Το ντουέτο Μητσοτάκη - Δένδια… απ’ το κακό στο χειρότερο! Τραγικοί χειρισμοί! Τι και ποιος εμπόδισε την «ολοκλήρωση» της ΑΟΖ, και ΓΙΑΤΙ; - του Κρ. Σαντζίλιο

Το ντουέτο Μητσοτάκη-Δένδια…
απ’ το κακό στο χειρότερο!
Τραγικοί χειρισμοί! 


 

Του ελληνιστή Κρεσέντσιο Σαντζίλιο

 

 Το ντουέτο πρωθυπουργός-ΥΠΕΞ (Μητσοτάκης-Δένδιας) «χτύπησε» πάλι.

 

 Το ντουέτο, και πάρα πολύ πιθανόν οι «σύμβουλοί» του που γνωρίζουμε (μάλιστα ένας τόσο πολύ «θίχτηκε» απ’ τις «κριτικές» που παρουσίασε και την παραίτησή του, όπως διαβάζουμε!) όσο συνεχίζουν με τις «οριοθετήσεις» τους, τόσο το πάνε απ’ το κακό στο χειρότερο, και όσο συνεχίζουν τόσο δίνουν στη Τουρκία σημεία στήριξης για προσεχείς αξιώσεις και ενέργειες της.

 

 Το καταλαβαίνουν, αυτοί οι άνθρωποι, και το κάνουν επίτηδες ή δεν το καταλαβαίνουν και παρασύρονται από τον «λανθασμένο» εαυτό τους ή από άλλους;

 

 Όπως και να ‘ναι, και στις δυο περιπτώσεις ενεργούν νομικά λανθασμένα, στρατηγικά απερίσκεπτα, εθνικά καταστροφικά και οι πράξεις τους καταντούν πια πολύ επικίνδυνες για το μέλλον της Ελλάδας, οι θάλασσες της οποίας άρχισαν απ τον περασμένο Ιούνιο (9.6.2020) να συρρικνώνονται βαθμιαία όλο και περισσότερο.

 

 Απ΄ το κακό στο χειρότερο, λοιπόν: μετά τις μειωμένες επήρειες ελληνικών νησιών στο Ιόνιο σε μια «οριοθέτηση ΑΟΖ» που περισσότερο φαίνεται να είναι επανάληψη επί τα χείρω της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας του 1977 αναβαθμίστηκε σήμερα η μείωση αξίας των ελληνικών νησιών (δε πάει να λέει ό, τι θέλει το άρθρο 121 της UNCLOS!) με μια τραγική μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η οποία όχι μόνο γελοιωδέστατη είναι από γεωγραφική άποψη, με τις σαχλές της αυθαιρεσίες των συντεταγμένων, μόνο και μόνο για να ευχαριστηθεί ο al-Sissi με τις όσο να ‘ναι «πολιτικές ευαισθησίες» του για την Τουρκία (μη και θυμώσει πολύ και α αμολήσει σε όλη την Αίγυπτο τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και έχουμε τραβήγματα!), αλλά είναι προπαντός και ένα νομικό προηγούμενο από το οποίο μύρια κακά μπορούν να ακολουθήσουν, όχι βέβαια για τους άλλους τρίτους, παρά μόνο για την Ελλάδα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε Μεσόγειο και ειδικά σε Αιγαίο.

 


 Το ντουέτο Μητσοτάκη-Δένδια θριαμβολόγησε επαρκώς μετά την «οριοθέτησή» τους με την Ιταλία τον περασμένο Ιούνιο -ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανάλυση ΕΔΩ.

 

 Τώρα το ίδιο ντουέτο θριαμβολογεί ακόμα πιο «θριαμβευτικά» με τη νέα λεγόμενη «οριοθέτησή» τους, κι όταν λέω «τους» εννοώ πως είναι μόνο δική τους επινόηση, εσφαλμένη, αλαζονική, αυθαίρετη, χωρίς καμία αντιστοιχία με τις προβλέψεις και πρόνοιες του ισχύοντος Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σε αυτές τις περιπτώσεις καταντά αντί «δίκαιο» να γίνεται «άδικο της θάλασσας», όσο παράδοξο κι αν φαίνεται αυτό.

 

 Πάντως, κάθε φορά που το ντουέτο θριαμβολογεί, όλο και κάτι χάνει η Ελλάδα!

 

 Κάθε φορά που θριαμβολογεί, όλο και μικραίνει η Ελλάδα, στη θάλασσα, μετά που στον Έβρο μάλλον μίκραινε λίγο σε στεριά – αλλά ποιος ξέρει στο άμεσο μέλλον πόσο άλλο θα την μικρύνουν αυτή τη δόλια Ελλάδα!

 

 Θα μας πουν μερικοί-μερικοί: μα τί θέλετε και μιλάτε, εμείς έτσι «εμβολίσαμε»(!), κόψαμε στη μέση τη παράνομη ΑΟΖ (όχι βέβαια το «μνημόνιο», όπως κάπου διαβάσαμε, και συγγνώμη για την παρατήρηση) του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

 

 Μια φτηνή δικαιολογία, μια πρόφαση εντελώς βλακώδης, καλή μόνο για μικρά παιδιά και για χαζούς. Ούτε καν να υποτίθεται κάτι τέτοιο!

 

 Εάν για να «(δι)εμβολίσεις» κάτι δημιουργείς περισσότερη ζημιά παρά κέρδος, αυτό δεν το λέμε ούτε ευχάριστο γεγονός, ούτε συμφέρουσα πράξη, ούτε ευνοϊκό προηγούμενο (ή «τετελεσμένο»), ούτε και θριαμβολογούμε σαν δέκα παπαγάλοι, όπως με τελείως ακατανόητη, χλευαστική αλλά και αδικαιολόγητα υπεροπτική έπαρση ο καλός μας υπουργός αψυχολόγητα θέλει να μας πείσει με τις φαιδρές «ατάκες» προσπαθώντας απελπιστικά να κρύψει τις αληθινές διαστάσεις της παράλογης πράξης του ανεκδιήγητου ντουέτου του με τον προϊστάμενό του, κάτι όπως, π.χ.: «οι χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αιγύπτου και της Ελλάδας» ή όπως λ.χ.: «όλες οι χώρες θα μιμηθούν αυτήν την συμφωνία», εκφράσεις που δεν νομίζουμε πως ταιριάζουν σε σοβαρό πολιτικό που δεν θεωρεί όλο τον κόσμο βλάκα και αδαή!

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περί ΑΟΖ, ΕΔΩ.


 Και επίσης κάτι όπως το, πραγματικά χωρίς την παραμικρή αιδώ: «η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» και ακόμα «κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας», όταν αντιθέτως και ουσιαστικά με αυτή την λεγόμενη «οριοθέτηση» και για να προβούμε σε μια «σφαιρική» θεώρηση της κατάστασης, όπως προτρέπει, αν και υπό διαφορετική προοπτική, ο Κώστας Βενιζέλος (Η Τουρκία θα σπεύσει να συμπληρώσει τα κενά της συμφωνίας: μόνη κίνηση αποτροπής η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου):

 

1) κουτσουρεύεται τραγικά η επήρεια μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, η Ρόδος, κλπ., με τη θέσπιση υπερβολικά μικρού εύρους ΑΟΖ μεταξύ δυτικού και ανατολικού μεσημβρινού οριοθέτησης!


2) τραγικά εξαφανίζεται από προσώπου γης το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, το οποίο αφήνεται να χαθεί μέσα σε διεθνή ύδατα (με μόνο μια αιγιαλίτιδα ζώνη 6 μιλίων) τα οποία δεν ξέρω πώς η Ελλάδα τώρα θα μπορούσε να διεκδικήσει σαν δική της ΑΟΖ!


3) τραγικά χάνεται δια παντός πάσα επαφή με την ΑΟΖ της Κύπρου και διερωτόμαστε με ποιον τρόπο θα μπορούσε από εδώ και μετά να δημιουργηθεί νόμιμα ένα θαλάσσιο σύνορο(ΑΟΖ) Ελλάδα-Κύπρου!


4) τραγικά δημιουργείται μεταξύ του 28ου μεσημβρινού (μάλλον 27-59-20.00) και τη Κύπρο ένα τεράστιο χάσμα διεθνών υδάτων μέσα στα οποία (ανέλπιστο δώρο!!) η Τουρκία δεν θα αργήσει να διεκδικήσει δικαιώματα – κατά την άποψή της – συνοριακής ΑΟΖ με την Αίγυπτο:

α) αποκόπτοντας οριστικά τη Κύπρο,

β) απομονώνοντάς την δραματικά και

γ) αφήνοντάς την έρμαιο των τουρκικών επιδιώξεων!


5) δημιουργείται εκούσια απ’ την Ελλάδα μια τραγική υπονόμευση σε περίπτωση επανάληψης της διαδικασίας οριοθέτησης με την Λιβύη, είτε με τον Σαράτζ είτε με τον Χαφτάρ (αν και ίσως με αυτόν τα πράγματα μπορεί να είναι κάπως καλύτερα)!


6) δίνονται με τραγικό τρόπο στη Τουρκία βάσιμα επιχειρηματολογικά ερείσματα ώστε αυτή να θεωρεί τις νέο-οθωμανικής ‘κοπής’ «θεωρίες» της έγκυρες και νομίμως εφαρμόσιμες!


7) παραδίδεται αδικαιολόγητα και τραγικά στην Αίγυπτο, μετά από τις απώλειες στην «οριοθέτηση» με την Ιταλία, ακόμη περισσότερο ελληνικό θαλάσσιο χώρο αγνοώντας σε βάρος της Ελλάδας την θεμελιώδη μέση γραμμή, που ήταν έως τώρα και θα έπρεπε πάντα να είναι η σωστότερη και ακριβέστερη θεώρηση των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων!


8) «διεμβολίζει», λέει (για να χρησιμοποιήσουμε την «εντυπωσιακή» έκφραση που εφευρέθηκε για τη περίπτωση) μια παράνομη ΑΟΖ με μια άλλο τόσο λειψή ΑΟΖ, η οποία πολλά περισσότερα προβλήματα για την Ελλάδα θα γεννήσει απ’ εκείνα που έλυσε (και αυτό θα το ζήσουμε στο πετσί μας στο άμεσο μέλλον)!

 

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ - Πάντως, όσο για «διεμβόλιση», πολύ κακώς κάνει η κυβερνητική εξουσία πως ξεχνά ότι μια ΑΟΖ με Κύπρο όχι μόνο θα «διεμβόλιζε» την παράνομη ΑΟΖ Ερντογάν-Σαράτζ, αλλά κυριολεκτικά θα την εξαφάνιζε και απέκλειε εξ ολοκλήρου!! Και δεν θα υπήρχε καμία ανάγκη ΑΟΖ με Αίγυπτο με όλες τηε απώλειες για την Ελλάδα που αυτή δημιούργησε!

 

 Αναγκαστικά όμως πάλι θα υπογραμμίσουμε πως για τόσο πολύ ηλίθιους μας παίρνουν όταν «βγαίνουν» δημόσια και μας λένε ανερυθρίαστα πως «αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους», δηλαδή στην ΑΟΖ τους;;!!

 

 Έτσι, μας λένε αυτές τις σαχλαμάρες και γι’ αυτές και άλλες, μετά, κανένας Έλληνας νοήμων, και μεταξύ των «διακεκριμένων» ειδημόνων που ξέρουν τα πάντα, δεν κατακεραυνώνει, δημόσια πάλι το έκτρωμα της ελληνο-αιγυπτιακής «οριοθέτησης»!

 

 Καμμία ελληνική οργάνωση, (υπάρχουν οι «παμμακεδονικές», οι «πανηπειρωτικές», οι «παμποντιακές», κλπ.: οι «πανελλήνιες» δεν υπάρχουν;!) δεν εμφανίστηκε ακόμα για να «καυτηριάσει» (ή και να καταγγείλει, γιατί όχι:) σε δημόσιο ακροατήριο την «κατρακύλα» της ελληνο-αιγυπτιακής «οριοθέτησης» μετά από την ελληνο-ιταλική;..

 

 Για όλους τους Έλληνες πολίτες όλες αυτές οι πραγματικά τραγικότατες παραχωρήσεις και υποχωρήσεις τί είναι; στραγάλια; σπόρια που μασάμε και μετά φτύνουμε; δεν μας ενδιαφέρουν; μας αφήνουν τελείως αδιάφορους; δεν μας αφορούν; τότε ποιον αφορούν;

 

 Και πού θα καταλήξουμε με όλες τις υποχωρήσεις και παραχωρήσεις που «συμφωνούμε» σε διεθνή ντοκουμέντα; Το σκέφτηκε κανείς;

 

 Και τελευταίο, το αποκορύφωμα της υποκρισίας και της κοροϊδίας: απ’ την αρχή κιόλας, το άρθρο 1 της «συμφωνίας», που μας επιβεβαιώνει πως εμείς είμαστε οι ηλίθιοι και αφελείς και αυτοί είναι οι έξυπνοι και πονηροί, μας προετοιμάζει στο χειρότερο:

 

 «Η ολοκλήρωση της οριοθέτησης θα λάβει χώρα, όπου αρμόζει, μέσω διαβουλεύσεων μεταξύ των δυο Μερών πέραν του σημείου Α και του σημείου Ε», και βέβαια πάντα: «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο»(!), όπου το «θα» μάλλον σημαίνει: στις ελληνικές καλένδες, το «όπου αρμόζει» μάλλον σημαίνει: «μη τρελαίνεστε, όλα είναι τέλεια, δεν χρειάζεται κανένα συμπλήρωμα», ενώ λείπει εκκωφαντικά ένα «όταν», που σίγουρα (και κακώς) θεωρήθηκε πλεονασματικό αφού στο άρθρο 1 το «παρόν» έχει τη διάρκεια του «διηνεκές», έμμεσα, βέβαια, αλλά εννοιακά οριστικά – εκτός εάν υποθέσουμε ένα μελλοντικό «θαύμα» που θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει είτε μια γενναία οριοθέτηση Ελλάδας-Κύπρου, που με μια μονοκοντυλιά τα βάζει όλα στη θέση τους (!), είτε μια επέκταση της νυν οριοθέτησης Ελλάδας-Αιγύπτου στα πραγματικά όμως μέτρα της, τουτέστιν όπως προβλέπονται από τη πιστή εφαρμογή της UNCLOS και εμφανίζεται με σαφήνεια στον χάρτη ΑΟΖ της ΕΕ, σε εκείνον της αμερικανικής MarineRegions.org, σε εκείνον του ΙΜΟ (International Maritime Organization) του ΟΗΕ και στον ιδιωτικό οργανισμό Global Security(Παγκόσμια Ασφάλεια).

 

 Αλλά πριν από όλα αυτά τα υποθετικά, ας μας πουν οι αυτουργοί της ακρωτηριασμένης ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ:

 

 γιατί η «ολοκλήρωση» δεν έγινε τώρα και μπήκε σε ένα μέλλον που πολύ σκοτεινό και αβέβαιο φαντάζει;;

 

 και προ παντός:


τι και ποιος εμπόδισε την «ολοκλήρωση» της ΑΟΖ, και ΓΙΑΤΙ;


 Όνειρο θερινής νυκτός; Τί λένε οι «θεοί»;

 

ΥΓ. 1.

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΑΓΝΟΟΥΝ!!

Για να μη «ξεχνιόμαστε» λοιπόν και για να είμαστε σίγουροι για τα δικαιώματά μας που πρέπει να πραγματοποιήσουμε, ας διαβάσουμε τί αναφέρει σε έκθεσή της στις 9.3.2020 η CIA:

«Η Ελλάδα έχει χωρικά ύδατα που εκτείνονται σε 12 ναυτικά μίλια και υφαλοκρηπίδα σε βάθος 200 μέτρα ή το βάθος εκμετάλλευσης. Η Τουρκία έχει χωρικά ύδατα που στο Αιγαίο εκτείνονται σε 6 ναυτικά μίλια, ενώ στον Εύξεινο Πόντο και στη Μεσόγειο εκτείνονται σε 12 ναυτικά μίλια. Επίσης η Τουρκία έχει ανακηρύξει ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα σε συμφωνία με την πρώην ΕΣΣΔ.

Όπως οι πάντες καταλαβαίνουν, και ειδικά οι κυβερνώντες πρέπει να καταλαβαίνουν, εδώ δεν πρόκειται για απόψεις αναλυτών, ιδιωτών ή δημοσίων, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ για επίσημη πληροφόρηση της CIA η οποία ρητά και παραδειγματικά αναφέρεται στο αυτονόητο της UNCLOS και την οποία οι Έλληνες κυβερνώντες πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη και προπαντός να εφαρμόσουν το γρηγορότερο, όπως είναι αυτονόητο κι αυτό!

 

ΥΓ. 2.

Σε μια τελείως μάταιη προσπάθεια δικαιολόγησης του αδικαιολόγητου κυβερνητικοί και παρα-κυβερνητικοί μας λένε πως με την Αίγυπτο έπρεπε να γίνει ένας «συμβιβασμός».

Βεβαίως ψεύδονται ανενδοίαστα γιατί:


1) ενώ σε κάθε συμβιβασμό που σέβεται τον εαυτό του η κάθε χώρα κάτι χάνει και κάτι κερδίζει σε περίπου ίσα μέρη, ώστε αμφότερες να είναι ευχαριστημένες,


2) στη συμφωνία με Αίγυπτο δεν έγινε κανένας συμβιβασμός υπό τους όρους που μόλις διαβάσαμε, αλλά


3) έγιναν μόνο ελληνικές παραχωρήσεις ΚΑΙ σε ΑΟΖ νησιών ΚΑΙ σε θαλάσσιες εκτάσεις!!


Οι Αιγύπτιοι έφυγαν σίγουρα ευχαριστημένοι! Οι Έλληνες πόσο ευχαριστημένοι έφυγαν με όλα όσα έδωσαν και με το τίποτα απ΄την Αίγυπτο που πήραν;;

Ας μη μιλούν λοιπόν για «συμβιβασμό» και πράσινα άλογα!!

 

ΥΓ. 3.

Ίσως εδώ να φαίνονται όλα μαύρα τα «δρώμενα» της ελληνικής κυβέρνησης.

Συγγνώμη, αλλά δυστυχώς δεν μας «συνήθισαν» σε «δρώμενα» άσπρα και λαμπερά!

Συγγνώμη!

 

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.8.2020.


ΛΕΞΕΙΣ: Μητσοτακης, Δενδιας, ΑΟΖ, Ελλαδα, Αιγυπτος, Ιταλια, Ιονιο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ