Ταφή γαϊδουριών ενισχύει την άποψη ότι έπαιζαν «πόλο επί όνου» στην Κίνα!


Ταφή γαϊδουριών
ενισχύει την άποψη
ότι έπαιζαν «πόλο επί όνου»
στην Κίνα!


Τα απομεινάρια τριών μικρών γαϊδουριών, που ανακαλύφθηκαν στον τάφο μιας ευγενούς γυναίκας, στην αρχαία κινεζική πρωτεύουσα του Chang’an / Τσανγκάν, θα μπορούσαν να παρέχουν τα πρώτα αρχαιολογικά στοιχεία του παιχνιδιού «ivju» ή του πόλο επί όνου / donkey polo.


Σύμφωνα με τα ιστορικά κείμενα της Δυναστείας Τανγκ / Tang Dynasty (618-906 μ.Χ.), το άθλημα ήταν ένα αγαπημένο χόμπυ των γυναικών της αριστοκρατίας, και των ηλικιωμένων μελών του αυτοκρατορικού διοικητηρίου, παρέχοντας μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στην επικίνδυνη, συχνά θανατηφόρα, εκδοχή που του πόλο επί αλόγου.

Η θυσία αυτών των γαϊδουριών φαίνεται να ήταν μια σπάνια εκδήλωση προς τιμήν του θανόντος, μιας γυναίκας με την ονομασία Cui Shi, η οποία απέθανε το 878 μ.Χ. σε ηλικία 59 ετών.

Ο σύζυγός της, ο Bao Gao, ήταν ένας επαρχιακός κυβερνήτης, ο οποίος κέρδισε σε πόλο επί ίππου, αλλά του κόστισε ένα… μάτι!

Η ανάλυση των οστών των γαϊδουριών από μια κινεζική-αμερικανική ερευνητική ομάδα έδειξε ότι τα ζώα πράγματι αντιμετώπισαν ασυνήθιστα μοτίβα κίνησης, όπως ταχεία επιτάχυνση και επιβράδυνση, που θα μπορούσαν να συμβαδίζουν με το παιχνίδι πόλο, εξηγεί η ανθρωπολόγος Fiona Marshall του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο St. Louis.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περι ΟΝΩΝ, ΕΔΩ.

Είτε αυτά ήταν τα πραγματικά γαϊδουράκια πόλο της Cui Shi, είτε όχι, θα είχαν ταφεί μαζί της, μαζί με μια σκάλα (για να ανεβαίνει σε αυτά), για να της επιτρέψουν να συνεχίσει να παίζει το παιχνίδι του πόλου επί όνων, και στην μεταθανάτια ζωή της…

ΠΗΓΗ: ARCHAEOLOGY, 7/8 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.7.2020.

 ΛΕΞΕΙΣΤαφη γαιδουριου, πολο επι ονου, Κινα, γαιδουρι, ταφος, ευγενεις, γυναικα, Τσανγκαν, παιχνιδι, ονος, Δυναστεια Τανγκ, αθλημα, χομπυ, αριστοκρατια, πολο επι αλογου, θυσια, πολο επι ιππου, παιγνιδι πολο, γαιδουρακι, μεταθανατια ζωη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ