Ο άγνωστος αρχαίος Έλληνας χαράκτης, Σήμων!


Ο άγνωστος
αρχαίος Έλληνας χαράκτης,
Σήμων!


Στην κατηγορία «Αρχαία ελληνικά πετράδια των Ύστερων αρχαϊκών χρόνων» / «Later Archaic Greek gems», του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπάρχει και η κατηγορία των «επωνύμων καλλιτεχνών» / «named artists».

Αν και λίγα αρχαϊκοί σκαραβαίοι φέρουν το όνομα του καλλιτέχνη χαράκτη / κατασκευαστή τους, εξαίρεση είναι ο Επιμένης / Epimenes, ο Σήμων / Semon, κ.ά.


Ο χαράκτης / σφραγιδογλύφος Σήμων είναι ένας αρχαίος Έλληνας καλλιτέχνης - μάλλον από την Ιωνία του 6ου αι. π.Χ. - που μπορεί να ταυτιστεί με πολλούς πολύτιμους λίθους, λαξευμένους σε πολύ παρόμοιο στυλ, με πλήρη πρόσωπα και λεπτομερή θεραπεία της ανατομίας και των πτερών, και με αγάπη για εικόνα δυο προσώπων, σε μάχη ή πτήση! 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΕΔΩ.


Ονομάσθηκε ο... «Master Semon», από τον... "ιδιοκτήτη" (;;;) ενός τέτοιου αρχαίου έργου τέχνης επί πολύτιμου λίθου!

Σταχυολογούμε από τα έργα του:



Σε χαλκηδόνιο λίθο (18 χλστ.), εικονίζει έναν γρύπα να κάνει έρωτα σε μια γυμνή νεαρή γυναίκα.
Ο γρυπας ήταν...
  άγρυπνος φύλαξ θησαυρού, χρυσού, θησαυροφυλακείου...

Boston 23, 578, LHG no. 29. AGGems no. 252.



Σε σκαραβαίο (14 χλστ.), από αχάτη, από την περιοχή της Τροίας, εικονίζεται ένα γυμνό κορίτσι, φορώντας μόνο κεφαλόδεσμο και ενώτια / σκουλαρίκια, να γεμίζει ένα κανάτι με νερό, από ένα στόμιο με λιοντάρι. Επιγραφή «ΣΗΜΩΝ».

Berlin F 159; AGDS II. AGGems no. 249. Μουσείο Ερμιτάζ.


Σε χαλκηδόνιο λίθο (18 χλστ.), εικονίζεται μια Σφίγγα που επιτίθεται σε έναν νεαρό πολεμιστή, ο οποίος αντεπιτίθεται. Μια παραλλαγή για το κοινό θέμα του Σφίγγας των Θηβών, που μεταφέρει έναν νεκρό νεαρό. Από τον Master Semon.

London 1933.10-15.1. AGGems no. 251.



Τέλος,
σε κορνέλιο λίθο (18 χλστ.), εικονίζει έναν πτερωτό ταύρο με ανθρώπινο πρόσωπο.
Αν δεν είχε φτερά, θα μπορούσε να είναι ο ποτάμιος θεός Αχελώος. Ίσως είναι παραλλαγή του.

London, Walters no. 498. 18mm. AGGems no. 253.


Πολλοί νομίζουν ότι το όνομα Σήμων / Σίμων[1] δεν είναι ελληνικό.
Πλην του προαναφερομένου αναφέρεται και ένας άλλος εικαστικός με αυτό το όνομα, του 6ου π.Χ. αιώνα. Ήταν Αθηναίος ζωγράφος. Και έμεινε γνωστός μόνον από έναν πάπυρο της συλλογής "Laterculi Alexandrini", όπου μνημονεύεται ως επινοητής της σκιαγραφήσεως[2] επειδή περιέγραψε σκιά ίππου σε λευκό επίπεδο!

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.5.2020.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Αξίζει να αναφερθεί, ότι και το όνομα Σιμωνίδης, απαντάται και ως Σημωνίδης (στην Σάμο, την Χίο, κ.α.), ο Σιμωνακτίδης ως Σημωνακτίδης, κλπ.

[2] Αν και ο συγγραφεύς Αθηναγόρας, θεωρεί ως επινοητή της σκιαγραφήσεως τον Σάμιο Σαυρία.


ΛΕΞΕΙΣ: αρχαιος Ελληνας χαρακτης, Σημων, Αρχαια ελληνικα πετραδια, αρχαικα χρονια, Οξφορδη, καλλιτεχνης, αρχαικος σκαραβαιος, Επιμενης, σφραγιδογλυφος,  Σιμων, πολυτιμος λιθος, λαξευμενος, ανατομια, πτερα, μαχη, πτηση, χαλκηδονιος λιθος, γρυπας, γρυψ, γριπας, γριππας, ερως, γυμνη νεαρη γυναικα, σκαραβαιος, αχατης, Τροια, γυμνο κοριτσι, κεφαλοδεσμος, ενωτια, σκουλαρικια, κανατι, κανατα, λιονταρι, Σφιγγα, Σφιγξ, πολεμιστης, Θηβα, κορνελιος λιθος, πτερωτος ταυρος, ανθρωπινο προσωπο, ποταμιος θεος Αχελωος, εικαστικος, 6ος αιωνας πΧ, Αθηναιος ζωγραφος, παπυρος, συλλογη Λατερκουλι Αλεξανδρινη, επινοητης, σκιαγραφηση, σκια ιππου, ιππος, λευκο, Σιμωνιδης, Σημωνιδης, Σαμος, Χιος, Σιμωνακτιδης, Σημωνακτιδης, Αθηναγορας, σκιαγραφησις, Σαμιος, Σαυριας, Ιωνια, μουσειο ερμιταζ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ