Συνταγές για παραδοσιακά τυρόψωμα και τυροψωμάκια


Συνταγές
για παραδοσιακά τυρόψωμα
και τυροψωμάκια


Το τυρόψωμο είναι παραδοσιακό σαρακατσανέικο φαγητό.
Το λένε και το «γρήγορο ψωμί» ή «ψωμί της μισής ώρας».
Παρ’ όλην την εύκολη παρασκευή του, δίνει επισημότητα σε ένα γεύμα.
Φημισμένα τα τυρόψωμα της Μακρινίτσας Πηλίου, της ορεινής Αχαΐας, κλπ..


Κομμάτι από την «ορεινή διατροφή», ή «κτηνοτροφική διατροφή», των ορεσίβιων κτηνοτρόφων Ελλήνων, από τα Αροάνεια (και όχι από τον Χελμό) Αχαΐας...


Για να φτιάξουν ένα τυρόψωμο (που είναι για 6 άτομα/μερίδες) προμηθεύονται:

- μισό κιλό φύλλο
- 3/4 του κιλού κρεμμύδια, τα οποία τρίβουν στον τρίφτη
- 500 γραμμ. φέτα, την οποία λυώνουν με το πιρούνι,
- 5-6 αυγά
- μισό ποτήρι (κρασιού) σιμιγδάλι,
- ένα ποτήρι (κρασιού) φρέσκο γάλα
- μισό ποτήρι (νερού) ελαιόλαδο, και
- μισό ποτήρι (νερού) φρέσκο βούτυρο.

Βάζουν σε μια λεκάνη το κρεμμύδι.
Προσθέτουν τα αυγά χτυπημένα με το σιμιγδάλι, το γάλα, το βούτυρο, το λάδι και το τυρί.
Τα ανακατεύουν όλα σε μια ζύμη.
Λαδώ­νουν ένα ταψί.
Στρώνουν κάτω τρία φύλλα (τα οποία ενδιάμεσα τα λαδώνουν).
Στρώνουν επάνω τους ένα μέρος της γέμι­σης, να τα σκεπάσει.
Στρώνουν άλλα δύο φύλλα.
Τα σκεπάζουν ξανά με την γέμιση.
Συνεχίζουν μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
Στο τέλος σκεπάζουν με δύο φύλλα.
Αλείφουν με λάδι ή βούτυρο λυωμένο.

Το ψήνουν στους 180οC ή έως ότου ροδοκοκκινίσει και το βγάζουν από τον φούρνο. 

Έτοιμο για σερβίρισμα…


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΤΥΡΙ, ΕΔΩ.


Τυροψωμάκια

Ιδού πώς φτιάχνουν  γρήγορα και νόστιμα τυροψωμάκια:

            Παίρνουν:

- 1,5 φλυτζάνι αλεύρι,
- 1,5 κουταλάκι σόδα,
- σκόνη σκόρδου και αρωματικά βότανα (δενδρολίβανο, ρίγανη και δυόσμο),
- 100 γραμμ. κρύο φρέσκο βούτυρο,
- 150 γραμμ. γλυκό τυρί,
- 100 γραμμ. αλμυρό τυρί (κεφαλοτύρι), και
- ένα φλυτζάνι κρύο γάλα.

            Αναμειγνύουν το αλεύρι με την σόδα, το σκόρδο και τα αρωματικά βότανα. Τρίβουν το βούτυρο με τα δάκτυλά τους. Προσθέτουν τα τυριά και το γάλα. Τα αναμειγνύουν ελάχιστα (και ας έχει σβώλους). Βάζουν κουταλιές από το μείγμα – όχι πολύ κοντά η μια στην άλλη – σε βουτυρωμένη λαμαρίνα. Τα ψήνουν στους 175οC για 15-20’ έως ότου να ροδίσουν.

Άλλος τρόπος:

Για να φτιάξουν ένα ψωμί (για 10 άτομα) προμηθεύονται:
- 5 φλ. αλεύρι
- 5 αυγά
- 600 γραμμ. τυρί φέτα (από την ποιότητά της εξαρτάται η επιτυχία του)
1,5 κουταλάκι ξηρή μαγιά
- 1 φλ. νερό
- ένα φλ. καλό ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- δυο κουταλάκια φρέσκο δενδρολίβανο.

Αναμειγνύουν αλεύρι, μαγιά, νερό, αλάτι και ελαιόλαδο, σε μια μικρή λεκάνη. Τα ζυμώνουν. Φτιάχνουν ζυμάρι. Το αφήνουν σε ζεστό χώρο για 30΄. Προσθέτουν την φέτα και το δενδρολίβανο. Ξαναζυμώνουν. Το στρώνουν σε λαδωμένο ταψί. Το ψήνουν στους 250οC για 30΄, ή έως ότου φουσκώσει.
Συνοδεύει άριστα όσπρια και λαδερά.


Οι ελληνικές παραδοσιακές συνταγές αποτελούν μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.6.2018.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θέματα ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ: παραδοσιακη Συνταγη, παραδοσιακό τυροψωμο, Αροανεια ορη, Χελμος, Αχαια, ορεινη διατροφη, κτηνοτροφικη διατροφη, ορεσιβιος κτηνοτροφος, φυλλο, κρεμμυδι, αλευρι, σοδα, βοτανα, σκορδο, τυρι φετα, αυγο, σιμιγδαλι, γαλα, ελαιολαδο, βουτυρο, συμιγδαλι, ζυμη, γεμι­ση, αυλη πολιτιστικη κληρονομια, δενδρολιβανο, ριγανη, δυοσμος, κεφαλοτυρι, μαγια, Μακρινιτσα Πηλιου, Μαγνησιας, Πηλιο

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ