«ΟΧΙ στην Απόρριψη των Βυθοκορημάτων Τοξικού Ιζήματος στην Θάλασσα» γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, μετά από τηλεδιάσκεψη 9 ωρών και 128 ομιλητών!


«ΟΧΙ στην Απόρριψη
των Βυθοκορημάτων Τοξικού Ιζήματος
στην Θάλασσα»
γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο
Αττικής, μετά από τηλεδιάσκεψη 9 ωρών
και 128 ομιλητών!

Έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής έγινε στις 20.5.2020 μέσω τηλεδιάσκεψης. Στόχος ήταν να γνωμοδοτήσει αναφορικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Έργων Επέκτασης στο Λιμάνι του Πειραιά.
Η μαραθώνια τηλεδιάσκεψη ξεπέρασε τις 9 ώρες σε διάρκεια και είχε τη συμμετοχή 128 ομιλητών, μεταξύ των οποίων ήταν ο Περιφερειάρχης Αττικής, ο Δήμαρχος Πειραιά, οι Δήμαρχοι των παράκτιων δήμων της Αττικής, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και φορέων πολιτών, εκπρόσωποι του ΟΛΠ κ.α.


Η υψηλή επικινδυνότητα των έργων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στον Πειραιά από τις 4 Απριλίου με τη συνεχή απόρριψη των βυθοκορημάτων υψηλής τοξικότητας στο βυθό του Σαρωνικού, είναι ένα θέμα που έπειτα από την πρόσφατη ανακοίνωση του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος – και που αναδημοσίευσε το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΔΙΑΒΑΣΤΕ την ΕΔΩ και ΕΔΩ - που "κρούει τον κώδωνα του κινδύνου" για το θέμα, έλαβε μεγάλη δημοσιότητα αφυπνίζοντας πολίτες, φορείς και αρχές για το θέμα αυτό, ενώ επίσης αποτέλεσε αντικείμενο επερωτήσεων στη Βουλή από το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25.

Οφείλουμε να τονίσουμε και πάλι ότι η προγραμματιζόμενη επαναιώρηση στον Σαρωνικό, τουλάχιστον 620.600 m3 βυθοκορημάτων τοξικού ιζήματος από το λιμάνι του Πειραιά είναι αναπόφευκτο ότι θα επανενεργοποιήσει, όλες τις τοξικές ουσίες που περιέχονται σε αυτό, οι οποίες θα εισχωρήσουν στην τροφική αλυσίδα, σε ένα αλιευτικό πεδίο που παράγει καθημερινά τροφή για την Αττική και όχι μόνο.

Όλοι οι επιστήμονες, αλλά και η πλειονότητα των ομιλητών που συμμετείχαν στο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο, εξέφρασαν τη μεγάλη ανησυχία τους αναφορικά με τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον των έργων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΠΕΙΡΑΪΚΗ, ΕΔΩ.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι με αυτή τη γνωμοδοτικού χαρακτήρα απόφαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε τις εργασίες για την κατασκευή προβλήτας κρουαζιέρας, υπό προϋποθέσεις – οι σημαντικότερες των οποίων είναι οι τις παρακάτω:

• Να αποτραπεί η απόρριψη των βυθοκορημάτων στη θάλασσα,

• Να δημιουργηθεί μόνιμο δίκτυο σταθμών παρακολούθησης της ρύπανσης που θα καλύπτει με τακτικές μετρήσεις, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ηχορύπανση, τη φωτορύπανση και τον έλεγχο των θαλασσίων νερών και να συσταθεί μόνιμο παρατηρητήριο περιβαλλοντικής παρακολούθησης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των μετρήσεων.

Αυτή η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου είναι πολύ σημαντική, αλλά καθώς είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα, αναμένεται η τελική απόφαση επί του θέματος από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, στην ευχέρεια του οποίου είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου σύμφωνα με τις παρατηρήσεις και προϋποθέσεις που έχει θέσει η Περιφέρεια Αττικής και οι παράκτιοι Δήμοι της Αττικής. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Υπουργός θα λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του την έντονη ανησυχία αρχών, επιστημόνων και πολιτών και θα θέσει ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας των θαλασσών.

 Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.

ΠΗΓΗ: Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος", 21.5.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.5.2020.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΠΕΙΡΑΙΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣΒυθοκορηματα Τοξικου Ιζηματος, Περιφερειακο Συμβουλιο Αττικης, Περιβαλλον, Λιμανι Πειραια, Περιφερεια Αττικης, Δημαρχος Πειραια, Αττικη, ΟΛΠ, βυθοκορρηματα υψηλης τοξικοτητας, τοξικοτητα, τοξικα, Σαρωνικος, Ινστιτουτο Αρχιπελαγος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ