Οι ΜΕΓΑΡΕΙΣ, ιδρυτές του ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ, εξέδωσαν ψήφισμα κατά της μετατροπής της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ σε ΤΖΑΜΙ…


Οι ΜΕΓΑΡΕΙΣ,
ιδρυτές του ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ,
εξέδωσαν ψήφισμα
κατά της μετατροπής
της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ σε ΤΖΑΜΙ…


Το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων
 κατά της μετατροπής του Ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγάρων σε έκτακτη συνεδρίασή του την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020 εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα κατά της μετατροπής του Ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Είναι αδύνατον ο Δήμος των Μεγαρέων, να μην εγείρει πρώτος φωνή διαμαρτυρίας μπροστά στο Ιστορικό & Πολιτισμικό ανοσιούργημα, που επιτελείται τούτες τις ημέρες.

 Τα Μέγαρα, η παρά τον Σαρωνικό Μητρόπολη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με δεσμούς ισχυρούς και ακατάλυτους με την παρά τον Βόσπορο αποικία τους, το θρυλικό Βυζάντιο.

Το 658/677 π.Χ. ο Βύζας ο Μεγαρεύς, συνοδευόμενος από ομάδα Μεγαρέων και καθοδηγούμενος από θεϊκό χρησμό, του Μαντείου των Δελφών, ίδρυσε στο μυχό του κεράτιου κόλπου και στα στενά του Βοσπόρου την αρχαία Μεγαρική αποικία "Βυζάντι" όπως αναφέρει ο Μέγας Γεωγράφος μας Στράβων στα "Γεωγραφικά". Αρκετούς αιώνες αργότερα, το 330 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α΄ αποφασίζει να μεταφέρει την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η νέα πρωτεύουσα η Νέα Ρώμη η αλλιώς Κωνσταντινούπολη ιδρύεται στα ερείπια του αρχαίου Βυζαντίου. Η Κωνσταντινούπολη είναι πλέον η πρωτεύουσα της πιο μακραίωνης αυτοκρατορίας, την οποία οι μελετητές την ονόμασαν Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ως εκ τούτου η σύνδεση της πόλης των Μεγάρων με την Κωνσταντινούπολη είναι καταφανής και άρρηκτη.

Εκεί συναντήθηκε ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός, γι’ αυτό και κτίστηκε ο Ναός της του Θεού Σοφίας, που είναι δημιούργημα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας των Ορθόδοξων Ρωμιών, τον 5ο μ.Χ. αιώνα.

Ο Ναός αποτελεί υπέροχο και μοναδικό μνημείο αξεπέραστης σημασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και Φάρο - καύχημα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού με ατέλειωτες μνήμες 15 αιώνων θριάμβων, αλλά δυστυχώς και συμφορών...

Ο Υπέρλαμπρος και θαυμαστός αυτός Ναός της Αγίας Σοφίας προβάλλει με εξαιρετική μεγαλοπρέπεια στα μάτια του εισερχόμενου στην Προποντίδα του Ευξείνου Πόντου, που έρχεται να επισκεφθεί την Πόλη.

Από της ανεγέρσεώς του ο Ναός της Αγίας Σοφίας και μέχρι την άλωση της Πόλης (Βυζάντιο) (1453) λειτουργούσε ως Καθεδρικός Ναός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μέχρι σήμερα δε υφίσταται ως μουσειακός χώρος παγκοσμίου ενδιαφέροντος, που δυστυχώς η σημερινή Τουρκική Ηγεσία αποφάσισε, να μετατρέψει σε ΤΖΑΜΙ !!!!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΕΔΩ.

Ως Έλληνες και ως Μεγαρείς, ιδρυτές του Βυζαντίου, νοιώθουμε πόνο, θλίψη, πικρία και Ιερά αγανάκτηση με την απόφαση για τη μετατροπή του εξαίρετου αυτού Ναού της Ορθοδοξίας σε ΤΖΑΜΙ, γεγονός που εκτός όλων των άλλων αποτελεί και ένα θλιβερό κτύπημα στην Ιστορία του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Σύσσωμος ο Λαός του Δήμου Μεγαρέων (Μέγαρα, Μελί, Ν. Πέραμος) το Δημοτικό Συμβούλιο, οι φορείς, οι οργανώσεις και οι συλλογικότητες της ευρύτερης περιοχής της Μεγαρίδας υψώνουμε φωνή έντονης αγανάκτησης και διαμαρτυρίας για το θλιβερό αυτό γεγονός και

Ζητάμε

Τη συστράτευση όλων των Δήμων της Χώρας, ώστε με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων να εκφράσουμε όλοι μαζί την απόλυτη αντίθεσή μας και να αξιώσουμε την ανατροπή της θλιβερής αυτής απόφασης, που μετατρέπει το μοναδικό αυτό μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς και καύχημα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού σε ΤΖΑΜΙ, κάτι που πιστεύουμε, ότι κάθε πολιτισμένος Άνθρωπος ανά την υφήλιο επιθυμεί.

Ταυτόχρονα εκφράζουμε την ευχή η Παγκόσμια κοινή Γνώμη, που ήδη έχει αρχίσει να κατανοεί το επιχειρηθέν πολιτιστικό ανοσιούργημα, να συστρατευθεί, ώστε να ανατραπεί η απαράδεκτη ενέργεια της σημερινής Τουρκικής Ηγεσίας, που αποτελεί μελανή σελίδα στην παγκόσμια Ιστορία του ανθρώπινου Πολιτισμού.

ΠΟΤΕ ΤΖΑΜΙ Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ – ΣΟΦΙΑΣ»

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ, 16.7.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.7.2020.


ΛΕΞΕΙΣ658 πΧ, 657 πΧ, Βυζας ο Μεγαρευς, Μεγαρεις, θεικος χρησμος, Μαντειο Δελφων, Κερατιος κολπος, Βοσπορος, Μεγαρικη αποικια, Βυζαντι, Στραβων, Γεωγραφικα, 330 μΧ, αυτοκρατορας Κωνσταντινος Α, Ρωμαικη Αυτοκρατορια, Νεα Ρωμη, Κωνσταντινουπολη, Βυζαντιο, Κωνσταντινουπολις, Βυζαντινη αυτοκρατορια, Μεγαρα, Αγια Σοφια, Σαρωνικος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ