Η οικογένεια ηρώων Βούρβαχη από τα Σφακιά στην Γαλλία


Η οικογένεια ηρώων Βούρβαχη
από τα Σφακιά στην Γαλλία

Σωτήριος Βούρβαχης:
Πλοιοκτήτης ιστιοφόρου αγωνιστής της επανάστασης του Δασκαλογιάννη (1770).
Ικανός ναυτικός διέπλεε την Μεσόγειο.
Ο καπετάνιος Σωτήριος με το ιστιοφόρο του εκτελούσε ταξίδια μεταξύ των Σφακίων και της Μάλτας, μεταφέροντας εφόδια στους επαναστατημένους Σφακιανούς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΣΦΑΚΙΑ, ΕΔΩ.

Σε ένα από τα ταξίδια του συνελήφθη από το αγγλικό ναυτικό, που τον παρέδωσε στους Τούρκους. Φυλακίσθηκε για την πατριωτική του δράση σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης για πέντε χρόνια. Με την αποφυλάκισή του εγκαταστάθηκε στην Κεφαλονιά και μετά στην Γαλλία.



Διονύσιος Βούρβαχης (1777 - 1827):
Ο ήρωας της Ελλάδος και συνταγματάρχης του Γαλλικού στρατού.
Ο γιος του Σωτηρίου, Διονύσιος, θα σπουδάσει στην Σχολή Αξιωματικών και θα γίνει ο νεώτερος συνταγματάρχης του Μεγάλου Ναπολέοντα! Στα απομνημονεύματά του ο Μακρυγιάννης λέει για τον ήρωα:
«Είχε έρθη κι ένας αξιωματικός από την Γαλλία, γενναίος άντρας και καλός άνθρωπος, τον έλεγαν Μπούρμπαχη... ήταν κολονέλος εις την Γαλλία. Αφού άκουσε την λευτεριά της πατρίδας του, ήρθε ν΄ αγωνισθεί απαθής πατριωτικώς… τον οδηγούν και πλερώνει εξ ιδίων του και συνάζει χίλιους ανθρώπους…».
Σε μια μάχη, στο Καματερό της Αττικής, το 1827 ο χιλίαρχος Διονύσιος Βούρβαχης θα σκοτωθεί και ο Κιουταχής θα στείλει το κεφάλι του και το ξίφος του στον σουλτάνο για να του αποδείξει ότι νικά Γάλλους στρατηγούς!!!

Κάρολος Βούρβαχης (1816-1897):
Ο γιος του ήρωα Διονύσιου Βούρβαχη , ο Κάρολος, θα γίνει ένας από τους ικανότερους Γάλλους στρατηγούς. Υπηρέτησε σε όλα τα μέτωπα της Γαλλίας της εποχής του. Λέγεται ότι του προτάθηκε ο θρόνος της Ελλάδας και αυτός αρνήθηκε.

ΠΗΓΗ: «ΣΦΑΚΙΑ η ρίζα της Κρήτης». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.4.2020.


ΛΕΞΕΙΣοικογενεια Βουρβαχη, Σφακια, Γαλλια, Βουρβαχης, πλοιοκτητης, ιστιοφορο, αγωνιστης, 1770, ναυτικος, Μεσογειος, καπετανιος, καπετανΣωτηρης, Μαλτα, επανασταση, Σφακιανοι, αγγλικο ναυτικο, Τουρκοι, Φυλακη, Κωνσταντινουπολη, Κεφαλονια, Γαλλια, ηρωας, συνταγματαρχης, γαλλικος στρατος, Σχολη Αξιωματικων, Μεγας Ναπολεων, απομνημονεεματα, Μακρυγιαννης, αξιωματικος, γενναιος, Μπουρμπαχης, κολονελος, λευτερια, πατριωτης, Καματερο Αττικης, 1827, χιλιαρχος, Κιουταχης, κεφαλι, ξιφος, σουλτανος, στρατηγος, θρονος, βασιλιας της Ελλαδας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ