Μια Μικρασιάτισσα 7.500 χρόνων, στο ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ !


Μια Μικρασιάτισσα
7.500 χρόνων,
στο ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ!


Το πρόσωπο μιας γυναίκας 7.500 χρόνων ανασυστάθηκε και αποκαλύπτει τους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους του Γιβραλτάρ - τότε Ηράκλειες Στήλες

Ο Υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δρ. John Cortes, απεκάλυψε μια ιστορική ανακατασκευή του κεφαλιού της νεολιθικής γυναίκας.


Οι αρχαιολόγοι που εργάστηκαν στο Εθνικό Μουσείο του Γιβραλτάρ ανακάλυψαν και ανέσκαψαν τα λείψανά της. Την ονόμασαν Καλπεία / Calpeia, το κλασσικό όνομα του βράχου, από μια ταφή, της Νεολιθικής περιόδου, περίπου του 5400 π.Χ.», που ευρέθη κοντά στο Europa Point το 1996.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ, ΕΔΩ,
όπου βρέθηκε και ΓΟΡΓΟΝΕΙΟ ΜΕΔΟΥΣΑΣ

Οι πρόσφατες έρευνες επέτρεψαν την εξαγωγή τμημάτων του DNA της, από τον κ. Manuel Jaen, του Εθνικού Μουσείου Γιβραλτάρ.

Τα μαλλιά της για την ανακατασκευή τους χρειάστηκαν έξι μήνες. Κρατώντας μια τρισδιάστατη εκδοχή του κρανίου, ο καθηγητής Finlayson εξήγησε την διαδικασία του πώς έγινε η Καλπεία.


Η γυναίκα, είχε σκούρα μαλλιά, σκούρα μάτια, αλλά το ενδιαφέρον ήταν, ότι όταν κοιτάξαμε την καταγωγή της, το 10% των γονιδίων της ήταν από τοπικούς κυνηγούς της Μεσολιθικής εποχής, αλλά το 90% των γονιδίων της προέρχονταν από την Ανατολία [Μικρά Ασία]», είπε. «Δεν πρόκειται για Neanderthal. Αυτό που πρόκειται να δείτε σήμερα είναι πραγματικά ένας σύγχρονος άνθρωπος (Homo Sapiens)» (…) «Αυτή η νεαρή κοπέλλα, νομίζω ότι ήταν στα τέλη της 4ης δεκαετίας της στις αρχές της 5ης δεκαετίας της» (…) «Μου λένε ότι δεν υπήρχε γεωργία στο Γιβραλτάρ εκείνη την εποχή. Πιθανότατα ψάρευε για να ζήσει», πρόσθεσε ο κ. Jaen.

Το κρανίο της Καλπείας είχε παραμορφωθεί μετά την ταφή, οπότε η διαδικασία της ανακατασκευής της περιελάμβανε την αναδιαμόρφωση ενός σαρωμένου αντιγράφου του κρανίου και την ολοκλήρωση των χαμένων περιοχών.

ΠΗΓΗ: ARCHAEOLOGY WORLD, 5 Ιουλίου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.7.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Μικρασιατισσα, 7.500 χρονια πριν, ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ, Μικρασιατισσες, 7.500 χρονων, προσωπο, γυναικα, ανθρωπος, κεφαλι, νεολιθικη γυναικα, Εθνικο Μουσειο Γιβραλταρ, ανασκαφη, Καλπεια, Καλπια, βραχος, νεολιθικη ταφη, Νεολιθικη εποχη, 5400 πΧ, Γιουροπα Ποιντ, 1996, DNA, μαλλια, ανακατασκευη, κρανιο, ματια, καταγωγη, γονιδια, Μεσολιθικη εποχη, Ανατολια, Μικρα Ασια, συγχρονος ανθρωπος, Χομο Σαπιενς, κοπελλα, γεωργια, ψαρας, ψαρεμα, ηρακλειες στηλες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ