Η Λειβαδιά της Κριμαίας και Λάμπρος Κατσώνης, από την Λειβαδιά Βοιωτίας - Και η Γιάλτα < Γιαλός - του Ν. Φραγκάκη


Η Λειβαδιά της Κριμαίας
και ο Λάμπρος Κατσώνης,
από την Λειβαδιά Βοιωτίας

Και η Γιάλτα < Γιαλός


Το χωριό της Κριμαίας / Ταυρίδος Λειβαδιά / Λιβαδιά προϋπήρχε κατά τον Μεσαίωνα ως μικρός οικισμός των Κριμαίων Τατάρων και μετονομάσθηκε σε Λιβαδιά από τον συνταγματάρχη του Ρωσικού Στρατού (ή Ναυτικού) Λάμπρο Κατσώνη σε ανάμνηση της γενέτειράς του, της πόλης Λειβαδειάς στην Ρούμελη - ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης "Οι 88 αρχαίες πόλεις της Βοιωτίας".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΤΑΥΡΙΔΑ, ΕΔΩ.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΡΙΜΑΙΑ, ΕΔΩ.

Αμέσως μετά την βίαιη μετακίνηση των Ελλήνων από την Κριμαία στην στέππα του Ντονμπάς (1778)...

ΑΚΟΥΣΤΕ ραδιοφωνική εκπομπή του Γ. Λεκάκη

... και την κατάληψή της από την Ρωσική Αυτοκρατορία, το όνειρο της Αικατερίνης Β' έγινε πραγματικότητα. Μετέτρεψε την Κριμαϊκή χερσόνησο σε ρωσικό κέντρο εμπορίου. Έτσι στον Λ. Κατσώνη δώρισε μία μεγάλη έκταση-κτήμα (20 χιλιάδες ντιαστίνες, δηλαδή 220 χιλιάδες στρέμματα), στην οποία ο Κατσώνης έδωσε την ονομασία «Λιβαδιά» και από αυτή πήρε νέο όνομα η περιοχή και ο οικισμός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΛΑΜΠΡΟ ΚΑΤΣΩΝΗ, ΕΔΩ.

Ο Κατσώνηςφαίνεται ότι εγκαταστάθηκε εκεί τον χειμώνα 1798-1799, το πιθανότερο τον Ιανουάριο του 1799, και εκεί γεννήθηκε το 1804 ο τρίτος γιος του, ο Αλέξανδρος. Στην Λιβαδιά της Κριμαίας ο Λ. Κατσώνης ασχολήθηκε με την γεωργία, ειδικότερα με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή ενός είδους κονιάκ, το οποίο διαφήμιζε ως «Βότκα από Σταφύλι», και το θαλάσσιο εμπόριο.

Το Ανάκτορο της Λιβαδιάς διεκδικούσε από το Ανάκτορο Βοροντσόφ στην Αλούπκα τον τίτλο της πολυτελέστερης κατοικίας στην Κριμαία.


Το κτήμα του Κατσώνη πέρασε αργότερα στην κατοχή της πολωνικής οικογένειας Ποτότσκι και στην συνέχεια, το 1861, έγινε θερινή κατοικία των Ρώσων τσάρων.
Ο Αυτοκράτορας Αλέξανδρος Γ΄ της Ρωσίας πέθανε στην Λιβαδιά το 1894.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Κωνσταντινούπολη
και Αγία Πετρούπολη".

Το Ανάκτορο της Λιβαδιάς, κτισμένο το 1910-1911, είναι σήμερα μουσείο. Υπήρξε ένα από τα θερινά ανάκτορα της τελευταίας ρωσικής αυτοκρατορικής οικογενείας. Το 1945 χρησίμευσε ως τόπος συναντήσεων για την Διάσκεψη της Γιάλτας και ως η κατοικία διαμονής του Αμερικανού προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ κατά την διάρκειά της. Το 1954 με διάταγμα της Σοβιετικής Ένωσης η Κριμαία πέρασε στην δικαιοδοσία της Ουκρανίας για να μπορέσει να αναπτυχθεί. Η Ουκρανία της παρείχε άφθονο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και την ένωσε με ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Σήμερα, η Λιβαδιά της Κριμαίας είναι γνωστή κυρίως για την παραγωγή κρασιού και ως λουτρόπολη, όπως και η ίδια η Γιάλτα, που το όνομά της προέρχεται από την ελληνική λέξη γιαλός...


ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.6.2020.

ΛΕΞΕΙΣΛειβαδια, Κριμαια, Λαμπρος Κατσωνης, Λιβαδια Βοιωτιας, Γιαλτα, Γιαλος, Φραγκακης, Λεβαδια, Κριμαιοι Ταταροι, συνταγματαρχης, Ρωσικος Στρατος, ρωσικο Ναυτικο Ρουμελη, στεππα, στεπα Ντονμπας, 1778, Ρωσικη Αυτοκρατορια, Αικατερινη Β, Κριμαικη χερσονησος, Ταυριδα, ντιαστινα, 1798, 1799, 1804, αμπελοκαλλιεργεια, κονιακ, Βοτκα απο Σταφυλι, Ανακτορο της Λιβαδιας, Ανακτορο Βοροντσοφ, Αλουπκα, κτημα Κατσωνη, πολωνοι, Ποτοτσκι, 1861, θερινη κατοικια, Ρωσοι, τσαρος, Αυτοκρατορας Αλεξανδρος Γ της Ρωσιας, 1894, Ανακτορο Λιβαδιας, 1910, 1911, μουσειο, θερινα ανακτορα, 1945, Διασκεψη της Γιαλτας, Αμερικανος προεδρος, Ρουζβελτ, 1954, Σοβιετικη Ενωση, Ουκρανια, νερο, ηλεκτρικο ρευμα, κρασι, λουτροπολη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ