Ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων είναι τουλάχιστον 700.000 χρόνων!


Ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων
είναι τουλάχιστον
700.000 χρόνων!


Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ έφερε στο φως της δημοσιότητας την 1η Απριλίου 2020, δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ της 5ης Φεβρουαρίου 1961 που παρουσίαζε τις απόψεις του καθηγητή Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Κούμαρη, σχετικά με τον άνθρωπο των Πετραλώνων.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ το δημοσίευμα ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την διατριβή του Ν. Πουλιανού
για τον Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων
(από το Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας), ΕΔΩ.

Η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος το είδε και απάντησε σχετικά τα εξής:

«Σχετικά με αυτή τη δημοσίευση εφίσταται η προσοχή στα εξής σημεία:

Α) Ο άνθρωπος των Πετραλώνων δεν ήταν νεαντερτάλ όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί, ούτε 40.000 – 100.000 ετών, αλλά ένας προνεαντερτάλ αρχανθρωπικού εξελικτικού σταδίου τουλάχιστον 700.000 χρόνων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ, ΕΔΩ.

Β) Το περί αυτοχθονίας συμπέρασμα του Κούμαρη βασίζεται στο ότι «οι μεταναστεύσεις τότε ήταν σχεδόν αδύνατες». Τα γονίδια όμως των Αρχανθρώπων, οι οποίοι παράλληλα με τα αρχέγονα γνωρίσματα παρουσίαζαν επίσης κατά ~ 30% παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά των σύγχρονων ανθρώπων, διαδόθηκαν γενετικά στη λοιπή Ευρασία μέχρι τη Μογγολία, την Ινδονησία και την Αφρική.

Γ) Συνεπώς, πέρα από την κάπως υπέρμετρη αναφορά σε «ζωώδη» χαρακτηριστικά, ο προγναθισμός που αναφέρεται από τον Κούμαρη το πιθανότερο οφείλεται σε εσφαλμένη εκτίμηση των φωτογραφιών που του είχε στείλει τότε ο συνονόματός του Ιωάννης Μαλκότσης. Βάσει λοιπόν αυτών των φωτογραφιών θα μπορούσε να γίνει ενδεχομένως λόγος ακόμα και για προγναθισμό. Σύμφωνα όμως με κατοπινές δημοσιεύσεις του Άρη Πουλιανού, είναι έκδηλη η ευρωπαϊκή υπερ-ορθογναθία του».

ΠΗΓΗ: ΑΕΕ, 16.4.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 16.4.2020.

ΛΕΞΕΙΣΑρχανθρωπος των Πετραλωνων, 700.000 χρονια, ΒΗΜΑ, 1961, καθηγητης Ανθρωπολογιας Πανεπιστημιου Αθηνων, Κουμαρης, Πετραλωνα Χαλκιδικης, Ανθρωπολογικη Εταιρεια Ελλαδος, Σπηλαιο Πετραλωνων, νεαντερταλ, προνεαντερταλ, αυτοχθονια, μεταναστευση, γονιδια, συγχρονος ανθρωπος, Ευρασια, Μογγολια, Ινδονησια, Αφρικη, ζωωδη χαρακτηριστικα, προγναθισμος, Μαλκοτσης, Πουλιανος, ευρωπαικη υπερορθογναθια, ορθογναθια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ