Καλάς: Ένας εκπληκτικός λαός του ορεινού Πακιστάν, μακρινός απόγονος του Μ. Αλεξάνδρου, με στοιχεία ελληνικότητας, στην γλώσσα, την θρησκεία, κλπ. - φίλοι με τους Λάκωνες - του Λ. Χαλκιά


Καλάς: Ένας εκπληκτικός λαός
του ορεινού Πακιστάν,
μακρυνός απόγονος του Μ. Αλεξάνδρου,
με στοιχεία ελληνικότητας,
στην γλώσσα, την θρησκεία, κλπ.
- φίλοι με τους Λάκωνες…

Του μουσικού και τραγουδιστή Λάκη Χαλκιά
  

Αγαπητοί Φίλες και Φίλοι μου,

Στο ταξίδι που έκανα πρόσφατα στην Αμερική είχα την μεγάλη χαρά και συγκίνηση στη Νέα Υόρκη, να γνωρίσω σε μια συνάντηση του συλλόγου των Λακώνων να γνωρίσω την εκπρόσωπο της φυλής των Καλάς ενός λαού εκπληκτικού που ζει στο ορεινό Πακιστάν που θεωρείται ως μια φυλή μακρυνή απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Κρατάνε διάφορα στοιχεία ελληνικότητας, στη γλώσσα τους, στην θρησκεία είναι πολυθεϊστές και τον Μέγα Αλέξανδρο τον έχουν ως προφήτη που θα τους φέρει πίσω στην κοιτίδα τους.
Είναι φίλοι με τους Λάκωνες, όπως και ένας στρατηγός των Καλάς και με την ευκαιρία της γνωριμίας μας η κ. Lakshan Bibi μου αφιέρωσε αυτό το καταπληκτικό βιβλίο που έχει γράψει για τους Καλάς.


Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς, τον Σύλλογο των Λακώνων, τον πρόεδρό και φίλο μου Τιμολέων Κακούρο, τον Δημήτρη Καλαμαρά και όλους όσοι παρευρέθηκαν σε αυτή την ωραία συνάντηση.


Η ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΣ:

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΛΙΓΑΚΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ BRIEFINC NEWS:

«Οι Καλάς, είναι φυλή του ορεινού Πακιστάν και μέρους του Αφγανιστάν, η οποία ομιλεί δική της γλώσσα. Ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου στις 5.000 και παραδόξως, διαφέρει από τις γειτονικές φυλές, τόσο εθνολογικά, όσο και κοινωνιολογικά, αφού οι Καλάς είναι πολυθεϊστές εν μέσω τεραστίου μουσουλμανικού πληθυσμού.
Την διαφοροποίηση αυτή οι ίδιοι οι Καλάς την αποδίδουν στο γεγονός ότι έχουν ελληνική καταγωγή, όπως υποστηρίζουν, αφού θεωρούν τη φυλή τους μακρινή απόγονο των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η γλώσσα τους, ινδοευρωπαϊκής προελεύσεως
παρουσιάζει στοιχεία από τα Περσικά, τα Σανσκριτικά και τα Ελληνικά, με λέξεις στις οποίες κάποιοι γλωσσολόγοι εντοπίζουν κοινές ρίζες με τις ελληνικές.

ΝΟΜ είναι το όνομα.
ΠΑΡΕΙΜ, από το αρχαίο πάρειμι σημαίνει πορεύομαι, διαβαίνω.
ΧΕΜΑΝ είναι ο χειμών.
ΙΛΑ σημαίνει έλα.
ΔΟΝΤΟΥΓΙΑ αποκαλούν τα δόντια.
ΝΤΙ το ρήμα δίδω.
ενώ ο χαιρετισμός που σου απευθύνουν όταν σε βλέπουν είναι ΙΣΠΑΤΑ, που για μερικούς θυμίζει το ασπάζομαι. 
Στους χαιρετισμούς τους συναντά κανείς και τις λέξεις «χάιρε, χαϊρέτα, γιάμασις».


Την άνοιξη του 327 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Μακεδόνας, περνούσε τον ινδικό Καύκασο και κατευθυνόταν προς τον νότο. Πολεμούσε ήδη 10 χρόνια. Πέρασε την Συρία, την Αίγυπτο, την Φοινίκη, την Περσία και πολλά άλλα μέρη. Πέρα από τον Ινδό ποταμό εκεί όπου απλώνόταν η έρημος, κουρασμένος από τις γνωστές μάχες και νικημένος από τις κακουχίες, ο στρατός του, αρνείται να προχωρήσει.
Ο μεγάλος βασιλιάς υποχωρεί κι αναστενάζει «τι κρίμα που δεν έμεινε πια άλλος κόσμος να κατακτήσει»… Η αλήθεια είναι πως πέρα από την επιθυμία του Μεγάλου Αλεξάνδρου να καταλύσει την περσική κυριαρχία, το όνειρό του ήταν να φτιάξει την οικουμένη του, διαδίδοντας την αριστοτέλεια φιλοσοφία σε όλο τον κόσμο.
Εξίσου βέβαιο είναι επίσης πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκστρατείας του, τελικά το όνειρό του πραγματοποιήθηκε, αφού ουσιαστικά δεν απαιτούσε να κάνει την οικουμένη χρησικτησιακά δική του.


Αυτόν τον οραματιστή στρατηλάτη, μπορεί κανείς να γνωρίσει ευκολότερα από την αχλύ του μύθου παρά από την μελέτη της προσωπικότητάς του. Άλλωστε οι θρύλοι ακόμα και απομακρυσμένων περιοχών που αναφέρονται σε αυτόν καταγράφονται πολυάριθμοι.
Για την Αιθιοπία θεωρείται άγιος της Ορθόδοξης Αιθιοπικής εκκλησίας, για το Ισλάμ θεωρείται προφήτης, όσο για τους Καλάς, τους φερόμενους ως απόγονούς του, θεωρείται ο προφήτης που θα τους φέρει πίσω στην κοιτίδα τους».

ΠΗΓΗ: Λ. ΧΑΛΚΙΑΣ, 9.4.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.4.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΚΑΛΛΑΣ, ΕΔΩ

ΛΕΞΕΙΣΚαλας, Πακισταν, απογονοι Μεγαλου Αλεξανδρου, Λακωνες, Χαλκιας, Μεγας Αλεξανδρος, ελληνικοτητα, πολυθεισμος, προφητης, Λαξαν Μπιμπι, Αφγανισταν, μουσουλμανισμος, Περσικα, Σανσκριτικα, Ελληνικα, ονομα, παρειμι, πορευομαι, διαβαινω, χειμωνας. ελα. δοντια, διδω, χαιρετισμος, ασπαζομαι, χαιρε, χαιρετα, γιαμασις, γεια μας, 327 πΧ, Μακεδονια, ινδικος Καυκασος, Ινδος ποταμος, ερημος, οικουμενη, αριστοτελεια φιλοσοφια, Αριστοτελης, οραματιστης στρατηλατης, μυθος, θρυλος, Αιθιοπια, αγιος της Ορθοδοξης Αιθιοπικης εκκλησιας, Ισλαμ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ