«Για να γλυτώσετε από τον λοιμό των Αθηνών, φέρτε πίσω τα οστά του Θεμιστοκλή»! - του Ευμ. Μοσχονά


«Για να γλυτώσετε
από τον λοιμό των Αθηνών,
φέρτε πίσω
τα οστά του Θεμιστοκλή»!


Να και ένα καλό από τον λοιμό των Αθηνών:
Οι αρχαίοι Αθηναίοι πίστευαν ότι ο θεός Απόλλων τους γλύτωσε από τον λοιμό. Μάλιστα δε ο Απολλων για πρώτη φορά τότε ονομάστηκε Αποτρόπαιος. Αυτός δηλαδή που αποτρέπει το κακό.

Πολλές φορές οι Αθηναίοι είχαν ζητήσει χρησμό από τον Θεό Απόλλωνα σχετικά με τον λοιμό των Αθηνών. Τι έπρεπε δηλαδή να κάνουν για να γλυτώσουν από τον όλεθρο. Σε έναν από τους χρησμούς το μαντείο ζήτησε από τους Αθηναίους να φέρουν τα οστά του Θεμιστοκλέους πίσω στην Αθήνα.
Ο Θεμιστοκλής, ως γνωστόν, πέθανε στην Μαγνησία της Μικράς Ασίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ, ΕΔΩ.

Οι Αθηναίοι ζήτησαν από την Μαγνήσια τα οστά, αλλά το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό. Τότε οι Αθηναίοι ζήτησαν να κατασκηνώσουν γύρω από τον τάφο για έναν μήνα για να προσφέρουν θυσίες στον νεκρό. Αφού πήραν την άδεια και κατασκήνωσαν, έβγαλαν κρυφά τα οστά και τα έφεραν στην Αθήνα, όπου και τα έθαψαν.

Αυτό αναφέρεται σε ένα σχόλιο στο έργο Ιππής του Αριστοφάνους:

«...λοιμωξάντων δὲ ᾽Αθηναίων, ὁ θεὸς εἶπε μετάγειν τὰ ὀστᾶ Θεμιστοκλέους. Μαγνήτων δὲ μὴ συγχωρούντων [σ.σ.: δεν τους το συγχώρησαν] ᾐτήσαντο ἐπὶ τριάκοντα ἡμέραις ἐναγίσαι τῷ τάφῳ, καὶ περισκηνώσαντες τὸ χωρίον λάθρα κομίζουσιν ἀνορύξαντες τὰ ὀστᾶ»...


Τώρα που ακριβώς είναι ο τάφος του Θεμιστοκλέους και σε τι άθλια κατάσταση βρίσκεται, πάρτε τα χάπια σας πρώτα και ρωτήστε καλύτερα τον Γιώργο Λεκάκη. Αυτός γνωρίζει καλύτερα….

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.4.2020.


ΛΕΞΕΙΣ: λοιμος Αθηνων, οστα, Θεμιστοκλης, Μοσχονας, Αθηνα, αρχαιοι Αθηναιοι, θεος Απολλων, Απολλωνας, Αποτροπαιος, κακο, χρησμος, μαντειο Δελφων, Αθηναι, Μαγνησια Μικρας Ασιας, κατασκηνωση, ταφος, θυσια, νεκρος, Ιππης, Αριστοφανης, Μαγνητες, συγχωρεση, τριακοντα ημεραις, 30, λαθρα, ταφος Θεμιστοκλεους, Δραπετσωνα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ