μ.Χ., “Βίοι Φιλοσόφων” βιβλ. Ζ, § 2).

(= Όταν κάποτε συμβουλεύτηκε το Μαντείο για το τι πρέπει να κάνει ώστε να ζήσει την άριστη ζωή, ο θεός - Απόλλων - του αποκρίθηκε ότι αυτό θα το πετύχει αν γίνει ένα με τους νεκρούς | αν τους συναναστρέφεται· κατανοώντας το χρησμό ο Ζήνων, αφοσιώθηκε στη μελέτη των Αρχαίων Συγγραφέων).
Σχόλιο: Ο Ζήνων συμβουλεύει τους μαθητές του και κάθε άνθρωπο που θέλει να ευτυχήσει στη ζωή του ότι: ο Άριστος Βίος θα επιτευχθεί διά του Συγχρωτισμού/Συναναστροφής με τα κείμενα των Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων. Κείμενα κυριολεκτικά βγαλμένα από το μέλλον.

Το ΥΠΑΙΘ, απ’ ό,τι πληροφορούμαι, εφέτος το 2020, δεν έστειλε εγκύκλιο στα σχολεία για τις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας. Ίσως δεν θεωρεί την ημέρα αυτή, που είναι αφιερωμένη στην Ελληνική Γλώσσα, τόσο σπουδαία ώστε να αναληφθούν δράσεις και πρωτοβουλίες από τα σχολεία της χώρας, που θα αναδεικνύουν τη σημασία, τη σπουδαιότητα και την προσφορά της στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πολιτισμό. 

Υ.Γ.
Το ΥΠΑΙΘ, κοινοποίησε όψιμα, την Παρασκευή 07.02.20 και ώρα 11.18.27'', εγκύκλιο με Αρ. Πρωτ. 18208/Δ2, που ορίζει την εβδομάδα από 10 έως 14 Φεβρουαρίου 2020 ως εβδομάδα για τον προγραμματισμό και υλοποίηση πρόσφορων δράσεων και πρωτοβουλιών για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Αναμένουμε με ανυπομονησία να πληροφορηθούμε τις εκδηλώσεις που θα αναλάβουν οι σχολικές μονάδες για την ανάδειξη της σημασίας και της πολυδιάστατης συμβολής της Ελληνικής Γλώσσας στη δημιουργία του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα "ΕΒΔΟΜΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ", 8.2.2020 και από την στήλη του συγγραφέα "ΕΤΥΜΟΛΟΓΩ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ - ἄπιτε!". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.2.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, 7.500 χρονια πριν, Ιωαννιδης, πινακιδα Δισπηλιου, Χουρμουζιαδης, Δισπηλιο Καστοριας, 1992, 5260 πΧ, γραφη, Πρωτογραφη, Γιουρα, 5000 πΧ, 4500 πΧ, εγχαρακτα συμβολα γραμμα, ελληνικο αλφαβητο, ΑΥΔΗ, ανθρωπινη φωνη, ΑΝΑΥΔΟΣ, ΓΑΥΔΟΣ, ΓΑΙΑ, σεισμος, οστρακο κεραμεικο αγγειο, Σπηλαιο Κυκλωπα, Κυκλωπας, Βορειες Σποραδες, Αλοννησος, Σαμψων, Νευτωνας, Νευτων, Ρομιγι, Σεφερης, Ζηνωνας Κιτιευς, Κιτιο, Κιτιον, Διογενης Λαερτιος, Μαντειο, αριστη ζωη, θεος Απολλων, νεκρος, χρησμος, Ζηνων, Ελυτης, Καργακος, Σολωμος, Σουμεριοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ