Μια ΕΛΙΑ 3.100 χρόνων στις ΑΝΩ ΒΟΥΒΕΣ ΧΑΝΙΩΝ και ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ της ΕΛΙΑΣ στην 9.000 χρόνων ιστορία της ΚΡΗΤΗΣ

Μια ΕΛΙΑ 3.100 χρόνων
στις ΑΝΩ ΒΟΥΒΕΣ ΧΑΝΙΩΝ
και ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ της ΕΛΙΑΣ
στην 9.000 χρόνων
ιστορία της ΚΡΗΤΗΣ 

Στις Πάνω Βούβες Δήμου Κολυμβαρίου Χανίων, στην Κρήτη, υπάρχει μια μνημειακή ελιά, 3.100 χρόνων…



Η Ελιά και το Ελαιόλαδο συνδέονται στενά με την Μυθολογία, την Ιστορία, την Παράδοση, την Θρησκεία, την Τέχνη, αλλά και την Κοινωνική και Οικονομική ζωή των κατοίκων της Κρήτης 9.000 χρόνια πριν από σήμερα. Σήμερα, οι ελαιώνες καλύπτουν το ¼ της συνολικής έκτασης του νησιού, αποτελούν το στοιχείο που κυριαρχεί στο φυσικό περιβάλλον του και απασχολούν το σύνολο σχεδόν των αγροτικών οικογενειών του. μεταξύ των ελαιοδέντρων της Κρήτης υπάρχουν αρκετά που μπορούν να χαρακτηριστούν ως Μνημειακά.

Το ελαιόδεντρο αυτό έχει ανακηρυχθεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) σαν «Μνημειακό» λόγω της ιδιαιτερότητας του σχήματος και της εξαιρετικής αισθητικής του ανάγλυφου του κορμού του.

Το Ελαιόδεντρο που βρίσκεται στην θέση Πάνω Βούβες του Δ.Δ. Βουβών του Δήμου Κολυμβαρίου (συντεταγμένες Ν 35° 29,212 και ΕΟ 23° 47,217 και υψόμετρο 272 μ.), ανήκει στον Παναγ. Καραπατάκη οποίος το παραχώρησε στον Δήμο Κολυμβαρίου και είναι ποικιλίας Μαστοειδούς που τοπικά αποκαλείται τσουνάτη εμβολιασμένη σε υποκείμενο αγριελιάς.


ΑΚΟΥΣΤΕ την ραδιοφωνική εκπομπή:

ΕΛΙΑ και ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - Η ΧΑΜΕΝΗ ΣΟΦΙΑ.

Η ΕΛΙΑ η ΤΙΜΗΜΕΝΗ.


ΔΕΙΤΕ τα βίντεο:

ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ με την βοήθεια της ΕΛΙΑΣ.

Η ΕΛΙΑ από την αρχαιότητα.

ΕΛΙΕΣ 600 χρόνων πεθαίνουν στο ΜΑΤΙ ΑΤΤΙΚΗΣ.


Ο κορμός του δέντρου έχει μία μοναδική ιδιαιτερότητα με σπειροειδείς προεξοχές στις οποίες οφείλεται και ο τοπικός χαρακτηρισμός του δέντρου ως «στριφτολιά». Η όλη επιφάνεια του κορμού παρουσιάζει ένα σπάνιο ανάγλυφο που φαντάζει σαν ένα πραγματικό έργο γλυπτικής με διάφορα σχήματα και μορφές αλλόκοτων προσώπων και πραγμάτων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η ιστορία της ελιάς.


Το δέντρο έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο της Φύσης με την αριθ. 603/17.2.1997 απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης (ΦΕΚ 284/10.4.97), ενώ με κλαδί (κότινο) από το δέντρο αυτό, που κόπηκε με ειδικές τελετές, στεφανώθηκε ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου ανδρών κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Αρχαιοκαπηλία... ελαιοδένδρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: 3,000-YEAR-OLD WORLD’S OLDEST OLIVE TREE ON THE ISLAND OF CRETE STILL PRODUCES OLIVES TODAY


Το δέντρο επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πολλοί Υπουργοί, Αξιωματούχοι και σημαντικοί Επιστήμονες ξένων χωρών.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ελιά και ελαιόλαδο ως φάρμακο.


Οι διαστάσεις του δέντρου, που περιλαμβάνονται στον Πιν. 1 και ειδικά η μέγιστη διάμετρος του κορμού (3,70 μ.) και η περίμετρος του ύψος 0,9 μ. (8,05 μ.) επιτρέπουν μια κατά προσέγγιση εκτίμηση της ηλικίας του με βάση την μέθοδο των ετήσιων δακτυλίων (Μιχελάκης Ν. 2002). Σύμφωνα με την μέθοδο αυτή και με εκτιμώμενη μέση ετήσια ακτινική αύξηση (0,6 χλστ.) ανέρχεται σε 3.000 έτη πριν σήμερα. Η ηλικία αυτή τοποθετεί την πρώτη παρουσία του δέντρου στην Υπομινωική - Πρωτογεωμετρική περίοδο (1100 - 800 π.Χ.) της Κρητικής ιστορίας.


ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.8.2018.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ για τις ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΕΛΙΕΣ της ΑΠΟΥΛΙΑΣ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣΕΛΙΑ, 3.000 χρονων, ΑΝΩ ΒΟΥΒΕΣ ΧΑΝΙΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ της ΕΛΙΑΣ, 9.000 χρονων, ΚΡΗΤΗ, Πανω Βουβες, Δημος Κολυμβαριου Χανιων, μνημειακη ελια, 3.000 χρονια πριν, ελαιοδενδρο, ελαιολαδο, Μυθολογια, Παραδοση, Θρησκεια, Τεχνη,ελαιωνες Κρητης, ελαιοδεντρο, Συνδεσμος Ελαιοκομικων Δημων Κρητης, ΣΕΔΗΚ, Κολυμπαρι, Καραπατακης, Μαστοειδη, τσουνατη ελια, αγριελια, σπειρα, στριφτολια, αναγλυφο, γλυπτικη, Μνημειο της Φυσης, 1997, κλαδι, κοτινος,  Μαραθωνιος, Ολυμπιακοι Αγωνες Αθηνα 2004, Μιχελακης, Υπομινωικη, Πρωτογεωμετρικη περιοδος, 1100 πΧ, 800 πΧ

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ