ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟΝ ΦΟΝΙΣΚΟΥ στο ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ


ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟΝ ΦΟΝΙΣΚΟΥ
στο ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ

Το αρχαίο φρούριον Φονίσκου είναι ένα φρούριον, πιθανόν του 4ου αιώνος π.Χ., που οι κάτοικοι της περιοχής το αποκαλούν «Καστράκι», και βρίσκεται  1,5 χλμ. βορειοανατολικά από το χωριό Αρκαδικό στον νομό Αργολίδος.

Κείται σε υψόμετρο 400 μ. σε λόφο που ονομάζεται Φονίσκος.


Η περίμετρος του φρουρίου είναι 220 μ. και τα τείχη δομημένα σύμφωνα με το πολυγωνικό δικτυωτό σύστημα από μεγάλους ημιλαξευτούς λίθους.

Το τείχος σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση, κυρίως στην νότιά του μεριά που έχει ύψος 5 μ., που αποτελούσε την πιο ευάλωτη μεριά.

Η πύλη του βρίσκεται στην νότια μεριά και την προστάτευε κυκλικός πύργος.
Σώζεται ακόμα ένας πύργος κυκλικός, και αυτός στην νοτιά μεριά.

Στην βορειοδυτική μεριά είναι ανοχύρωτο λόγω φυσικής προστασίας από απόκρημνο βράχο, που αποτελεί και το υψηλότερο σημείο. Το έδαφος εσωτερικά του φρουρίου είναι επίπεδο και σε αυτό υπάρχουν ερείπια κτισμάτων που είναι ''θαμμένα'' από την βλάστηση και το πέρασμα του χρόνου.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΑΜΦΙΤΡΕΙΔΗΣ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.4.2020.

ΥΓ:
Θυμίζω ότι στην περιοχή ευρίσκονται και άλλα αρχαία κάστρα-φρούρια-φρυκτωρίες-ακροπόλεις, που σχετίζονταν με την Ιερά Οδό Μυκηνών-Τίρυνθας-Αργους-Ναυπλίου-Λήσσας-Επιδαύρου.
Στο συγκεκριμένο δε χωριό σώζονται ακόμη τρία αρχαία πέτρινα γεφύρια, τα αρχαιότερα του είδους τους στον κόσμο -  ΔΙΑΒΑΣΤΕ: "Το μυκηναϊκό πέτρινο γεφύρι του Αρκαδικού Αργολίδος ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ", εισήγηση του Γ. Λεκάκη στο Β΄ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ. ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΓΕΦΥΡΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΕΣ».




ΛΕΞΕΙΣΑΡΧΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΦΟΝΙΣΚΟΥ, ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ, Φονισκος, 4ος αιωνας πΧ, Καστρακι, Αρκαδικο Αργολιδας, τειχη, πολυγωνικο δικτυωτο συστημα, ημιλαξευτος λιθος, τειχος, πυλη, κυκλικος πυργος, καστρο, ακροπολη, Ιερα Οδος, Μυκηνες, Τιρυνθας, Αργος, Ναυπλιο, Λησσα, Επιδαυρος, αρχαιο πετρινο γεφυρι, μυκηναικο πετρινο γεφυρι, Αργολιδα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ