Δυο νεαροί Αθηναίοι, που θέλουν να ξαναβρεθούν έπειτα από… 2.630 χρόνια...


Δυο Αθηναίοι,
που θέλουν να ξαναβρεθούν
έπειτα από… 2.630 χρόνια...

Ο Κούρος του Διπύλου Κεραμεικού
θέλει επί τέλους να ξαναβρεθεί,
με τον αδελφό του,
τον… «Κούρο της Νέας Υόρκης»
και φυσικά στον τόπο που γεννήθηκαν
στην Αθήνα…

Ήταν από τον ίδιο πατέρα
και ύψους 2,50 μ.!




Ένας κούρος του 620 π.Χ… Σεβασμός!
Ευρέθη μόνο το κεφάλι του… το οποίο έχει ύψος 0,44 μ. Έτσι, υπολογίζεται ότι ο Κούρος θα έπρεπε να είχε ύψος 2,50 μ. περίπου!

«Το κεφάλι έχει άποκτήσει πια πληρότητα. Ανοίγει νέους δρόμους. Είναι ελλειπτικό με εντονότερη καμπύλη πρις τα έπάνω. Η μύτη αυστηρά κατακόρυφη, διχάζεται στο επάνω μέρος για να σχηματίσει τα τόξα των φρυδιών, που στηρίζουν το πλατύ μέτωπο. Όλα είναι γεωμετρικά μελετημένα. Επίστεψη του φαρδιού μετώπου είναι οι μαργαριτόσχημοι κόμβοι των μαλλιών. Οι βόστρυχοι πέφτουν αριστερά και δεξιά και διαγράφουν τις καμπύλες των παρειών.
Το αυτί του ευρίσκεται στην επέκταση της καμπύλης της κάτω σιαγό­νας. Έτσι σχηματίζεται ένα τρίγωνο με μια κορυφή το αυτί. Η απόσταση του ματιού από το αυτί είναι πολύ μεγάλη. Προφανώς, τον τεχνίτη τον ενδιέφερε κυρίως η πρόσθια όψη.

Η περίτεχνη κόμμωση του Κούρου του Διπύλου Κεραμεικού...

Η πίσω όψη είναι επίσης, όπως και η πρόσθια, ελλειπτική. Καθώς όμως το κεφάλι φέρεται προς τα δεξιά και επάνω («λανθάνουσα κίνηση», Κ. Α. Ρωμαίος) η κόμη κρεμά λίγο προς το αριστερό μέρος. Στο σύνολό της η κόμη είναι ελλειπτική, αλλά τώρα αντίθετα με την πρόσθια όψη, η έλλειψη είναι πιο πλατειά προς τα κάτω» - ΠΗΓΗ: Λ. Ν. Ασπιώτη «Κούροι – Κόρες», Αθήνα, 1977.

Το αρχαίο κεφάλι του Διπύλου του Κεραμεικού, φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Ο αδελφός του εν Αθήναις Κούρου, πιο τυχερός, σώζεται ολόκληρος.
Αλλά πιο άτυχος: Γι' αυτό τον προτίμησαν οι αρχαιοκάπηλοι....
Και ευρίσκεται στην Ν. Υόρκη των ΗΠΑ...

Έγινε ασφαλώς από τον ίδιο τεχνίτη, ο οποίος 10 χρόνια αργότερα (το 610 π.Χ.) φιλοτέχνησε τον «Κούρο της Νέας Υόρκης», ο οποίος ευρίσκεται παρά την θέλησή του στο Μετροπόλιταν Μουσείο της Νέας Υόρκης… Τα δυο αδέλφια θέλουν και πρέπει, επί τέλους, να ξαναβρεθούν, έπειτα από… 2.630 χρόνια, και φυσικά στον τόπο που γεννήθηκαν στην Αθήνα…


Ο ξενητεμένος κούρος μας, σε νεώτερη φωτογραφία του ΜΕΤ...


Το MET (αρ. 32.11.1) λέει πως «πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα μαρμάρινα αγάλματα ανθρώπινης μορφής, φιλοτεχνήθηκε στην Αττική
(σ.σ.: Τότε τι κάνει στην Αμερική; Τουρισμό;). 
Η άκαμπτη στάση, με το αριστερό σκέλος προς τα εμπρός και τα χέρια στο πλάι, προήλθε από την αιγυπτιακή τέχνη.
(σ.σ.: Άποψη που σαφώς έχει καταρριφθεί πλέον. Είναι και ανιστόρητοι και ανενημέρωτοι).
Η στάση έδωσε μια σαφή, απλή φόρμουλα που χρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες γλύπτες κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. Κατ' αυτούς είναι του 590-580 π.Χ. από μάρμαρο Νάξου
(σ.σ.: Εμείς, που ξέρουμε καλύτερα από κούρους και μαρμάρινα αγάλματα, λέμε ότι αυτός ο πρόγονός μας είναι άγαλμα του 7ου αι. π.Χ.). 
Σε αυτό το πρώιμο σχήμα, υπερισχύουν σχεδόν αφηρημένες, γεωμετρικές μορφές. Οι ανατομικές λεπτομέρειες αποδίδονται σε όμορφα ανάλογα πρότυπα.
Το άγαλμα σημάδευε [σ.σ.: εξ ου και σήμα = τάφος] τον τάφο ενός νεαρού Αθηναίου αριστοκράτη».
(σ.σ.: Επαναλαμβάνω: Τότε τι κάνει στην Αμερική;). 

Οι διαστάσεις του: 194,6 × 51,6 × 63,2 εκατ.
Ύψος κεφαλής: 30,5 εκατ.
Μήκος προσώπου: 22,6 εκατ.
Πλάτος ώμων: 51,6 εκατ.
Το Fletcher Fund, λέει, το δώρισε; / το πούλησε; (δεν διευκρινίζεται, πάντως η παρανομία είναι η ίδια…) στο Μουσείο, το… 1932… Πότε φυγαδεύθηκε και εκλάπη από την Αθήνα, (επισήμως) άγνωστον...


ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.2.2020.


ΛΕΞΕΙΣ: Κουρος Διπυλου Κεραμεικου, 620 πΧ, Κουρος Νεας Υορκης, Αθηνα, κεφαλι, μυτη, τοξο, φρυδι, μετωπο, γεωμετρικα, μαργαριτοσχημος κομβος, μαλλι, βοστρυχοι, παρεια, αυτι, σιαγο­να, τριγωνο, ελλειπτικη, λανθανουσα κινηση, Ρωμαιος, κομη, κομμωση, ελλειψη, Ασπιωτη, Κουροι, Κορες, Διπυλο, Διπυλον, Κεραμεικος, Αρχαιολογικο Μουσειο Αθηνων, τεχνιτης, γλυπτης, 610 πΧ, Νεα Υορκης, Μετροπολιταν Μουσειο, Μητροπολιτικο Μουσειο, μαρμαρινο αγαλμα, Αττικη, ακαμπτη σταση, σκελος, αιγυπτιακη τεχνη, γλυπτικη, 6ος αιωνας πΧ, αφηρημενη μορφη, γεωμετρικη μορφη, ανατομια, σημα, ταφος, νεαρος Αθηναιος αριστοκρατης, 590 πΧ, 580 πΧ, μαρμαρο Ναξου, Ναξος, Φλέτσερ Φαουντ, 1932, 7ος αιωνας πΧ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ