Και ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Άσκρης «Ησίοδος» αντίθετος με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην Κοιλάδα των Μουσών!

Και ο Σύλλογος Φιλοπροόδων
Άσκρης «Ησίοδος»
αντίθετος με την τοποθέτηση
ανεμογεννητριών
στην Κοιλάδα των Μουσών! 

Ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Άσκρης «Ο Ησίοδος» - λέει ο πρόεδρός του, Ιωάννη Πέππας - έχει σκοπό την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και του φυσικού κάλλους της Κοιλάδας των Μουσών (στους ανατολικούς πρόποδες του Ελικώνα).

     Και συνεχίζει: «Πρόκειται να μπουν ανεμογεννήτριες στο επίμηκες όρος (Ξάγνοντο ή Μαραντάλι) στο νότιο άκρο του αρχαιολογικού χώρου της Κοιλάδας των Μουσών.

     Οι θέσεις των βάθρων φαίνονται να είναι αμέσως νοτιότερα της ορίου γραμμής, αλλά οι ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές ατό τα μνημεία της Κοιλάδος και θα αποτελούν οπτική ρύπανση.

     Η Εφορεία αρχαιοτήτων Βοιωτίας ήταν αρνητική. Ακολούθησαν ενστάσεις των εταιρειών, αλλά και πάλι η θέση της Εφορείας ήταν αρνητική: «κυρίως διότι ο Ελικώνας αποτελεί οροσειρά ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και τόπο μεγίστου ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που χρήζει προστασίας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς». Επισυνάπτεται η εικόνα των Α/Γ από την Κοιλάδα.


   Ο Σύλλογος καλύπτεται απόλυτα

από τα επιχειρήματα της ΕΦΑ Βοιωτίας ότι:

·        Προσπαθεί να διατηρήσει αναλλοίωτο τον πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου της Κοιλάδας των Μουσών, καθώς και το πλήθος των ιστάμενων μνημείων που διατηρούνται στην περιοχή.

·        Οι αρχαιότητες και το φυσικό περιβάλλον της Κοιλάδας αποτελούν ένα ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο. Η θέση άλλωστε επιλέχθηκε για τη λατρεία των Μουσών και υμνήθηκε στην αρχαία ελληνική γραμματεία ακριβώς εξαιτίας του ειδυλλιακού φυσικού περιβάλλοντος. Κατά συνέπεια ο αρχαιολογικός χώρος δεν μπορεί να νοηθεί απλώς ως μια περιοχή με διάσπαρτα αρχαιολογικά τεκμήρια αλλά ως η θέση που παρουσίαζε τα ιδανικά χαρακτηριστικά για να εγκαθιδρυθεί η λατρεία των συγκεκριμένων θεοτήτων.

·        Η εγκατάσταση δέκα (10) Α/Γ σε δεσπόζουσα θέση στο νότιο όριο του αρχαιολογικού χώρου, η προοπτική εγκατάστασης άλλων έντεκα (11) τουλάχιστον Α/Γ, τα συνοδά έργα και οι διασυνδέσεις μέσης τάσης ρεύματος, θα επιφέρουν διηνεκή και μη αναστρέψιμη βλάβη σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Βοιωτίας.

·        Οι ορεινοί όγκοι της περιοχής προσελκύουν πλήθος τουριστικών ομάδων για πεζοπορία, ανάβαση και αναρρίχηση, σε έναν μαγευτικό δασικό ορεινό και ημιορεινό χώρο, οι οποίες εκτελούν διαδρομές που σχετίζονται με ιστάμενα μνημεία όπως η Ιπποκρήνη, οι πύργοι, το κοίλο του θεάτρου και ο βωμός των Μουσών.

·        Στο κοίλο του θεάτρου έχουν πραγματοποιηθεί πλήθος μουσικών και θεατρικών παραστάσεων με μεγάλη απήχηση στο κοινό.

·        Έχουν έχει γίνει πολλές διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων που αφορούν στο σύνολο παρόμοιων εγκαταστάσεων.

·        Οι κάτοικοι των κοντινών οικισμών έχουν αποδεχθεί τη σημασία του αρχαιολογικού χώρου και δεν καταθέτουν αιτήματα οικοδόμησης σε αυτόν, αντιθέτως έχουν αρχίσει να ασχολούνται με βιολογικές καλλιέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την άποψη της τοπικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ΕΔΩ.

Η ειδυλλιακή Κοιλάδα των Μουσών, στον ιερό Ελικώνα.


Συμφωνεί και τον εκφράζουν οι θέσεις

της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής ότι:

·        Ως ερευνητές που μελετούν το ιερό των Ελικωνιάδων Μουσών εδώ και χρόνια, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις προτάσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Ελικώνα σε άμεση οπτική επαφή με το ιερό των Μουσών και πολύ κοντά στην κηρυγμένη αρχαιολογική ζώνη.

·        Από την αρχαιότητα έως σήμερα το τοπίο της Κοιλάδας των Μουσών με τον Περμησσό ποταμό, τα διάφορα οικοδομήματα που συνέθεταν το ιερό των Μουσών καθώς και τα μνημεία μεταγενέστερων περιόδων διακρίνεται τόσο για τη φυσική του ομορφιά όσο και για και για τη μεγάλη σημασία του για την ιστορία, την αρχαιολογία και τη φιλολογία ολόκληρου του δυτικού κόσμου. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών τόσο κοντά στην Κοιλάδα των Μουσών θα καταστρέψει το τοπίο αυτό το οποίο διατηρείται ανέπαφο από την αρχαιότητα έως σήμερα και θα βλάψει τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής.

 

Στα παραπάνω επιχειρήματα θέλουμε να προσθέσουμε ότι:

·        Μέχρι σήμερα βλέπουμε την Κοιλάδα των Μουσών όπως την έβλεπε και ο Ησίοδος, 2.700 χρόνια πριν.

·        Σε αυτόν τον χώρο "φώλιασαν" οι Μούσες για να εμπνεύσουν τον Ησίοδο και άλλους πνευματικούς άνδρες της αρχαιότητας, Έλληνες και Ρωμαίους, και μέσω αυτών εξακολουθούν να αποτελούν πηγή έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο (... πλησίον των Λατίνων συγγραφέων δεν έλειψαν ποτέ οι θερμές επικλήσεις στο βασίλειο των Μουσών τον Ελικώνα, μοναδικό μέρος εκφραζόμενο με ειλικρινή αγάπη στις παγκόσμιες αρχές, αναγνωρισμένο αληθώς υγιή και υπερβολικώς αδιάφορο δια τα πολιτικά).

·        Έχουν προωθηθεί αρκετά οι ανασκαφές από την Γαλλική αρχαιολογική σχολή και σύντομα θα είναι επισκέψιμος ο βωμός και το άλσος Μουσών.

·        Η Κοιλάδα των Μουσών κατοικείται συνεχώς για περισσότερο από 3.500 χρόνια με διαχρονικά μνημεία και ιστορία από την Μυκηναϊκή εποχή μέχρι και την Τουρκοκρατία. Από τα κεραμικά ευρήματα φαίνεται ότι οι αυξομειώσεις του πληθυσμού είναι απολύτως ανάλογες με αυτές της ίδιας της Ελλάδος.

·        Την εγκατάσταση αυτών των Α/Γ ακολουθούν και άλλες στην κορυφογραμμή του Ελικώνα (έχουν τοποθετηθεί ανεμομετρητές), εκεί όπου η Ιπποκρήνη, ο Βωμός του Διός και τα μοναδικά γεωλογικά πετρώματα.

     Επισυνάπτεται χάρτης μνημείων και ψήφισμα, πλέον των 300, κατοίκων της Άσκρης οι οποίοι αντιτίθενται στην οπτική ρύπανση της Κοιλάδας των Μουσών.

     Για όλα αυτά και πολλά άλλα πρέπει πάση θυσία να ακυρωθεί η εγκατάσταση των Α/Γ.

     Αν μπορείτε κάντε κάτι».

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.8.2020.




ΛΕΞΕΙΣ: ανεμογεννητριες, Κοιλαδα Μουσων, Ελικωνας, Ελικων, ανεμογεννητρια, Ασκρη, Ξαγνοντο, Μαρανταλι

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ