ΧΑΕ: Η λειτουργία της ΙΜ Μονής Χώρας Κωνσταντινούπολης ως τζαμί θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το καταπονημένο οικοδόμημα και την ακεραιότητα του ζωγραφικού του διακόσμου!

ΧΑΕ: Η λειτουργία
της ΙΜ Μονής Χώρας
Κωνσταντινούπολης
ως τζαμί
θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες
για το καταπονημένο οικοδόμημα
και την ακεραιότητα
του ζωγραφικού του διακόσμου! 

Μετά την τελευταία μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία πληροφορήθηκε και πάλι με οδύνη την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για την επαναλειτουργία ως τεμένους του καθολικού της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, κορυφαίου μνημείου του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ο ναός, αφιερωμένος στον Σωτήρα Χριστό, κτίστηκε πάνω σε παλαιότερο κτίσμα στα τέλη του 11ου, επισκευάστηκε ριζικά στις αρχές του 12ου αιώνα και ανακαινίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα από τον μέγα λογοθέτη Θεόδωρο Μετοχίτη, σπουδαίο λόγιο της εποχής, επί αυτοκράτορα Ανδρονίκου Β΄ Παλαιολόγου (1282-1328). Ο Μετοχίτης πρόσθεσε στο αρχικό κτίσμα τον εξωνάρθηκα και στη νότια πλευρά το ταφικό του παρεκκλήσιο. Στη συνέχεια ο ναός διακοσμήθηκε με ψηφιδωτά και το παρεκκλήσι με τοιχογραφίες της παλαιολόγειας περιόδου που χαρακτηρίζονται από την επιστροφή στις πλαστικές αξίες της ύστερης Αρχαιότητας, αποδοσμένες με υπερβατική έκφραση σε μία παραλλαγή που διακρίνεται για την κομψότητα, τη χάρη και την ευγένεια των μορφών.


Το μοναδικό αυτό μνημείο είχε μετατραπεί σε τέμενος επί σουλτάνου Βαγιαζίτ Β΄ (1481-1512), και ο ζωγραφικός διάκοσμός του είχε καλυφθεί. Οι εργασίες του Αμερικανικού Βυζαντινού Ινστιτούτου και του Dumbarton Oaks στη δεκαετία 1948-1958 αποκατέστησαν το μνημείο, το οποίο μετά το τέλος των εργασιών λειτούργησε ως Μουσείο.

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση, το μοναδικό αυτό μνημείο θα επαναλειτουργήσει ως τζαμί, γεγονός που αντίκειται στην αρχή σεβασμού της ιστορικής ταυτότητας του μνημείου και θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για το καταπονημένο οικοδόμημα όσο και την ακεραιότητα του ζωγραφικού του διακόσμου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Την άποψη της υπουργού Λ. Μενδώνη, ΕΔΩ, και των Κωνσταντινουπολιτών, ΕΔΩ.

Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία εκφράζει την αγωνία της για την τύχη της Μονής της Χώρας και κάνει έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς τούς εντεταλμένους για την προστασία των πολιτισμικών αγαθών και στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την προστασία του μνημείου που διατηρεί το λαμπρότερο δείγμα βυζαντινής ζωγραφικής διακόσμησης της παλαιολόγειας περιόδου που έχει διασωθεί.

 

ΠΗΓΗ: ΧΑΕ, 24.8.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.8.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: ΧΑΕ, ΙΜ Μονης Χωρας Κωνσταντινουπολης, τζαμι, Αγια Σοφια, τεμενος, Χριστιανικη Αρχαιολογικη Εταιρεια, τουρκικη κυβερνηση, Μονη της Χωρας, Κωνσταντινουπολη, Σωτηρας Χριστος, 11ος αιωνας, 12ος αιωνας, 14ος αιωνας, μεγας λογοθετης Θεοδωρος Μετοχιτης, λογιος, αυτοκρατορας Ανδρονικος Β Παλαιολογος, εξωναρθηκας, ταφικο παρεκκλησιο, ψηφιδωτα, τοιχογραφια, παλαιολογεια περιοδος, πλαστικη αξια, υστερη Αρχαιοτητα, υπερβατικη εκφραση, σουλτανος Βαγιαζιτ Β, ζωγραφικος διακοσμος, Αμερικανικο Βυζαντινο Ινστιτουτο, μουσειο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ