Ο άνθρωπος έστρωσε… κρεβάτι για να κοιμηθεί, πριν 227.000 χρόνια…

Ο άνθρωπος έστρωσε… κρεβάτι

για να κοιμηθεί,

πριν 227.000 χρόνια… 


Του Γιώργου Λεκάκη


Άνθρωποι, που ζούσαν στο σπήλαιο Border της Νότιας Αφρικής έστρωσαν γρασίδι για να κοιμηθούν, πριν από 227.000 χρόνια - μακράν η αρχαιότερη ανακάλυψη κρεβατιού...

Η ομάδα της κ. Lyn Wadley (Πανεπιστήμιο του Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ Νότιας Αφρικής) ανέσκαψε το σπήλαιο της επαρχίας KwaZulu-Natal, το οποίο κατοικήθηκε εντός και εκτός κατά την προϊστορία. Οι λαοί που έμεναν εκεί άφησαν πολλά στρώματα καταθέσεων, που έχουν διατηρηθεί από τις πολύ ξηρές συνθήκες.



Η ομάδα της κ. Wadley βρήκε γρασίδι σε πολλά από αυτά τα στρώματα, κατασκευασμένα από διάφορα είδη, όπως Panicum maksimum, το οποίο εξακολουθεί να φυτρώνει έξω από το σπήλαιο! Τα αρχαιότερα στρώματα που περιέχουν τα… κλινοσκεπάσματα είναι μεταξύ 227.000 και 183.000 χρόνων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης και για δόντι ανθρώπου 227.000 χρόνων, ΕΔΩ.


Αυτό το γρασίδι ήταν συχνά πάνω από στρώματα τέφρας. Σε ορισμένα μέρη αυτές οι στάχτες είναι από καμένα χόρτα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι έκαψαν τα παλαιά τους, μολυσμένα με παράσιτα «κρεβάτια» και τοποθέτησαν νέα… κλινοσκεπάσματα στην κορυφή.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΚΡΕΒΑΤΙ, ΕΔΩ.


Σε άλλα μέρη, οι στάχτες είναι από καμένο ξύλο. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι έβαλαν σκόπιμα γρασίδι σε στάχτη, για να αποτρέψουν τα έντομα, λέει η κ. Wadley.

Η ομάδα βρήκε επίσης καμένα κομμάτια ξύλου καμφοράς - η καμφορά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως εντομοαπωθητικό σήμερα. «Ίσως κάηκε για τον καπνό που δημιουργεί, ο οποίος απωθεί τα ιπτάμενα έντομα», λέει η κ. Wadley.

Τα γρασίδια που χρησιμοποιήθηκαν για κρεβάτι, ευρίσκονται μόνο προς το προστατευμένο πίσω μέρος του σπηλαίου, και συχνά κοντά σε εστίες. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές εφάπτονται με τις άκρες του κρεβατιού!

Θραύσματα από πέτρα αναμεμιγμένα με κάποια κλινοσκεπάσματα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι κάθονταν στο κρεβάτι τους, καθώς έφτιαχναν πέτρινα εργαλεία.

Υπάρχουν ακόμη και κομμάτια σκόνης ώχρας στο κρεβάτι, που μπορεί να έχουν τρίψει ώχρα στο δέρμα των ανθρώπων καθώς κοιμόντουσαν. Ωστόσο, υπάρχει ώχρα και στην οροφή του σπηλαίου, οπότε οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι δεν έπεσε από την οροφή.

Πριν από αυτήν την ανακάλυψη, το αρχαιότερο γνωστό κρεβάτι ήταν 77.000 χρόνων και είχε βρεθεί στο σπήλαιο Sibudu, επίσης στο KwaZulu-Natal.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ, ΕΔΩ.


Η επιστημονική ομάδα έχει επίσης βρει στοιχεία ψήσιμο λαχανικών, πριν από 170.000 χρόνια - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΑΡΧΑΙΟΔΙΑΙΤΑ, ΕΔΩ.

Υποθέτει ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στο σπήλαιο Border πριν από 227.000 χρόνια ήταν σύγχρονοι άνθρωποι - Homo sapiens - αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν ήταν άλλο είδος, όπως Homo naledi.


ΥΓ:

Ο και λαϊκός ποιητής μέγας Απόστολος Καλδάρας το είχε πει:

Έτσι μ' έχει καταντήσει των ανθρώπων η οργή,

στρώμα νάχω τα χορτάρια και προσκέφαλο την Γη...

Απ' τις στιγμές που δεν ξέρεις τι βλέπουν, πόσο πίσω και πόσο εμπρός, οι ποιητές...

ΠΗΓΗ: New Science, 13.8.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.8.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: ανθρωπος, κρεβατι, υπνος, 227.000 χρονια πριν, σπηλαιο Μπορντερ, Νοτια Αφρικη, γρασιδι, 227.000 χρονων, κρεββατι, Κουα Ζουλου Ναταλ, πανικουμ, κλινοσκεπασματα, 183.000 χρονων, τεφρα, χορτο, μολυνση, παρασιτα, κλινοσκεπασμα, σταχτη, ξυλο, εντομα, καμφορα, εντομοαπωθητικο, καπνος, απεντομωση, εντομο, εστια, πετρινα εργαλεια, ωχρα, σπηλαιο Σιμπουντου, ψησιμο λαχανικων, ψητα λαχανικα, 170.000 χρονια πριν, συγχρονος ανθρωπος, Χομο Σαπιενς, Χομο Ναλεντι, Καλδαρας, χορταρια

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ